4. Segíthet a káros baktériumok elleni védekezésében
Néhány kutatás eredményei szerint a mentából készített eszenciaolajok baktériumölő tulajdonságaik miatt segíthetnek a káros baktériumok megritkításában – mind az ételekben, mind pedig az emésztőrendszeren belül.
5. Segíthet visszavenni a sófogyasztásból
A sóról nehéz lemondani hiszen minden bizonnyal a leggyakrabban használt ízfokozó. Ha azonban találsz valamit, amivel tovább gazdagíthatod ételeid ízvilágát, akkor jóval kevesebb sót kell majd használnod ízesítésükhöz. A menta is egy ilyen fűszer: a saláták, a halak, a húsok és egyéb ételek mind ízletesebbé varázsolhatók vele, csökkentve ezzel a szükséges só mennyiségét.
A mentának több jótékony hatása is van szervezetünkre nézve, feljegyezték ezzel ellenben, hogy allergiás reakciókat válthat ki, valamint enyhítheti a vas felszívódását amennyiben elfogyasztjuk; ezért szoptató és terhes nőknek nem ajánlott. K vitaminban gazdag, így nem kompatibilis a véralvadás gátló kezelésekkel. Tehát figyelj oda, amennyiben fogyasztani szeretnéd.
Ezek mellett a mentát viszont használják mind teának, mind fogyasztják, inhalálják, ugyanis több jótékony hatása is van, magas kalcium, magnézium, mangán tartalma végett. Emellett vitaminokban is bővelkedik; megtalálható benne A, E, C, és B9 is. Használják:
- influenza tüneteinek kezelésére (köhögés, megfázás, orrdugulás)
- gyulladáscsökkentőként
- fejfájás ellen
- viszketés ellen (bőrbetegségek, rovarcsípések)
- rossz szájszag és fertőzések kezelésére (pl. íngyulladás)
- idegességre, fáradtság ellen (nyugtató hatás)
- átmeneti rendellenességekre (puffadás, hányinger)