Egy amerikai kutató csoport az Enviromental Working Group minden évben közzéteszi a legszennyezettebb élelmiszernövények listáját. Ez az idén sem alakult másképp, a mintegy 60.700 darabos minta alapján kiszűrik azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekben a legtöbb a maradvány rovar irtószert találják. Az idei listát a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg.
A legszenyezetebb élelmiszernövények
A leginkább szennyezett növények listája a következő:
- alma (kereskedelmi forgalomban kapható almák 98%-a érintkezik rovarirtószerekkel),
- zeller,
- édes paprika,
- őszibarack,
- eper,
- nektarin,
- szőlő,
- spenót,
- saláta,
- uborka,
- termesztett áfonya,
- burgonya
A legkevésbé szenyezett élelmiszernövények
A következő zöldségeket és gyümölcsöket tehát ne keressük a méregdrága biotermékek között, mert ezeket a termesztés körülményeitől függetlenül, félelem nélkül a kosárba tehetjük.
A leginkább védett növények a szennyeződéstől listája:
- hagyma,
- avokádó,
- édes kukorica,
- mangó,
- édes borsó,
- spárga,kivi,
- káposzta,
- padlizsán,
- görögdinnye,
- grapefruit,
- édes burgonya,
- sárgadinnye,
- mézdinnye
Forrás: agrárhírek.hu