Sokan úgy gondolják, hogy a nyár az egyetlen évszak arra, hogy friss, saját magunk által termesztett salátát fogyasszunk kertünkből, de a valóság az, hogy ősszel is könnyen termeszthetünk zöldségeket. Sőt, még az őszi zöldségek termékenysége jobb is lehet, mint a nyári hónapokban termesztetteké, mivel sok zöldség jobban kedveli a hűvösebb körülményeket, ami nyilvánvalóan ősszel jellemzőbb.
Néhány őszi zöldségfajta
Őszi leveles zöldek, amikből válogathatunk az ültetéshez:
• Rukkola
A rukkola nagy népszerűségnek örvend pikáns ízének köszönhetően, előszeretettel használják salátákban.
• Fejes káposzta
Vitamintartalma magas, gyakran savanyítják, aminek során megőrzi C-vitamin tartalmát. Emellett hagyományos magyar ételek alapanyagául is szolgál, elég csak a töltött káposztára gondolni.
• Mustár
Gyakori fűszernövény, emellett az élelmiszeriparban használják leginkább.
• Fejes saláta
Az egyik legegyszerűbb fejes salátát termeszteni, akár egy teraszon, virágos ládákban is lehet nevelni őket. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
• Kelkáposzta
A fejes káposztával ellentétben ez nem savanyítható, de változatosan felhasználható a konyhában, például rakott ételekhez.
• Spenót
Gazdag vitaminokban, fehérjében és vasban. Magas rosttartalma miatt pedig segíti az emésztést, így diétás és fogyókúrás étrendbe is beleilleszthető.
• Mángold
Két típusa is van: a levélmángoldnak nagy, vastag, fodros levelei vannak, amelyekből spenótszerű főzelék készül, de alkalmas gombócokat is gyúrni belőle zöldségfasírtnak; a bordás mángold vastag, zöldesfehér levélnyele alkalmas húsételek köretének vagy spárga módjára elkészítve.
Szeretnéd Te is megismerni, melyek a legjobb téli zöldségek? Akkor tekintsd meg most galériánkat!
Őszi zöldségek nevelése
A fenti zöldségek hűvösebb időjárásban érzik jól magukat, és akkor csíráznak a legjobban, ha a hőmérséklet 21°C körül van. Amikor a talaj hőmérséklete 10°C alá süllyed vagy 27°C fölé emelkedik, a csírázási arány csökkenni kezd. Miután a magok kihajtottak, és megvannak az első valódi levelek is, akkor fognak elkezdeni terményt hozni, amikor a hőmérséklet 16°C körül mozog. Ez az ország számos területén ideálissá teszi az őszi éghajlatot a leveles zöldségek termesztésére.
Ültessünk változatosan, hogy egyedi zöldségkeveréket állíthassunk össze, elérhessük a kívánt ízvilágát és színét salátánknak.
Mikor ültess őszi zöldségeket?
Mielőtt elvetnéd az őszi leveles zöldségeket, győződj meg róla, hogy tisztában vagy az első fagy átlagos dátumával a régióban, ahol laksz. Ez segít meghatározni, mikor kell elültetni a magokat. Egyes zöldek, például a kelkáposzta, hihetetlenül szívósak, és akkor is rendíthetetlenül fejlődnek, ha a hőmérséklet 10°C alá esik. Az otthoni éghajlatunktól függően termeszthetünk júniusban, júliusban vagy augusztusban vetett magokat, de egyes területeken még a szeptemberi ültetésűek is boldogulnak. Ha pedig beltéren kezdesz palántákat nevelni, akkor folyamatosan fenn tudsz tartani egy utánpótlást.
A magokat közvetlenül a kertbe vethetjük, vagy beltéren is elkezdhetjük nevelni palántáinkat későbbi elültetés céljával. A kéthetente történő vetés folyamatos termést biztosít. Az őszi növények ültetése előtt meg kell forgatni a talajt, és bele kell keverni műtrágyát vagy jó minőségű komposztot, hogy pótolva legyen a nyári növények által felhasznált tápanyagok sokasága. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bár a nappali hőmérséklet ideális lehet a növekedéshez, az éjszakai hideg túlzottnak bizonyulhat. Érdemes lehet például egy ruha alatt vagy valamilyen védő burokban nevelni a zöldeket, vagy készüljünk fel rá, hogy a hideg éjszakákra kerti paplannal letakarjuk a növényeket.
Ha kreatívan összeállítjuk az őszi kis kertünket változatos leveles zöldségekkel, és kéthetente újra és újra pótoljuk növényeinket, akkor tálpáló, ízletes és saját termesztésű salátákkal láthatjuk el családunkat gyakorlatilag egész télen.