Ez a különbség a zölspárga és a fehérspárga között

Mi a különbség a zöld és a fehér spárga között?

ZH
hirdetes

A spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de még mindig kevesen ismerik és nem használják a konyhában, pedig egy mesés alapanyag. A spárgát világszerte széles körben termesztik és fogyasztják, ismerkedj meg vele Te is!

zöldspárga és fehérspárga különbsége

Magyarország spárgatermesztése


Hazánkban főleg Dél-Magyarország területére koncentrálódik a spárgatermesztés, a legnagyobb spárgatermesztők Ásotthalomban, Orgoványban, Kiskőrösön és Szegeden találhatóak. Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök már több mint húsz éve foglalkozik spárgatermesztéssel Csengődön, és elmondása szerint először 1999-ben telepítették az első hektáros spárgaültetvényt hazánkban. 


A spárga évelő növény, aminek a telepítését követő harmadik évtől szedhető a termése, de még csak kisebb számban és rövidebb ideig, 1-1,5 hétig terem. A későbbiekben már akár 50-60 napon keresztül is szüretelik. Úgynevezett magoncból, azaz egy rügyező, sok gyökeret eresztett gyöktörzsből fejlődik ki, és egy hektáron körülbelül 15 ezret ültetnek el, körülbelül 25-30 centis távolságre egymástól. A második évben még csak kibújnak a földből a kis spárgasípok, de ezeket még nem szedik le, mert ilyenkor még meg kell erősödnie a növénynek, ezért csak a harmadik év tavaszától kezdik meg a szüretelést.


A spárga betakarítása nem gépesített, így minden egyes spárgasípot külön kell elvágniuk a termelőknek, majd a szedés után következik a mosás, a méretre vágás és a válogatás. Ezt követően egy hűtőkamrában tárolják a leszüretelt spárgákat, a szállításig.

hirdetes
Idén a megszokottnál később indult a szezon ezért várhatóan június 10-15-ig tart majd a szüretelés.

Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között?


A zöldspárga és a fehér spárga termesztésében számos különbség van, hiába ugyan annak a növénynek a változata. A zöldsárga imádja a napfényt, míg a fehéret egyáltalán nem érhetik a Nap sugarai, és a termesztése is háromszor annyi munkával jár, mint a zöld spárgáé. A zöld és a fehér spárga mind ízében, mind tisztításában, mind felhasználásban különbözik, nem csak a színében, az íze sokkal zsengébb a zöld spárgának, akár egy salátába is keverhető nyersen, míg a fehér változatot inkább csak főzve fogyaszthatjuk. Míg a zöld spárgát elég megmosni és a spárga alsó fás részét letörni, addig a fehéret ezen felül meg is kell hámozni, mert a héja egy kesernyés ízt kölcsönös az ételeknek. A zöldspárga klorofillban gazdag, és több benne a C-vitamin és a karotin, így fogyasztás szempontjából is érdemesebb a zöld változatot választanunk.

Erre figyelj spárga vásárláskor


A legmegfelelőbb gyümölcs és zöldség kiválasztása mindig bonyodalmakkal járhat, azonban jó ha tudod, hogy spárga vásárlás esetén ezeket érdemes figyelembe venned: 

•    ne legyen nyílott fejű, ne nyíljon ki a virága
•    a boltban megvett spárga alján 1,5 cm fehér (fás) rész lehet
•    ne legyen sípos, ekkor van egy lyuk a spárgasíp belsejében

A spárga fogyasztás jótékony hatása


A spárga gyógyító erejét már az ókorban is elismerték, sokszor alkalmazták a gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására és ízületi és idegi problémák esetén is használták.


Igen gazdag ásványi anyagokban, ugyanis tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, azonban nátriumban szegény. Lúgos kémhatásának köszönhetően semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.


Vitaminokban is bővelkedik, spárgafogyasztás során juttatunk be a szervezetünkbe C, E, A, K és többféle B-vitamint is, ezért fogyasztása terhesség alatt igen ajánlott!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-01

A mélymulcs készítése: magyar ökológus által kifejlesztett módszer

A mélymulcs technológia, amelyet Dr. Gyulai Iván ökológus fejlesztett ki egy innovatív megközelítés, amely a természetes ökoszisztémák működését veszi alapul.

2024-12-01

Orchideabetegségek: Hogyan ismerd fel és mit tegyél ellenük?

Az orchidea betegségek megnehezíthetik a növény gondozását. Gyakorlati tanácsokkal segítünk az egészséges és gyönyörű növényekért. Olvasd el mit tehetsz!

2024-11-30

A legfinomabb fűszernövények fajtái: így lehet konyhai fűszerkerted

A legfinomabb fűszernövények ízükkel és illatukkal is különlegessé tehetik a konyhádat. Tudd meg, hogyan hozhatsz létre saját konyhai fűszerkertet otthonodban!

2024-11-30

A karácsonyi kaktusz locsolása és 7 tipp a virágzás megőrzéséhez

A karácsonyi kaktusz locsolása az ünnepi szezon egyik legfontosabb gondozási feladata. Megmutatjuk hogyan csináld és tippekkel segítünk a virágzás megőrzésében.

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

2024-11-20

Így készül a grincsfa házilag: az év legkreatívabb karácsonyi ötlete

A grincsfa tökéletes választás, ha idén valami különleges és egyedi karácsonyi dekorációval szeretnéd feldobni otthonodat. A grincsfa készítés nem is nehéz!

2024-12-10

Hogyan lesz piros a mikulásvirág? Tippek a virágoztatáshoz

A mikulásvirág nemcsak karácsonyi dísz, hanem a téli otthonod színpompás dísze – tudd meg, hogyan varázsolhatod pirossá! Fedezzük fel a gondozás részleteit.

2024-11-26

Aloe vera gondozása lakásban: így lesz hosszú életű a gyógynövényed

Az aloe vera gondozása egyszerű, ráadásul ez a csodanövény nemcsak az otthonodat díszíti, hanem számos jótékony hatásával a mindennapjaidat is gazdagítja!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

mák (Papaver somniferum L.)

a mákfélék családjába tartozó, egyéves növény; karógyökere gyenge, szára 60-150 cm-re... Tovább

kanszállás

természetes szaporítás esetén a tenyészkanok elhelyezésére szolgáló épület. A kanokat... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet