Ez egy nagyon kellemes kelt tészta, amit kiszaggatunk, olvasztott vajban, valamint cukros- dió keverékében meghempergetjük, majd megsütjük és sűrű vanílasodóval öntjük le tálalás előtt. Feltétlenül készítsétek el, ha szeretitek a diót. Mandulával is nagyon finom! De akár plusz baracklekvár is mehet a tészták közé.
Aranygaluska vanílasodóval
Az aranygaluska eredete évszázadokra nyúlik vissza a magyar konyha mély rejtelmeibe. A pontos eredet nem teljesen ismert, de azt tudjuk, hogy hagyományosan ünnepek alkalmával készül. Az aranygaluskát többnyire karácsonykor, húsvétkor vagy más ünnepi alkalmakkor szolgálják fel, és családi összejöveteleken is gyakran asztalra kerül.
Az aranygaluska készítésekor a tészta apró gombócokra formázódik, majd aranysárgára sütik, és végül vaníliasodóval öntözik le. Az így elkészített étel nemcsak lenyűgöző ízekkel, hanem elképesztő látvánnyal is szolgál. A kicsi, aranybarna gombócok mindegyike külön édes meglepetés, és amikor összetalálkozik a gazdag vaníliasodóval, valódi csemege születik.
ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL: HOZZÁVALÓK
24-26 cm átmérőjű formához, de tepsi, jénai /kerámia edény is tökéletes!
• 350 g finomliszt
• 1 db tojás
• 1,5 dl tej
• 20 g friss élesztő
• 50 g cukor
• 40 g vaj *
• 1 citrom héja
• vaníliás cukor/kivonat
Az összeállításhoz:
• 180 g darált dió
• 120 g cukor
• 180 g vaj
Vaníliasodó
• 6 dl tej
• 3 tojássárgája
• 120 g cukor
• 10 g kukoricakeményítő vagy Liszt
• Fél vaníliarúd magjai, vagy kivonat, vaníliás cukor
Aranygaluska vaníliasodóval: így készül!
A tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg az élesztő feloldódik.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a reszelt citromot, a sót és a vanília kivonatot. Adjuk hozzá a tojást és az élesztős tejet, majd gyúrjuk össze az egészet egy sima tésztává.
Adjuk hozzá a vajat apránként, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
Borítsuk a tésztát egy tálba, fedjük le egy kendővel, és hagyjuk pihenni legalább egy órán keresztül, amíg a tészta megkétszerezi a méretét.
Amikor a tészta készen van, formáljunk belőle kis gombócokat.
Süssük őket előmelegített sütőben 180°C-on, amíg szép aranysárgák lesznek.
Közben készítsük el a vaníliasodót a csomagoláson található utasítások szerint.
Amikor az aranygaluskák készen vannak, öntsük le őket bőséges mennyiségű vaníliasodóval.
Ha szeretnénk, megszórhatjuk apróra vágott dióval vagy mogyoróval is.
Tálaljuk az aranygaluskát melegen, hogy a vaníliasodóval együtt igazi kulináris élményt nyújtson.
Kedvenc őszi édességem: az aranygaluska vaníliasodóval
Az aranygaluska vaníliasodóval való tálalása igazi ízorgiát ígér, és biztosan elvarázsolja azokat, akiknek a kóstolásra kerül sor. Ez az étel nemcsak finom, hanem a hagyomány és a családi összetartozás érzését is hozza magával, amelyek az ünnepek legfontosabb részei. Tehát ne habozzunk, és próbáljuk ki ezt a klasszikus magyar édességet vaníliasodóval!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.