A pázsit tavaszi átvetése az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a téli időjárás okozta problémákból felfrissítsük a gyepünket. Ebben a cikkben most lépésről-lépésre elmagyarázzuk hogyan kell átvetni a gyepet.
Tavaszi gyep átvetés
Az extrém hideg és a nagyon nedves viszonyok egyformán károsak a fűre télen, különösen akkor, ha az udvaron lévő pázsiton nagy a gyalogosforgalom, legyen szó háziállatok tornáztatásáról, játékot játszó gyerekekről vagy emberekről, akik a háztól a garázsig átsétálnak. Még a lehető legjobb gyepápolás mellett is előfordulhat, hogy a fű csupasz foltokkal és elhalt fűvel emelkedik ki a hideg, nedves hónapokból.
Ha követjük a pázsit túlvetésének helyes módszerét, a tavaszi és nyári melegebb időjárásra időben visszaállíthatjuk a legjobb megjelenést.
HOGYAN VESSÜK ÁT A GYEPET 6 LÉPÉSBEN
Az átvetés az, amikor óvatosan eltávolítjuk a gyepről az elhalt füvet, a gyomokat és a mohát, eltávolítjuk az élő mohát és gyomokat, majd új maggal bevetjük azokat a területeket, ahol a fű elvékonyodott.
Ez javítja a pázsit általános megjelenését, és az erősen növekvő friss fű megnehezíti a gyomok és a moha visszatérését.
A tavasz jó időszak a gyep átvetésére vagy a fűben lévő foltok javítására. Nyáron ne végezzünk átvetést, mert túl forró és száraz lesz a talaj, és sok időt veszítünk a vetés utáni öntözéssel, és nehézségekbe ütközhetünk. Nincs értelme átvetni télen sem, amikor a hőmérséklet túl hideg a növekedéshez, és csak az történik, hogy az éhes madarak ellopják a pázsit magjait.
Öntözőkanna vagy tömlő szórófejjel, vagy öntözőrendszer
1. NYÍRJUK A GYEPET
Az első lépés a fű lenyírása, körülbelül 2 cm hosszúságúra vágva. Ezzel tisztább lesz a pázsit, és azt is láthatjuk, hogy mely területeken van leginkább szükség a túlvetésre.
Száraz napon végezzük el a vágást, amikor még nem esett eső, így a fű kisebb valószínűséggel tömíti el a fűnyíró pengéit. Soha ne vágjunk füvet, ha a fű fagyos.
2. ELTÁVOLÍTSUK EL A HOLT FÜVET, A GYOMOT ÉS A MOHÁT
A következő lépés a pázsit felgereblyézése, és az elhalt fű, moha és gyom eltávolítása.
3. GYEPSZELLŐZTETÉS
Most nyissuk meg a talajt a pázsit levegőztetésével, különösen, ha az tömör és télen át vizes volt, hogy javítsuk a vízelvezetést és a szellőzést a fű gyökerei körül.
Ennek legegyszerűbb módja, ha egy kerti villa tüskéit két 4 centire beleütjük a talajba, megmozgatjuk, majd kicsit feljebb lépünk azon a területen, amelyen felülvetünk, és addig ismételjük a folyamatot, amíg az egész területet be nem fedi.
4. MŰTRÁGYÁZÁS
Ha több hónapja, vagy ősz óta nem trágyázzuk a pázsitot, érdemes most trágyázni, hogy a meglévő fű fellendüljön.
Válassz olyan tavaszi műtrágyát, amely nitrogénben gazdag, hogy segítsd a fű zöldellését és vastagságát. Miután felvitted és beöntötted, körülbelül négy nappal később folytathatjuk az átvetést.
Ha azonban a pázsit tele van mohával és terjedő gyomokkal, használhatunk kombinált gyeptakarmányt és gyomirtót.
5. VESD EL A FŰMAGOT
A beszállító által ajánlott mennyiségben szórd ki a kiválasztott fűmagot az átvetéshez – alaposan ellenőrizd a csomagot.
A fűmag ültetésénél a legjobb eredmény elérése érdekében keverjük össze a magot némi pázsit termőtalajjal, hogy egyenletesebben terüljön el, és hogy a talaj és a fű további lendületet kapjon.
6. GONDOZÁS
Az újonnan elvetett fűmagot nedvesen kell tartani, mivel csírázik és gyökerezik. A vetés után azonnal öntözzük szórófejes tömlővel, rózsával ellátott öntözőkannákkal vagy nagyobb területek esetén öntözővel. Ha a következő napokban nem várható eső, folytasd az öntözést 2-3 naponta.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.