A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani. De mégis miket érdemes tavasszal keresnünk? Mostani cikkünkben fedezd fel azokat a zöldségeket, melyeket mindenképp még tavasszal érdemes elfogyasztanod!
A jó idő megérkeztével megjelennek a különböző színekben pompázó gyökérzöldségek nem csak a boltokban, de lassan már kertünkben is. Mindegy, hogy éppen melyik évszakban járunk, érdemes az éppen aktuálisan beszerezhető, friss zöldségek közül válogatnunk. Ezek a darabok természetesen, ahogy haladunk az évszakokkal tovább, egyre többen lesznek, változnak.
Azért ajánlatos szezonhoz kötötten fogyasztani nem csak a zöldségeket, de a gyümölcsöket is, mert ezek ilyenkor egyeznek meg legjobban szervezetünk szükségleteivel. A tavasz megérkeztével, ahogy a természet is kezd felébredni, szervezetünk is újfent tápanyagok, vitaminok után sóvárog, melyeket az éppen szezonális zöldségek tudnak kielégíteni. A másik fontos ok, ami mellettük szól, hogy rendkívül finomak.
Ezek a változatos zöldségek a legkülönfélébb jótékony hatásokat tartogatják egészségünk számára. Segítenek abban is, hogy testünk visszanyerje új formáját, melyhez magas rost, vitamin és ásványi só tartalmuk járul hozzá. De mik is ezek?
A szezonális zöldségek jótékony hatásai
Spenót
Ez a tavaszi zöldségünk eszméletlenül gyorsan képes fejlődni, akár már hetekkel ültetése után fogyaszthatunk pici leveleiből. Szervezetünk számára hasznos, ugyanis egyik legnagyobb vastartalmú élelmiszerünkről van szó. Emellett, rengeteg rostot (2,37 g / 100 g) és B9-vitamint tartalmaz. A spenót erős antioxidáns béta-karotin tartalma végett.
Retek
Lehet fekete vagy rózsaszín, a reteknek nagy az energiatartalma – egyik legnagyobb víztartalmú növényünk (91,4g/100g). Ezzel együtt C-vitaminban is bővelkedik, mely segíti a vasfelszívódást, elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást, illetve a vírusos és bakteriális fertőzések elleni védekezést. Egyéb másik erénye, hogy a retek gazdag ásványi anyagokban, különösen káliumban (300 mg / 100 g).