A bagel leginkább egy szendvicsalapnak használt péksütemény, mely zsemle alakú, de a közepe lyukas. Tetején meg van szórva különféle magokkal; lehet lenmag, szezámmag, mák vagy akár zabpehely. Belsejét pedig rengetegféle módon megtölthetjük, krémsajttal, lazaccal, különféle sonkákkal, avokádóval, tojással vagy baconnal. Nálunk itthon sajnos nem igazán kapható készen, de ezzel a recepttel mi magunk is meg tudjuk sütni könnyedén!
A bagel eredete
A recept előtt először nézzük, honnan is ered pontosan a bagel. Magát a bagelt Amerika tette népszerűvé, leginkább New York, viszont nem innen ered ez a péksütemény. Bécsben sütötték meg először a 17.században. Egy pék a lengyel királynak ajánlotta fel, miután az megvédte a török támadásoktól őt és családját. Ezután a lengyeleknél is gyorsan terjedt a bagel, majd a vándorló zsidók elvitték egészen Amerikáig, ami meghozta az igazi hírnevet.
Bagel hozzávalók
6 db bagelhez
• 240g liszt
• 20g nádcukor
• 4g só
• 2g szárított élesztő
• 140g meleg víz
Szóráshoz:
• szezámmag
• mák
• lenmag
• zabpehely
• akár mag mix
Bagel elkészítése
A lisztet, cukrot, sót, élesztőt elkeverjük. Hozzáadjuk a meleg vizet, elkezdjük összeállítani, és géppel 15 percet alacsony fokozaton kidolgozzuk a tésztát. Ezután félretesszük lefedve 1 órára kelni. Elosztjuk 6 részre kb. 65-70g-os adagokra, és gömbökké formázzuk. Lefedve újabb fél órát (vagy amíg duplája nem lesz) kelesztjük. Két ujjal lyukat csinálunk a közepébe, kicsit kitágítjuk, és lefedve megint hagyjuk pihenni negyedórát. Addig a tűzhelyre vizet felteszünk 1 ek. nádcukorral, ha felforrt visszavesszük, hogy ne bugyogjon, belehelyezünk 2-3 bagelt, és fél-fél percet főzzük mindkét oldalát. Sütőpapírozott tepsire helyezzük, megszórjuk a magvakkal, és 200 fokos sütőben kb. 15-20percig sütjük. Kész is!
Tippek:
• egyszerűbb formázást választottam, a másik, hogy a megkelt golyókat kinyújtjuk mintha kiflit készítenénk, feltekerjük, és a két végét összehajtjuk, egymásba dolgozzuk
• vízbe csak emeljük át, az a fele legyen felül, ami eddig is
• ha szeretnéd sütés előtt egész tojással is lekenheted
Forrás: Suga Paulina