Articsóka
Az articsóka sokoldalú zöldség. Az articsóka rendkívül gazdag antioxidánsokban, és jó forrása a folsavnak, káliumnak és sok más vitaminnak és ásványi anyagnak. Ráadásul alacsony a kalóriatartalmuk, mindössze 45 kalóriát tartalmazna, tehát diétázóknak is kifejezetten ajánljuk. Rost is van bennük, ami szintén fontos lehet azoknak, akik odafigyelnek a tápanyagokra. Próbáld meg párolni az articsókát, és edd meg a levelek zsenge végét. A zöldségek párolása gyors és egyszerű. Mártogathatod is, olívábam hummusba, görögjoghurtba, vagy bármi másba kedved szerint.Persze salátákhoz is tökéletes.
Karfiol
Halvány színe ne tévesszen meg senkit, a karfiol tele van tápanyagokkal. Más keresztes virágú zöldségekhez (kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, és brokkoli) hasonlóan glükozinolátokban gazdag. A glükozinolátokat rákellenes tulajdonságaik miatt ismeret. Számos kutatási tanulmány azt sugallja, hogy a keresztes virágú zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a különféle rákos megbetegedések, köztük a mell-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák előfordulását. A karfiolt egészben megpárolhatjuk, vastag „steakekre” szeletelhetjük, majd bekenhetjük pirított szezámmagolaj, citromlé, szójaszósz, kömény, koriander, ánizs vagy chili paprika kombinációjával- nekünk ez az egyik kedvenc elkészítési módunk, de emellett még számos lehetőség van a felhasználására. Sok diétázó a riszt helyettesíti az apróra aprított karfiolrizzsel.
Uborka
Lehet, hogy az uborka nem olyan gazdag tápanyagban, mint a többi zöldség, de ha figyelembe vesszük, hogy csészénként mindössze 16 kalóriát és 4 gramm szénhidrátot tartalmaz, akkor tökéletes választás lehet a tányéron. Az uborka tele van értékes tápanyagokkal, jó forrása a K-vitaminnak, a káliumnak, a pantoténsavnak, a foszfornak, a réznek és a mangánnak. Az uborkát sokféleképpen használhatjuk – rágcsálnivalóként hummusszal vagy görög joghurtos mártogatóssal, salátában vagy sushiban, chipsek vagy kekszet helyettesítésére guacamole és sajt esetében.