Alma 5 tartósítási módszere
Alma tartósítása befőzéssel
Nagyon egyszerű az egész: az egészben vagy szeletelt almát konzervdobozokban tároljuk citromlével és cukorral. Az alma befőzéséhez általában használhatunk félliteres üvegeket, tehát először gyűjteni kell ilyeneket. Nem fontos venni, az is jó, ha a kiürült befőttes üvegeket használod erre, kérdezz körbe a családban, barátok között, hogy nekik esetleg van-e otthon felesleges, mielőtt veszel. Akár már rögtön ilyenkor almás pite töltelék formájában is el lehet tenni az almákat, hogy minél egyszerűbb legyen később a sütés.
Alma tartósítása szárítással
A szárított almából hosszan eltartható, ízletes falatok készülhetnek, ezért érdemes megfontolni a tartósításnak ezt a módját is. Az alma szárításához használhatunk szárítót, vagy tárolhatjuk a vékony szeleteket meleg helyen, amíg ki nem szárad. Almakarikák nagyon ízletesek lesznek. Ha kiszáradtak, kész a szárított almánk, akkor érdemes légmentesen zárható zacskóban tárolni a tartósított alma szeleteket!
Alma tartósítása erjesztéssel
Mint sok más gyümölcs és étel esetében, az alma fermentálása azt jelenti, hogy sokkal hosszabb ideig képes eltartani, mint egyébként. Friss alma erjesztése után használhatjuk őket almaecethez vagy akár almaborban is.
Alma tartósítása fagyasztással
Manapság rohanó világunkban egyre nagyobb divat lett ezt és azt lefagyasztani, majd egyszerűen csak elővenni, és kiolvasztani őket egy dolgos napon. Vajon az almákat is le lehet fagyasztani? Jó hír, hogy a hosszabb tárolás érdekében minden almafajtát lefagyaszthatunk. A fagyasztott alma akár egy évig is eláll. Az almát egyszerű lefagyasztani, bár az almát fagyasztózsákban kell tárolni, ha felszeleteltük. Érdemes még a fagyasztóba helyezés előtt citromlével, cukorral vagy forrásban lévő vízzel kezelni őket a hosszabb élettartam érdekében.
Alma tartósítása hűtéssel
Az otthoni élelmiszer-tartósítás legegyszerűbb formája érdekében az almát egészben tároljuk a hűtőszekrényben. A hűtési kort megelőzően az alma néhány hónapig eltartható volt a hideg pincékben, vagy akár a szabadban, a téli hidegben. Ezek a gyümölcsök már elég tartósak – és részben ez az oka annak, hogy tárolásuk olyan egyszerű. Az egész alma tovább eláll a hűtőben, mint a szeletelt alma vagy a bolti almalé! Ha pár plusz hetet akarsz adni az almának, egyszerűen csak tedd hűtőbe!