2. Ne spóroljunk a hellyel a vetésnél
A paradicsom magjai viszonylag nagyok, még a koktélparadicsomoké is, ezért önálló kis cserepekben, vagy tápkockákban érdemes gondolkodni. A magot nem kell mélyre vetni, elég ha éppen csak egy kevés föld takarja, különben nem fog tudni kibújni a hajtás. A földet előre nedvesítsük át, és utána ültessük bele a magot. Én nem nagyon szoktam a véletlenre bízni, így 2-3 magot is teszek egy kis edénybe, majd később kiegyelem a gyengébb hajtásokat. Ha úgy érezzük, hogy elsőre nem biztos, hogy nekünk való a palántázás, akkor vegyünk kész palántákat, és dolgozzunk azokkal. Bevallom, sokkal könnyebb és nagyobb az esélye a sikerélménynek.
3. Figyeljünk az ideális körülményekre, de mindig
A paradicsom csírázása 1-2 hetet vesz igénybe, az első rendes levelek pedig nagyjából 3 hét elteltével jelennek meg. A csírázáshoz állandó hőmérséklet: 18-20 °C kell, sok és kellően párás közeg. A direkt fény fontos, hogy a csírázás után a növények ne nyúljanak meg túlzottan, mert akkor legyengülnek, lelassul a növekedésük és hamarabb fognak megbetegedni. Csírázás után is figyelni kell a hőmérsékletet, a nedvességet és a párát.
4. Ne kapkodjunk a kiültetéssel
Tudom, hogy alig várod már a finom termést, de a paradicsom erősen fagyérzékeny. Így amíg a fagyveszély el nem múlik véglegesen, nem érdemes kiültetni a szabadba. Ha mégis türelmetlenek voltunk és kiültettük, az esetleges fagy esetén takarjuk be a növényeket papírból hajtogatott tölcsérrel, vagy levágott végű üdítős/ásványvizes palackkal. Ha dagad a malacpersely, akár külön erre a célra gyártott műanyag harangot vagy fóliaalagutat is vehetünk, bár igazából felesleges.
5. Ne hagyjuk őket unatkozni
A paradicsom növekedését pozitívan befolyásolja, ha olyan növények vannak mellette, amik árnyékolják körülötte a talajt vagy elvonják a kártevőit. Persze arra figyelni kell, hogy a tápanyagokat azért ne szívják el előle. Kiváló választás lehet erre a célra a saláta, a bazsalikom (bár ez a paradicsom mellett nem lesz olyan szép), vagy a sarkantyúka virág. Ezeket a növényeket a paradicsommal egy időben kezdjük el nevelni.