Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

Kerecsendi savanyított káposzta titka


Kerecsenden, a Jelenlét pont udvarán, egy különleges programon vehetünk részt, ahol a káposztasavanyítás művészetét sajátíthatjuk el. Az izgalmas gasztrokaland során megosztjuk veletek, hogyan készítik a helyiek a tökéletes savanyú káposztát, és hogy ezt otthon hogyan tudjuk helyesen kivitelezni.

Káposzta savanyítás: Egy hosszú hagyomány ízei

A káposzta savanyítás művészete hosszú évszázadokra nyúlik vissza, és szorosan kapcsolódik a magyar konyha hagyományaihoz. Az őszi káposztaszezon beköszöntével az asszonyok házról házra jártak, hogy közösen készítsék el a téli ételeket, köztük a savanyú káposztát. Az ilyen közösségi tevékenységek nemcsak a kulináris élvezeteket szolgálták, hanem erősítették a közösségi kötelékeket is. A hagyományos módszerek és az idővel kialakított tapasztalatok garantálták a tökéletes erjedést és az ízek harmóniáját.

Ebben a cikkben betekintést nyerünk ennek a hagyománynak a mélyére, és megtanuljuk, hogyan őrizhetjük meg és ápolhatjuk otthonunkban ezt az ínyencséget.

Így készül Kerecsenden a savanyú káposzta

Az udvaron egy hosszú asztalnál láthatjuk az asszonyokat és lányokat, akik alapfűszereket rakosgattak össze. Minden résztvevő egy tízliteres vödröt kapott, melyet ki kellett mosni, valamint egy zsáknyi frissen gyalult káposztát. A káposztasavanyítók lelkesen és türelmesen elmagyarázzák a folyamat lényegét.

Az Első Lépések: Rétegezés és Fűszerezés

A káposztasavanyítás alapja a vékony rétegekben való sózás, tömörítés és fűszerezés. A résztvevők gumikesztyűt kapnak a biztonság érdekében. Az öklükkel gyömöszölték, rétegről rétegre. A kérdés az volt, vajon a tizenegy kiló káposzta belefér-e a tízliteres vödörbe.

Az asszonyok biztosítanak, hogy ha jól csinálod, belefér, és látva a többiek rutinját, megnyugodhatsz. A vödör habzani kezd, és alig egy óra elteltével már csurig telik. A fedelet rá lehetett pattintani, és így elkezdődik a savanyodás.

A Pihentetés Titka

A savanyú káposzta elkészítése után azt tanácsolták, hogy helyezzük a vödröt egy 10-15 fokos, nem túl meleg, de nem is túl hideg helyre. Legalább két-három hetet hagyjuk pihenni, anélkül hogy kinyitnám, kavargatnám vagy belepiszkálnám. Ezzel az egyszerű lépéssel a káposzta fermentálódik és elkészül a tökéletes savanyúság.

A Karácsonyi Töltött Káposzta Alapja

Azt is megtudtuk, hogy a karácsony előtti 3-4 hétben elkészített savanyú káposzta tökéletes alapanyagot biztosít a karácsonyi töltött káposzta számára. Így érdemes most elkészíteni, hogy legyen elég ideje karácsonyig pihenni és savanyodni.

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-09-01

Ezt ültesd a fenyőid alá és tündérkertté változik az udvarod

Fedezd fel a legjobb növényeket a fenyőfa alá, hogy árnyékos kertedet tündérkertté változtathasd. Praktikus tippek és varázslatos ötletek várnak!

2024-08-07

Öko, bio, organikus…mi ez? Most utánajártunk a rejtélynek!

Az organikus/bio/ökológiai gazdálkodás lényege, hogy óvja a talaj termékenységét, előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát.

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-06-11

Ezért gazosodott el a füved és így mentsd meg

Mit tegyek, ha gazos a füvem? Itt vannak a legjobb tanácsok gazos fű ellen egy kertész tippjeivel és trükkjeivel, hogy ne fájjon többé a fejed a fű miatt!

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-09-01

Búcsú a száraz fűtől: ezeket a talajtakaró növényeket ültesd fű helyett

Válts gyep helyett talajtakaró növényekre, és élvezd a zöldellő kertet gond nélkül, még a legnagyobb hőségben is! Gyönyörű zöld kert ellenálló talajtakarókkal.

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

További cikkek ebben a témában
Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyümölcs

Tovább a Lexikonhoz

bőrszövetrendszer

a gyökeres, száras növények testfelületét borító szövetrendszer, amely védi a növény... Tovább

csatorna

nyitott árok v. zárt csőrendszer, a működéséhez szükséges műtárgyakkal, amelyben a... Tovább

Tovább a lexikonra