Az almafák számos betegséggel küzdhetnek, de ez ne akadályozzon meg téged abban, hogy közvetlenül a kertedben ültesd el és élvezd ezeket a csodás gyümölcsfákat. Míg az almát különféle baktériumok és gombák támadják meg, 5 gyakori bűnös okozza a legtöbb kárt. Néhány egyszerű taktika segít leküzdeni ezeket az almafa betegségeket, hogy bőséges termést kapj. Tekintsd meg az alábbi 5 betegséget, hogy megállapítsd, mi támadhatta meg fádat. Ezután megteheted a megfelelő lépéseket, hogy megszabadulj tőle.
Gyakori almafa betegségek
Öt "nagy szereplő" létezik, ha az almabetegségekről van szó. Ezek a betegségek, amelyekről ismert, hogy nagymértékben csökkentik vagy akár meg is szüntetik a betakarítás lehetőségét és gyengítik a fát, kihívást jelentenek az almatermesztésben. Mielőtt a betegség elhatalmasodik, időben azonosítsd, hogy lassítsd a terjedést.
1. Almás varasodás
Így néz ki: Az alma varasodása tavasszal kezdődik kis zöld, fekete foltokkal a leveleken. A foltok az egész levelet érinthetik, amitől megbarnulnak és leesnek. Az alma varasodása enyhén emelkedett fekete foltokat hoz létre a gyümölcsökön is.
Ellenőrzés és megelőzés: A kémiai védekezés csökkentheti a fertőzést, de kihívást jelent a megfelelő időben történő alkalmazása. Az alma varasodásnak ellenálló fajták a legjobb módja a fertőzés megelőzésének, illetve a fák körüli őszi gereblyézés és levelek eltávolítása csökkenti a fertőzés forrását.
2. Rozsdagomba
Hogy néz ki: Élénk narancssárga, emelkedett foltok a leveleken a rozsdagomba biztos jele. A foltok a tavasz közepén vagy későn alakulnak ki, és gyakran a levelek és a gyümölcsök lehullását okozzák. A fán lógó gyümölcs gyakran kicsi és hibás.
Ellenőrzés és megelőzés: Ez a gombafajta a boróka és galagonya egyik fő ellensége is, így, ha lehetséges, távolíts el minden borókát és galagonyát, amely az almafától 200 méteren belül nő.
3. Tűzelhalás
Így néz ki: Ha a tűzelhalás jelen van, az almafa virágai és fiatal gallyai fonnyadtnak és zsugorodottnak tűnnek és gyorsan elfeketednek. A fiatal gallyak elpusztulnak, és a fán maradnak, és meghajolnak. Az elhalt levelek általában az elhalt ághoz tapadnak; a fa úgy néz ki, mintha tűz perzselte volna meg.
Ellenőrzés és megelőzés: Távolítsd el a fertőzött gallyakat úgy, hogy 30-45 centivel a fertőzött szövet jelei alatt levágod őket. Fertőtlenítsd a metsző szerszámokat a vágások között 1 rész háztartási fehérítő és 9 rész víz oldatával.
4. Lisztharmat
Így néz ki: A lisztharmat akkor fordul elő, ha az új hajtásokon és leveleken szürkésfehér lisztes foltok alakulnak ki. A lisztharmattal fertőzött növényen az új növekedés általában satnya, felpöndörödött vagy eltorzult. A betegséget okozó gombák különösen a forró, száraz időszakokban terjednek el.
Ellenőrzés és megelőzés: A fertőzött ágakat és gallyakat metszd le, és dobd el, amint meglátod, hogy megakadályozd a terjedést.
5. Nyári rothadások és foltok
Így néz ki: A fertőzött gyümölcsök kezdetben lila foltokat hoznak létre, amelyek barna vagy fekete kör alakú folttá alakulnak, ezek keménynek vagy puhának érezhetőek. A rothadás végül az egész gyümölcsöt érinti.
Ellenőrzés és megelőzés: Távolítsd el a beteg gyümölcsöt, amint észreveszed a problémát. Ez csökkenti a nyári rothadást és foltokat okozó gombák számát.