A spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de még mindig kevesen ismerik és nem használják a konyhában, pedig egy mesés alapanyag. A spárgát világszerte széles körben termesztik és fogyasztják, ismerkedj meg vele Te is!
Magyarország spárgatermesztése
Hazánkban főleg Dél-Magyarország területére koncentrálódik a spárgatermesztés, a legnagyobb spárgatermesztők Ásotthalomban, Orgoványban, Kiskőrösön és Szegeden találhatóak. Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök már több mint húsz éve foglalkozik spárgatermesztéssel Csengődön, és elmondása szerint először 1999-ben telepítették az első hektáros spárgaültetvényt hazánkban.
A spárga évelő növény, aminek a telepítését követő harmadik évtől szedhető a termése, de még csak kisebb számban és rövidebb ideig, 1-1,5 hétig terem. A későbbiekben már akár 50-60 napon keresztül is szüretelik. Úgynevezett magoncból, azaz egy rügyező, sok gyökeret eresztett gyöktörzsből fejlődik ki, és egy hektáron körülbelül 15 ezret ültetnek el, körülbelül 25-30 centis távolságre egymástól. A második évben még csak kibújnak a földből a kis spárgasípok, de ezeket még nem szedik le, mert ilyenkor még meg kell erősödnie a növénynek, ezért csak a harmadik év tavaszától kezdik meg a szüretelést.
A spárga betakarítása nem gépesített, így minden egyes spárgasípot külön kell elvágniuk a termelőknek, majd a szedés után következik a mosás, a méretre vágás és a válogatás. Ezt követően egy hűtőkamrában tárolják a leszüretelt spárgákat, a szállításig.
Idén a megszokottnál később indult a szezon ezért várhatóan június 10-15-ig tart majd a szüretelés.
Mi a különbség a fehér és a zöld spárga között?
A zöldspárga és a fehér spárga termesztésében számos különbség van, hiába ugyan annak a növénynek a változata. A zöldsárga imádja a napfényt, míg a fehéret egyáltalán nem érhetik a Nap sugarai, és a termesztése is háromszor annyi munkával jár, mint a zöld spárgáé. A zöld és a fehér spárga mind ízében, mind tisztításában, mind felhasználásban különbözik, nem csak a színében, az íze sokkal zsengébb a zöld spárgának, akár egy salátába is keverhető nyersen, míg a fehér változatot inkább csak főzve fogyaszthatjuk. Míg a zöld spárgát elég megmosni és a spárga alsó fás részét letörni, addig a fehéret ezen felül meg is kell hámozni, mert a héja egy kesernyés ízt kölcsönös az ételeknek. A zöldspárga klorofillban gazdag, és több benne a C-vitamin és a karotin, így fogyasztás szempontjából is érdemesebb a zöld változatot választanunk.
Erre figyelj spárga vásárláskor
A legmegfelelőbb gyümölcs és zöldség kiválasztása mindig bonyodalmakkal járhat, azonban jó ha tudod, hogy spárga vásárlás esetén ezeket érdemes figyelembe venned:
• ne legyen nyílott fejű, ne nyíljon ki a virága
• a boltban megvett spárga alján 1,5 cm fehér (fás) rész lehet
• ne legyen sípos, ekkor van egy lyuk a spárgasíp belsejében
A spárga fogyasztás jótékony hatása
A spárga gyógyító erejét már az ókorban is elismerték, sokszor alkalmazták a gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására és ízületi és idegi problémák esetén is használták.
Igen gazdag ásványi anyagokban, ugyanis tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, azonban nátriumban szegény. Lúgos kémhatásának köszönhetően semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.
Vitaminokban is bővelkedik, spárgafogyasztás során juttatunk be a szervezetünkbe C, E, A, K és többféle B-vitamint is, ezért fogyasztása terhesség alatt igen ajánlott!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.