Vannak diófáid, de még mindig nem fogyott el a tavalyi termés a fagyasztódból? Itt a tökéletes megoldás! Szedj le még most pár szem zöld diót a diófádról, és készíts belőle befőttet. Így kevesebb diót kell az idei termésből a fagyasztódban eltárolni, és még kipróbálsz egy igazán különleges finomságot is. Mutatom a receptet!
A tökéletes zöld dió befőtt hozzávalói:
- 1 kg zöld dió
- 3 ek ecet
- 1 kg cukor
- 4 dl víz
- 10 db szegfűszeg
- 30 g citromhéj
- 30 g narancshéj
Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet:
1. Előkészületek:
- Viselj kesztyűt, és alaposan mosd meg a zöld diót.
- Szúrkálj bele vastag tűvel vagy villával, majd helyezd egy lábasba.
- Önts rá annyi meleg vizet, hogy ellepje, és áztasd 10 napig. Cseréld a vizet naponta legalább kétszer.
2. Főzés:
- Az áztatási idő végén a diókat ecetes vízben puhára főzzük. Használj 3 evőkanál ecetet 1 liter vízhez.
3. Szirup készítése:
- Minden 1 kg puhára főtt dióhoz készíts szirupot 1 kg cukorból és 4 dl vízből.
- Forrald fel a cukorszirupot, szedd le a habját, majd add hozzá a szegfűszeget, a citrom- és narancshéjat.
4. Dió és szirup egyesítése:
- Főzd a diókat a szirupban 5 percig, majd hagyd állni 24 órát. Ezt a folyamatot ismételd meg még kétszer.
5. Üvegezés:
- A harmadik napon vedd ki a diókat a szirupból, és helyezd őket széles szájú üvegekbe.
- Az átszűrt szirupot még forrón öntsd a diókra, majd azonnal zárd le az üvegeket.
Ezután már nincs más dolgod, mint elfogyasztani a kész befőtteket. Jó étvágyat!:)
A recept forrása: nosalty.hu