A mediterrán területről származó zsálya már évszázadok óta használatos gasztronómiai és gyógyászati célokra is. A mentafélék családjának ezen tagja ezüstösen zöld levelekkel és élénkszínű virágokkal büszkélkedik, így nem csak hasznos, de csinos dísze is lehet otthonodnak vagy kertednek. A következőkben eláruljuk, hogy miért érdemes minden kertben zsályát termeszteni, majd azt is, hogy mi mindenre lehet felhasználni a konyhában, vagy az egészség megőrzésére.
Mi haszna a zsályának a kertben?
Egyszerűen termeszthető
A zsálya egy örökzöld évelő, amelyet nem csak elültetni egyszerű, de gondozni is. Leginkább mindig napos helyen, jó vízelvezetésű talajban érzi otthon magát. Eredményesen párosítható a káposztafélék családjának tagjaival, (káposzta, brokkoli, karfiol, stb.) Ügyelj rá, hogy a zsálya valamelyik fogyasztható fajtáját válaszd ültetéshez – ilyen például az orvosi zsálya. Termesztéséről korrában írtunk, ide kattintva mindent megtudhattok erről a témáról! Most viszont nézzük, miért érdemes mindenkinek belefognia a termesztésébe, hogyan használhatjuk fel!
Csodás illata van
A zsályák garantáltan illatosabbá varázsolják azt a kertet, amit otthonuknak nevezhetnek. Jellegzetes földes illatuk könnyedén felismerhető.
Távol tartja a kártevőket és vonzza a beporzókat
A zsályák segítenek a zöldségeket megtámadó kártevők (például molyok és répalegyek) elleni védelemben. Ugyanekkor mágnesként vonzza azokat a szívesen látott vendégeket a kertbe, amik a beporzásban segítenek (méhek, lepkék, stb.).
Mire használható a zsálya a konyhában?
Intenzív, eukaliptuszra, citromra és mentára emlékeztető ízének köszönhetően a zsálya temérdek fogás elkészítéséhez vagy utólagos ízesítéséhez használható. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mert erős íze miatt általában egy egész kis adag is bőven elegendő belőle.