bika tenyészértékbecslése

bika tenyészértékbecslése


a tenyészbikák -> tenyészértékének megbízható megállapítása a nemesítő munka sikerének záloga. A szm.-faj egyet ellő volta miatt a tenyészkiválasztás jelentősége, a —>szelekciós nyomás lehetősége a ->tenyészértékbecslés szempontjából is a hímivart állítja előtérbe. Ugrásszerűen megnőtt a tenyészbikák jelentősége a ->mesterséges termékenyítés térhódításával, a mélyhűtött sperma (—>ondó) használata pedig óriási mértékben felfokozza az apaállatok tenyészértékének gen. hasznosítási lehetőségét. A tenyészértékbecslés megbízhatósága céljából elengedhetetlen, hogy a bikák tenyész-értékére vonatkozó valamennyi mértékadó információt felhasználják. A bika tenyészértékének megítélése folyamán figyelembe kell venni a származást, a saját teljesítményt és az ->ivadékvizsgálat eredményeit. Áz ősök jelentősége a tenyészértékbecslés szempontjából csökken, mert a felmenő generációk számának növekedésével minden egyes nemzedék "súlya" fele az őt követőének, továbbá mert az ősök a jelenlegi tenyészállat-állományéhoz viszonyítva általában nagyon eltérő környezetben termeltek. Az oldalági rokonok közül az édes- és féltestvérek jelentősége igen számottevő. Az édestestvérek ->genotípusa 50% -ban tekinthető azonosnak, a féltestvéreké pedig 25%-ban. A tejtermelésre specializált típusokban a tehenek ->fenotípusos vizsgálata a tenyészértékbecslés keretében v. a bikanevelő tehenek, v. a bikaivadékok (ivadékcsoportok) értékelését jelenti. A tejelő típusú apaállatjelölt növendék bikák fenotípusos tenyészértékbecslése igen korlátozott jelentőségű, hiszen a sajátteljesítmény-vizsgálattal megállapítható hizodalmasság itt nem játszik számottevő szerepet. A hústermelésre specializált fajtákban és típusokban a hizodalmassággal és a vágóértékkel, valamint a reprodukcióval kapcsolatos értékmérő tulajdonságok számottevő hányada mindkét ivarban fenotípusosan is becsülhető. A kettős hasznosítású típusokban és fajtákban a nőivarban megállapítható tulajdonságok értékelésével párhuzamosan végzik a növendék bikák sajátteljesítmény-vizsgálatát a hústermelési tulajdonságok megítélésére. A fenotípusos tenyészértékbecslés — mint előszelekciós módszer — akkor lehet hatékony, ha a közepesen v. jól öröklődő értékmérő tulajdonságok alapján objektíven és szakszerűen elbírált tenyészállatok (elsősorban apaállatok) között szigorú szelekciót hajtanak végre. A fenotípusos tenyészértékbecslés (sajátteljesítmény-vizsgálat) az örökítőértékre vonatkozóan csupán előzetes információkkal szolgál. Ezért azokban a tulajdonságokban (tejmennyiség, tejzsír- és tejfehérje-mennyiség, termékenység stb.), amelyeknek —>örökölhetősége csekély (h2-értékük 0,3 körüli v. ennél is kisebb), ugyanakkor nagy gazd. jelentőségűek, a végleges szelekciót az ivadékvizsgálat eredménye alapján kell végrehajtani. Az ivadékvizsgálatot központosított eljárással (erre a célra létesített vizsgállóállomásokon) v. a termelőüzemekben a kor- és istállótársak összehasonlításának módszerével lehet végrehajtani.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
őstermelőtől az étteremig

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?

A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

megújuló energia a mezőgazdaságban

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?

A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...