Ez egy nagyon kellemes kelt tészta, amit kiszaggatunk, olvasztott vajban, valamint cukros- dió keverékében meghempergetjük, majd megsütjük és sűrű vanílasodóval öntjük le tálalás előtt. Feltétlenül készítsétek el, ha szeretitek a diót. Mandulával is nagyon finom! De akár plusz baracklekvár is mehet a tészták közé.
Aranygaluska vanílasodóval
Az aranygaluska eredete évszázadokra nyúlik vissza a magyar konyha mély rejtelmeibe. A pontos eredet nem teljesen ismert, de azt tudjuk, hogy hagyományosan ünnepek alkalmával készül. Az aranygaluskát többnyire karácsonykor, húsvétkor vagy más ünnepi alkalmakkor szolgálják fel, és családi összejöveteleken is gyakran asztalra kerül.
Az aranygaluska készítésekor a tészta apró gombócokra formázódik, majd aranysárgára sütik, és végül vaníliasodóval öntözik le. Az így elkészített étel nemcsak lenyűgöző ízekkel, hanem elképesztő látvánnyal is szolgál. A kicsi, aranybarna gombócok mindegyike külön édes meglepetés, és amikor összetalálkozik a gazdag vaníliasodóval, valódi csemege születik.
ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL: HOZZÁVALÓK
24-26 cm átmérőjű formához, de tepsi, jénai /kerámia edény is tökéletes!
• 350 g finomliszt
• 1 db tojás
• 1,5 dl tej
• 20 g friss élesztő
• 50 g cukor
• 40 g vaj *
• vaníliás cukor/kivonat
Az összeállításhoz:
• 180 g darált dió
• 120 g cukor
• 180 g vaj
Vaníliasodó
• 6 dl tej
• 3 tojássárgája
• 120 g cukor
• 10 g kukoricakeményítő vagy Liszt
• Fél vaníliarúd magjai, vagy kivonat, vaníliás cukor
Aranygaluska vaníliasodóval: így készül!
- A tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg az élesztő feloldódik.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a reszelt citromot, a sót és a vanília kivonatot. Adjuk hozzá a tojást és az élesztős tejet, majd gyúrjuk össze az egészet egy sima tésztává.
- Adjuk hozzá a vajat apránként, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
- Borítsuk a tésztát egy tálba, fedjük le egy kendővel, és hagyjuk pihenni legalább egy órán keresztül, amíg a tészta megkétszerezi a méretét.
- Amikor a tészta készen van, formáljunk belőle kis gombócokat.
- Süssük őket előmelegített sütőben 180°C-on, amíg szép aranysárgák lesznek.
- Közben készítsük el a vaníliasodót a csomagoláson található utasítások szerint.
- Amikor az aranygaluskák készen vannak, öntsük le őket bőséges mennyiségű vaníliasodóval.
- Ha szeretnénk, megszórhatjuk apróra vágott dióval vagy mogyoróval is.
- Tálaljuk az aranygaluskát melegen, hogy a vaníliasodóval együtt igazi kulináris élményt nyújtson.
Kedvenc őszi édességem: az aranygaluska vaníliasodóval
Az aranygaluska vaníliasodóval való tálalása igazi ízorgiát ígér, és biztosan elvarázsolja azokat, akiknek a kóstolásra kerül sor. Ez az étel nemcsak finom, hanem a hagyomány és a családi összetartozás érzését is hozza magával, amelyek az ünnepek legfontosabb részei. Tehát ne habozzunk, és próbáljuk ki ezt a klasszikus magyar édességet vaníliasodóval!
Forrás: Bebepiskóta