Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a hipermarketekben vásárolt „friss” paradicsom tökéletesen néz ki, mégis ízetlen. Gondolkoztál már azon, hogy ez miért lehet? Az Agrártudományi Egyetem rektora elmondja a megdöbbentő és pofátlan okot!
Minden gyümölcsnek és zöldségnek meg van a szezonja, a paradicsomé pedig egyáltalán nem a tél. Én ilyenkor csak nagyon ritkán vásárolok paradicsomot, és akkor is csak megbízható embertől veszek, többnyire a piacon. Ennek egyszerű oka van, tudom, hogy ilyenkor nem a legfinomabb a paradicsom, szerencsére vannak alternatívák, én télen például a savanyú káposztát, a téli retket, vagy éppen a lilahagymát részesítem előnyben. Tegyetek ti is így, és akkor nem fogtok csalódni, most pedig nézzük, mitől olyan csodaszépek ezek a tegnap még zöld paradicsomok…
Cosmin Popescu, a temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora elmondta, hogy miért annyira ízetlenek a romániai boltokban kapható paradicsomok. Igen, Romániáról van szó, de nem kell félni, Magyarországon is lehet kapni ezekből a paradicsomokból bőségesen! A rektor úgy fogalmazott, hogy ezek a zöldségek teljesen másképpen nőnek, mint a rendes, hagyományos fajták, sokkal inkább hasonlítanak egy sci-fi film helyszínéhez a termelő melegházak, mint egy élelmiszer-előállító helyez. A boltokba kerülő paradicsomoknak azért nincs ízük, mert más technológiát használnak a fejlődéshez, ezek a zöldségek vízfelületen teremnek, vagyis a vízből szívják fel a növények gyökerei a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat.
Mi pedig tudjuk, hogy ez nem elegendő, ugyanis a jóízű, isteni paradicsomhoz elengedhetetlen a napsütés, ugyanis a növények a nap sugarait kellene, hogy felhasználják a növekedéshez. A szupermarketek egy nappal azelőtt adják le rendelésüket, hogy az áru a polcra kerülne, éppen ezért a melegházakban a vízhez hozzáadnak olyan szintetikus anyagot, aminek a hatására megszépül, megpirosodik egyetlen éjszaka alatt a paradicsom. Ennek a szernek a neve Ethrel, amit Magyarországon is meg lehet kapni a gazdaboltokban.
Ez a szer egy jól bevált növekedés-, és érésszabályozó készítmény, amit használnak paradicsom, cseresznye, meggy betakarításának elősegítésére. A szert egyébként már számos országban betiltották, illetve korlátozták a használhatóságát, Magyarországon II. kategóriába sorolták, szóval nem juthat hozzá csak az, aki rendelkezik (legalább) Növényvédelmi Zöld Könyvvel.
Az Ethrelben található kémiai hormon aktiválja a zöldségekben természetes módon megtalálható anyagot, ami az érés során keletkezik. Ami még rosszabb az egészben, hogy legalább tíz napot kellene hagyni, hogy a zöldségekből kitisztuljon ez a mérgező hatású szer, viszont idő hiányában ezek a zöldségek, ha tetszik, ha nem, sajnos ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a boltok polcaira, onnan pedig a fogyasztók asztalára.
Ezek a paradicsomok szépek, viszont egyrészt íztelenek, másrészt nagyon rossz hatással vannak a szervezetünkre, ha tehetitek, ne vásároljatok ilyenkor paradicsomot, várjátok meg inkább a tavaszt, vagy még inkább a nyarat, olyankor esik a legjobban elfogyasztani egy valóban jól kinézetű, és isteni finom paradicsomot! Megkérlek még arra is titeket, hogy mutassátok meg ezt a cikket ismerőseiteknek, nem árt, ha mindenki tudja az igazságot!