A szeder tápértéke és gyógyászati felhasználása
A szedret számos betegség kezelésére használták, azonban nem csupán gyümölcse, hanem az egész növény – leveleivel és gyökerével együtt – többféle módon hasznosítható.
1. Fogyaszd nyersen
A friss, nyers szeder kiváló forrása az étkezési rostoknak, C- és K-vitaminoknak és a mangánnak. A friss gyümölcsök közül a szedrek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű antioxidánst – olyan erőteljes fitovegyületeket találunk benne, mint a katechin, galluszsav, kvercetin, rutin és persze antociánokat is. Ezek a kulcsfontosságú tápanyagok együttesen vigyáznak a szervezetre és védelmeznek bennünket a daganatos és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, emellett kívül és belül is lassítják az öregedési folyamatot, továbbá a memóriafunkciókat is javítják. Mindezek mellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Nincs más dolgod, mint alaposan átmosni őket, és már fogyaszthatóak is nyersen, minden egyéb adalék nélkül.
2. Szedres pite
A szedrek felhasználásának egyik legízletesebb és legnépszerűbb módja. Mivel rengeteg friss gyümölcsöt tartalmaz, a szedres pite az egyik legkedveltebb nyári édesség.
3. Szederlekvár
A szederlekvár biztosítja, hogy összegyűjtött gyümölcseid ízét hónapokon keresztül élvezhesd. A legelterjedtebb módszer a kifőzéses technika.
4. Szedres jégkrém
Érdemes előkeresni a jégkrémkészítő szettet, és jéghideg édességet varázsolni frissen szedett gyümölcseidből. Csokoládéval megszórva egyszerűen tökéletes.
5. Arugula saláta szederrel
Egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető nyári saláta szederrel, arugulával, egy kis kéksajttal, vagy gorgonzolával, és végül egy kevés citromos vinaigrette-el.
6. Szederszörp
Ez a lista nem is lenne teljes a szederszörp nélkül!
7. Szederbor
A szederből akár saját bor is készíthető, persze csak megfelelő szaktudás és felszerelés birtokában. A következő oldalon folytatom!