A zab betakarítása, feldolgozása és tárolása
A zabot akkor kell betakarítani, amik a magok héja még mindig kissé puha. Ha túl sokáig vársz velük, és megkeményednek, akkor a növények elkezdik majd lehullatni őket. Az érési időszak vége felé rendszeresen ellenőrizd a magokat. Akkor állnak készen a betakarításra, ha még kissé puhák, de már feszesek. Csak vegyél le egyet-kettőt, és nézd meg, hogy betudod-e horpasztani őket a körmöddel. Ha igen, akkor kezdheted is.
A zab betakarításához a magokat kell begyűjtened. Vágd le őket a szárról amilyen magasan tudod, hogy minél kevesebb felesleges részt vigyél magaddal, és könnyebb legyen a cséplés. A talajban maradó szárakat később betakaríthatod szalmának. Egy másik opció lekaszálni a már üres szárakat, és rájuk engedni az állatokat, hogy kedvükre megehessék őket. A maradékot (az állatok által otthagyott trágyával együtt) aztán bele lehet szántani a talajba.
Szárítás
A következő lépés kiszárítani betakarított magokat, aminek több módja is van. A legegyszerűbb megoldás szétteríteni őket egy vásznon, ügyelve rá, hogy szellősen és egy rétegben legyenek elrendezve. Helyezd őket hűvös, száraz árnyékos helyre. Ne felejt el gondoskodni a magok védelméről, amíg száradnak – ügyelj rá, hogy a vadmadarak és saját állataid ne férhessenek hozzájuk.
Egy másik opció fellógatni és úgy kiszárítani a zabot. Ne felejtsd azonban el, hogy ehhez a módszerhez valamivel több szárral együtt kell levágnod őket a betakarításkor, hogy legyen minél fogva összekötni és fellógatni őket. Az így száradó zabhéjakból a magok kipottyanhatnak, ezért helyezz alájuk valamit, amivel elkaphatod őket. Vágd le a zabokat, amikor a magok megkeményednek és a szárak még kissé zöld színűek. A zöld idővel elfakul majd, ahogy a növények kiszáradnak. Végül kösd össze a szárakat, és rendezd őket halmokba vagy kösd őket fel újra, hogy teljesen kiszáradjanak.
Cséplés
Hasonlóképpen a legtöbb gabonaféléhez, a zabok magvait is egy héj borítja, ami nem ehető. Ahhoz tehát, hogy hozzájuss a magok ehető részéhez, meg kell „hámoznod” azokat, ami csépléssel történik. Ezt nagyobb mennyiségben cséplőgéppel szokás elvégezni, de kézzel is megoldható. A cséplés folyamata attól is függ, hogy milyen fajta zabokat termesztesz.
Az egyik legegyszerűbb cséplési módszer két tiszta lap közé helyezni a magokat, majd alaposan összetaposni őket, vagy akár ugrálni is rajtuk. Ez kellően fellazítja majd a magokat anélkül, hogy összekoszolódnának a cipőktől. Ez után vedd le róluk a felső lapot, és hagyd, hogy a szél elfújja a pihekönnyű héjmaradványokat. Ehhez persze egy ventillátort is használhatsz, ha nem szeretnél a szélre várni.
A csupasz zabok cséplése
A csupasz zabszemeknek is van héjuk, de nagyon egyszerű eltávolítani őket. Nincs más dolgod, mint egy kád (vagy szükség szerint nagyobb tároló) vízbe önteni őket, és lefölözni a leázó héjdarabokat. Ha ez kész, szűrd le a vizet, és terítsd szét a zabokat, hogy alaposan megszáradhassanak.
Tárolás
Az zabokat egy légmentesen zárható tárolóban kell tárolni. A magok egészben (persze már héj nélkül) tárolhatók a leghosszabb ideig.