A frissen szüretelt banánok tárolása
Amennyiben banánjaidat még éretlen állapotukban szüretelted le (tehát még nem teljesen sárgák / érett zöldek), akkor megfelelő tárolással még akár fel is gyorsíthatod az érési folyamatot. Ehhez helyezd a banánokat egy barna papírzacskóba, és helyezz melléjük egy másik, már érett gyümölcsöt. Ezzel a módszerrel éretlen banánjaid (érettségüktől függően) akár egy nap alatt is megérhetnek. Már egy érett gyümölcs közelsége (zacskózás nélkül) is segít az érés felgyorsításában. Ha éretlen banánjaidat minden más gyümölcs nélkül szobahőmérsékleten hagyod, akkor néhány nap alatt megérnek majd.
Ha már éretten szüreteled banánjaidat, és nem szeretnéd, hogy ez után túl hamar túlérjenek, akkor csavard a végüket (ahol a fürt összefogja őket) műanyag zacskóba, hogy lelassítsd az érési folyamatot. Az érett banánokat a hűtőben érdemes tartani, mert a hideg hőmérséklet tovább lassítja az érésüket. Ha hónapokig szeretnéd megőrizni érett terméseidet, akkor hámozd meg, és helyezd őket egy lezárható műanyag tasakba, majd mehetnek a fagyasztóba. Ha nem hámozod meg őket fagyasztás előtt, akkor kiolvasztáskor összefolynak, és mehetnek a kukába (vagy a lefolyóba).
Mi a teendő, ha a banán nem terem többet?
Ha banánod nem hoz több gyümölcsöt, akkor annak több oka is lehet. Ha egyáltalán nem terem banánod, akkor először is nézd meg, hogy nem-e ültettél véletlenül díszbanánt, amik tényleg sosem teremnek gyümölcsöt. Emellett ellenőrizd a szoba hőmérsékletét is, hogy az ideális hőfokok között tartod-e banánodat. Ha sokáig marad 16°C alatt, akkor leállhat a növekedéssel, illetve a virágzással és gyümölcsterméssel is. A pH-érték sem mindegy. A banánoknak 5,5 és 7,0 közötti pH az ideális. Ez nem sűrűn probléma, elvégre a vásárolt virágföld csomagolásán látni fogod, hogy nagyjából mekkora pH értékű a termék, de szükség esetén lehet, hogy ki kell majd egyensúlyoznod a talajt, mielőtt beleültetnéd banánjaidat.
Figyeld meg, hogy elegendő vizet adsz-e nekik. A banánok – mint említettük – szomjas növények, és egész évben nyirkos talajra van szükségük, ami sosem száradhat ki. Érdemes odafigyelni a páratartalomra is, és szükség szerint reggelente vízpermettel indítani a napot a leveleken. Ügyelj rá azonban, hogy banánjaid sose álljanak vízben, mert ez elpusztíthatja a gyökereiket. A heti egy trágyázásra is figyelj oda – használj mindhárom összetevőben gazdag NPK műtrágyát, különös tekintettel a magas káliumtartalomra.
A banánok gyakori problémái és elhárításuk
Levélfoltosodás
A levélfoltosodás a rossz vízelvezetésű talajból indul ki, és a Sigatoka gomba okozza. Kezdetben kicsi, fehér foltok jelennek meg a leveleken, amelyek aztán egy centinél is nagyobb átmérőjűre nőnek, és befeketednek (közepük szürke marad). Ha elterjed a növényen, az úgy nézhet ki, mintha megégett volna. Termelői minőségű ásványi olajjal kezelhető ugyan ez a betegség, de meglehet, hogy banánodnak egy egész szezonra is szüksége lesz, hogy felépüljön belőle.
Fekete levélcsíkok
Ezeket a levélcsíkokat szintén a Sigatoka okozza, habár annak egy sokkal veszélyesebb fajtája. Néhány banánfajta jobban ellenáll ennek, mint mások. Szintén termelői ásványi olajjal kezelheted, habár ne fűzz sok reményt hozzá.
Banánhervadás
A banánhervadás, vagy Panama-betegség a talajból indul ki, és a gyökérrendszeren keresztül jut el a gumóba, majd a banán leveleibe is. A külső levelek sárgulni kezdenek, és ez fokozatosan átszáll a belső levelekre is. Sajnos ez a betegség végzetes, és nincs ellene mit tenni. A vízzel, a széllel, és a talajjal terjed, így ha tiszta talajba ülteted banánjaidat, és tiszta vízzel öntözöd őket házon belül, akkor szerencsére nagyon kicsi az esélye, hogy megfertőződjenek.