Nem azt akarjuk mondani, hogy legyél vegán, és ne egyél húst, de azt mindenképpen ajánljuk, hogy egyél minél több zöldséget is mellé, ugyanis telis-tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal. Nemcsak paradicsomból, répából na meg egy kis borsóból áll a világ, rengeteg olyan zöldség van, ami telis-tele van értékes tápanyagokkal, és nagyon finom is, tehát tökéletesen passzol a tányérokra. Most mutatunk 5 olyan alulértékelt zöldséget, amit szerintünk neked is gyakrabban kellene fogyasztanod!
Kelbimbó
Igen tudjuk: a kelbimbót utálni kell… vagy inkább megkóstolni, és nagyon megszeretni, hiszen olyan különlegesen finom íze van, hidd el nekünk! A megfelelően elkészített kelbimbó nagyszerűen kiegészíti a zöldségféléket, nagyszerű C- és K-vitaminforrás, és rostot is biztosítanak. Egyes kutatók szerint a szulforafán jelentős szerepet játszhat a prosztata- és vastagbélrák megelőzésében. A kelbimbóban magas szulforafán szintje van. Keresztes virágú unokatestvéréhez, a káposztához hasonlóan a kelbimbó is hidrogén-szulfid gázokat bocsát ki, ha túl sokáig főzik, úgyhogy erre oda kell figyelni. A kelbimbó túlsütése megfosztja táplálkozási előnyeitől. Az optimális táplálkozás érdekében negyedeljük és pároljuk a kelbimbót kevesebb, mint 5 percig. Ezután egy kis fokhagyma vagy citrom hozzáadásával fejezzük be a folyamatot.
Vízitorma
Nem ettél még te sem vízitormát? Ebben semmi meglepő nincsen, hiszen az emberek nagy része hasonlóképpen van ezzel. Azonban azt is fontos tudni, hogy 2014-ben a vízitormát az antioxidánsok tekintetében a legjobb zöldségfélének választották. Tehát egy nagyra díjazott zöldségről beszélünk, aminek fogyasztása erősen ajánlott. A vízitorma enyhe ízű, fehér ropogós zöldség. Tanulmányok dokumentálják a vízitorma csodálatos előnyeit. A kutatók tanulmányozták a benne rejlő lehetőségeket a dohányzás rákkeltő hatásainak csökkentésében, a mellrák kockázatának csökkentésében, és az edzések okozta fizikai stressz enyhítésében. A vízitorma rengeteg féleképpen felhasználható, egyszerűen csak salátákhoz is hozzá lehet keverni, de halakhoz, ázsiai ételekhez is nagyon passzol.