Minden nap átvernek a paradicsomokkal

Minden nap átvernek – Így lesz piros a zöld paradicsomból egy éjszaka alatt…

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a hipermarketekben vásárolt „friss” paradicsom tökéletesen néz ki, mégis ízetlen. Gondolkoztál már azon, hogy ez miért lehet? Az Agrártudományi Egyetem rektora elmondja a megdöbbentő és pofátlan okot! 

Így vernek át a paradicsomokkal

Minden gyümölcsnek és zöldségnek meg van a szezonja, a paradicsomé pedig egyáltalán nem a tél. Én ilyenkor csak nagyon ritkán vásárolok paradicsomot, és akkor is csak megbízható embertől veszek, többnyire a piacon. Ennek egyszerű oka van, tudom, hogy ilyenkor nem a legfinomabb a paradicsom, szerencsére vannak alternatívák, én télen például a savanyú káposztát, a téli retket, vagy éppen a lilahagymát részesítem előnyben. Tegyetek ti is így, és akkor nem fogtok csalódni, most pedig nézzük, mitől olyan csodaszépek ezek a tegnap még zöld paradicsomok…

 

Cosmin Popescu, a temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora elmondta, hogy miért annyira ízetlenek a romániai boltokban kapható paradicsomok. Igen, Romániáról van szó, de nem kell félni, Magyarországon is lehet kapni ezekből a paradicsomokból bőségesen! A rektor úgy fogalmazott, hogy ezek a zöldségek teljesen másképpen nőnek, mint a rendes, hagyományos fajták, sokkal inkább hasonlítanak egy sci-fi film helyszínéhez a termelő melegházak, mint egy élelmiszer-előállító helyez. A boltokba kerülő paradicsomoknak azért nincs ízük, mert más technológiát használnak a fejlődéshez, ezek a zöldségek vízfelületen teremnek, vagyis a vízből szívják fel a növények gyökerei a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat.

 

Mi pedig tudjuk, hogy ez nem elegendő, ugyanis a jóízű, isteni paradicsomhoz elengedhetetlen a napsütés, ugyanis a növények a nap sugarait kellene, hogy felhasználják a növekedéshez. A szupermarketek egy nappal azelőtt adják le rendelésüket, hogy az áru a polcra kerülne, éppen ezért a melegházakban a vízhez hozzáadnak olyan szintetikus anyagot, aminek a hatására megszépül, megpirosodik egyetlen éjszaka alatt a paradicsom. Ennek a szernek a neve Ethrel, amit Magyarországon is meg lehet kapni a gazdaboltokban.

 

Ez a szer egy jól bevált növekedés-, és érésszabályozó készítmény, amit használnak paradicsom, cseresznye, meggy betakarításának elősegítésére. A szert egyébként már számos országban betiltották, illetve korlátozták a használhatóságát, Magyarországon II. kategóriába sorolták, szóval nem juthat hozzá csak az, aki rendelkezik (legalább) Növényvédelmi Zöld Könyvvel. 

 

Az Ethrelben található kémiai hormon aktiválja a zöldségekben természetes módon megtalálható anyagot, ami az érés során keletkezik. Ami még rosszabb az egészben, hogy legalább tíz napot kellene hagyni, hogy a zöldségekből kitisztuljon ez a mérgező hatású szer, viszont idő hiányában ezek a zöldségek, ha tetszik, ha nem, sajnos ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a boltok polcaira, onnan pedig a fogyasztók asztalára.

 

Ezek a paradicsomok szépek, viszont egyrészt íztelenek, másrészt nagyon rossz hatással vannak a szervezetünkre, ha tehetitek, ne vásároljatok ilyenkor paradicsomot, várjátok meg inkább a tavaszt, vagy még inkább a nyarat, olyankor esik a legjobban elfogyasztani egy valóban jól kinézetű, és isteni finom paradicsomot! Megkérlek még arra is titeket, hogy mutassátok meg ezt a cikket ismerőseiteknek, nem árt, ha mindenki tudja az igazságot! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Spárga szezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárga szezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-07

Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig

Elhoztam nektek egy átfogó sárgarépa termesztés útmutatót, ami nagy segítség lehet lépésről-lépésre elmagyarázva ennek az isteni zöldségnek a termesztéséhez!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyapjú sűrűsége

a bundában levő gyapjú mennyisége a szálak hosszúságán és finomságán kívül... Tovább

Érdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Érd Budai út 24. 2030 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom permetezés Zöldség