Dúsított olajok
A tiszta olajokat a zsálya földes aromával és illatával is felruházhatod, hogy megőrizhesd szüreteid gyümölcsét. Ezeket a dúsított olajokat csupán néhány percig tart elkészíteni, és semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség hozzájuk.
Gyógynövényes vaj
Tedd különlegesebbé vajaidat egy kevés házi termesztésű zsályával. Kiváló grillezett csirkék vagy halak, esetleg párolt zöldségek mellé.
Rozmaringos-zsályás fűszersó
A rozmaring és a zsálya egyedi ízkombinációja egyrészt segít megőrizni leszüretelt gyógynövényeidet, és persze ízletes húsfűszerként is használható. Akár levesekbe vagy főzelékekbe is bele lehet keverni, de persze pirított zöldségekkel is fogyasztható – ez csak fantázia kérdése.
Zsályás levesek és szószok
A zsálya bármilyen levesben és szószban felhasználható. Az olasz petrezselyemmel kombinálva csodás pesto készíthető vele, de egy klasszikus paradicsomszószt is képes feldobni. Levesekben akkor a legjobb, ha azok őszi zöldségekkel készültek.
Kenyerek és tészták
A házilag készített kenyerek és tészták könnyedén feldobhatók egy kis zsályával dúsított olajjal, vagy vajjal, de akár közvetlenül magába a tésztában is felhasználható, például kenyérsütés közben.