Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Vannak diófáid, de még mindig nem fogyott el a tavalyi termés a fagyasztódból? Itt a tökéletes megoldás! Szedj le még most pár szem zöld diót a diófádról, és készíts belőle befőttet. Így kevesebb diót kell az idei termésből a fagyasztódban eltárolni, és még kipróbálsz egy igazán különleges finomságot is. Mutatom a receptet!

Így készíts tökéletes zöld dió befőttet

A tökéletes zöld dió befőtt hozzávalói:

 

  • 1 kg zöld dió
  • 3 ek ecet
  • 1 kg cukor
  • 4 dl víz
  • 10 db szegfűszeg
  • 30 g citromhéj
  • 30 g narancshéj

 

 

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet:

 

 

1. Előkészületek:

  • Viselj kesztyűt, és alaposan mosd meg a zöld diót.
  • Szúrkálj bele vastag tűvel vagy villával, majd helyezd egy lábasba.
  • Önts rá annyi meleg vizet, hogy ellepje, és áztasd 10 napig. Cseréld a vizet naponta legalább kétszer.

 

2. Főzés:

 

  • Az áztatási idő végén a diókat ecetes vízben puhára főzzük. Használj 3 evőkanál ecetet 1 liter vízhez.

 

 

3. Szirup készítése:

 

  • Minden 1 kg puhára főtt dióhoz készíts szirupot 1 kg cukorból és 4 dl vízből.
  • Forrald fel a cukorszirupot, szedd le a habját, majd add hozzá a szegfűszeget, a citrom- és narancshéjat.

 

 

4. Dió és szirup egyesítése:

 

  • Főzd a diókat a szirupban 5 percig, majd hagyd állni 24 órát. Ezt a folyamatot ismételd meg még kétszer.

 

 

5. Üvegezés:

 

  • A harmadik napon vedd ki a diókat a szirupból, és helyezd őket széles szájú üvegekbe.
  • Az átszűrt szirupot még forrón öntsd a diókra, majd azonnal zárd le az üvegeket.

 

 

Ezután már nincs más dolgod, mint elfogyasztani a kész befőtteket. Jó étvágyat!:)

 

A recept forrása: nosalty.hu