Bár kora tavasszal virágzik – úgy március elejétől – a szeszélyes időjárásnak köszönhetően még csak most mondhatjuk el, hogy az egész országban virágzik a som.

Virágzik a som

Kucsma Vivien
hirdetes

 

Bár kora tavasszal virágzik – úgy március elejétől – a szeszélyes időjárásnak köszönhetően még csak most mondhatjuk el, hogy az egész országban virágzik a som.

 
Bár kora tavasszal virágzik – úgy március elejétől – a szeszélyes időjárásnak köszönhetően még csak most mondhatjuk el, hogy az egész országban virágzik a som.

 

 

 

 

 

Virágzik a som – Végre mindenhol virágzik

A húsos som (Cornus mas) eredetileg Közép és Dél Amerikában honos cserje. Általában véve egy igazán igénytelen, téltűrő növényről van szó, ami itthon sem igényel különleges bánásmódot, ezáltal kedvelt díszcserje és az erdőkben is megállja a helyét.
Korai virágzása ellenére március eleje helyett most inkább április második felében lehet elmondani, hogy országosan virágzik. Jó téltűrő képessége ellenére, azért ebben a fagyos és bizonytalan márciusi időjárásban nem volt kedve kinyílni neki sem.

Virágzik a som – A som szerepe

hirdetes
A húsos som amellett, hogy igénytelen és sokan díszcserjének használják, termésének magas C-vitamin tartalma miatt igazán értékes növény is egyben. Régen a som a falusi ember életét nagyon megkönnyítette. Egészséges termése mellett szinte minden részét felhasználták az emberek. A faanyagából különböző használati tárgyakat és kisebb bútorokat készítettek, a kérgéből pedig sárga színező anyagot vontak ki. A növény magjából olajat sajtoltak, de gyakran a rózsafüzérek is ebből készültek.
 
Virágzik a som

Virágzik a som – Felhasználás

A fiatal növény lassan indul növekedésnek, majd idősebb korában egyre bokrosabb és terebélyesebb lesz. Nem ritka a 7 méter magas som, amely akár 100 évig is képes elélni. Szeptember közepétől lehet számítani az ízletes, vitamindús gyümölcsök szüretelésére, amikor ízük kellemes édes-savanykássá válik és C-vitamin tartalma a legmagasabb. Beérés után a som lombozata őszi színekbe borul, sárga, illetve vörös színben pompázik az ősz végére. Szedés után a som kb. egy-másfél hétig tartható el, de lekvárt, szörpöt, kandírozott gyümölcsöt, vagy likőrt készítve belőle sokkal tovább eltarthatjuk.
 
Virágzik a som
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtaatalakító keresztezés

—>sertéstenyésztési eljárások, —>szarvasmarha-tenyésztési eljárások,... Tovább

kényszervágás

az elhullástól előreláthatóan menthetetlen (sérült v. beteg) állat elvéreztetése abból a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés