baromfitartás telepei

baromfitartás telepei


a termelési célnak (tenyésztés, hús v. tojás) megfelelő, nagyüzemi termelésre szolgáló létesítmények (épületek, berendezések, gépek) csoportos elhelyezése. A bfi.-hús előállítására a húscsibenevelő telepen a húscsibeistállók, a tojástermelő telepen a ->tojóházak és a jércenevelők alkotják a termelőépületeket, amelyekhez csatlakoznak a kiszolgáló létesítmények (takarmány- és alomtároló épületek, raktárak, tárolók, hullaégetők stb.) és a —>szociális épületek. A húscsibeistállók lehetnek almos v. ketreces (battériás) rendszerűek. Az almos rendszernél a behelyezett csibék az első hetekben az istállótérnek csak egy részét foglalják el csoportos elhelyezésben, és fejlődésükkel arányosan, fokozatosan töltik meg az egész istállóteret, amelyet általában 15 kg/m2 betelepítési sűrűségre terveznek. A berendezésről úgy kell gondoskodni, hogy az első hetekben a sugárzó műanyák 30—32°C hőmérsékletet biztosítanak, a csoportok táplálásához kézi ->önetetők és ->önitatók álljanak rendelkezésre. Majd szellőztetéssel kombinált, 15 - 20 °C teremhőmérséklet szükséges — lehetőleg automata légfűtés utján. Ugyancsak automata önetetők és túlfolyó rendszerű itatóvályúk beszerelése célszerű, amikor a csibék a teljes istállóteret megtoltik. A battériás v. ketreces rendszerű tartásnál, gépesített etetés és itatás mellett, a csibéket 2—5 sorban, egymás fölé helyezett ketrecekbe csoportosítják. Ennél a korszerű tartási módnál azonban a trágya eltávolítása még nem megfelelően megoldott, az épülettér kihasználása azonban a ->ketreces pecsenyecsirke-nevelésnél többszöröse az almosnak. A tojóházak is lehetnek almos és ketreces rendszerűek. Az almos rendszernél a legfontosabb a 2—3 sorban levő, egymás fölé helyezett csoportos ->tojó-fészek kialakítása úgy, hogy a fészekből a tojás kigurulva ne törjön össze és könnyen összegyűjthető legyen. A tojóházakban az etetés, itatás, a fűtés és szellőztetés gépesített és automatizált. A pihenőtérben az alom felett ülőrudak vannak. Általában 4000—5000 tojó befogadására alkalmasak. A ketreces rendszerű tojóházak annyiban térnek el a ketreces húscsibeistállók berendezésétől, hogy a ketreceket ferde síkú tojáskigurulóval látják el. A jércenevelő istállókat addig használják, amíg a tojónak szánt csibék bekerülnek a tojóházba. Az almozott és a ketreces rendszerű jércenevelők lényegileg megegyeznek a húscsibenevelő istállókkal, természetesen kisebb betelepítési sűrűséggel. A felsorolt ált. istállóknak a gyakorlatban számos változatát lehet megtalálni (pl. többszintes, alom helyett rácspadozatos megoldású). A különböző megoldásokkal az olcsóbb kivitelű, gazdaságosabb termelés lehetőségét kívánják megvalósítani.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
őstermelőtől az étteremig

Hogyan jutnak el a termelői alapanyagok az éttermekbe?

A magyar mezőgazdaság évtizedek óta világszínvonalú alapanyagokat biztosít a hazai gasztronómiának. De vajon hogyan kerül a gondosan nevelt kacsa, a prémium minőségű borjú...

megújuló energia a mezőgazdaságban

Megújuló energia a mezőgazdaságban: Melyik megoldás éri meg a legjobban?

A mezőgazdaság energiaigénye folyamatosan nő, miközben az üzemanyag- és villamosenergia-költségek is egyre nagyobb terhet rónak a gazdálkodókra. A megújuló energiaforrások...

arborétumok télen

5 lenyűgöző arborétum télen Magyarországon

Az arborétumok nemcsak tavasszal vagy ősszel nyújtanak maradandó élményt. Télen különleges hangulat lengi be őket, a hóval borított tájak pedig egyedülálló látványt...

Agyaggolyók

Agyaggolyók a növénygondozásban: Minden, amit tudnod kell

Az agyaggolyók – vagy más néven LECA (Lightweight Expanded Clay Aggregate) – a kertészkedés és növénygondozás világában az egyik legnépszerűbb talajhelyettesítők...

Karácsonyi cserepes virágok

A legnépszerűbb karácsonyi cserepes virágok bemutatása és gondozása

A karácsonyi cserepes virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem melegséggel és életörömmel töltik meg otthonunkat az ünnepek idején. A karácsonyhoz szorosan kapcsolódnak...

Mikulásvirág gondozása

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) az ünnepi időszak egyik legkedveltebb növénye, hiszen élénkpiros (vagy néha rózsaszín, fehér) fellevelei igazi karácsonyi hangulatot...

Téli borsó vetése

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése izgalmas kertészeti projekt, amely lehetővé teszi, hogy a természet ritmusát követve már tavasszal az elsők között szüretelj friss, zsenge borsószemeket....

legszebb orchidea fajták

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Az orchidea fajták nemcsak különleges szépségükkel, hanem eleganciájukkal is lenyűgöznek, így tökéletes ajándékot jelentenek bármilyen alkalomra – különösen az...

Öreg karácsonyi kaktusz

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) sok háztartás kedvence, különösen a téli ünnepek alatt, amikor gyönyörű virágait bontja. Az idő azonban a növényekre is hatással van, és...

talajforgatás

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

A talajforgatás, más néven ásás, avagy talajművelés, a mezőgazdasági gyakorlat része, amely számos előnnyel jár, de a modern agrárkutatások és környezeti megfontolások...

vágott karácsonyfa

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

A karácsony közeledtével sok család számára elengedhetetlenné válik a karácsonyfa kiválasztása. A legelterjedtebb lehetőségek közé tartozik a vágott és a földlabdás...

Ehető karácsonyi dekorációs ötletek

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Az ehető karácsonyi dekorációk nemcsak feldobják az ünnepi hangulatot, finomak és szépek, hanem közös kreatív programként is szolgálnak a család számára. Mézeskalács...