Az elmúlt évek során divattá vált az otthoni kenyérsütés. A hagyományos recepteket már biztosan mind kipróbáltad, és ha ezek után valami különlegesre vágysz, akkor akár a focaccia is lehetnek a következő projekted. A focaccia egy olasz kenyérfajta, ami szószmártogatásra vagy némi olívaolaj kíséretében is kiváló. Nézzük meg, hogy mi kell hozzá, és hogyan készül!
Hozzávalók a virágos foccaciához
• 250 g liszt
• 7 g száraz élesztő
• 25 ml olívaolaj (és némi extra a sütéshez)
• 1,5 teáskanál só
• egy csipetnyi feketebors és tengeri só
• friss rozmaring és zsálya
• ehető virágok (lásd a megjegyzést lejjebb)
• sütőpapírral bélelt tepsi
Megjegyzés a virágokról: Soha ne használj olyan virágokat étkezési célokra, amiket az utcáról szedtél össze (még akkor sem, ha ehetők). Ha nem a saját, tiszta körülmények között nevelt ehető virágaidat szeretnéd felhasználni, akkor egy megbízható termelőtől szerezd be őket.
A virágos focaccia elkészítés
1. Rostáld át a lisztet és keverj hozzá 1,5 teáskanál sót.
2. Keverd össze az élesztőt 150 ml melegvízzel és hagyd ázni egy percig.
3. Alakíts ki egy mélyedést a lisztes keverékben, majd öntsd abba az élesztős vizet, illetve 25 ml olívaolajat is.
4. Keverd össze a lisztet és gyűrj belőle tésztát.
5. Fogj egy keverőtálat és hintsd be a belsejét némi liszttel.
6. Helyezd a tésztát a tálba és takard le egy nyirkos tea törölközővel. Hagyd a tálat egy meleg (25-30°C) helyen 45 percre. Ez idő alatt a térfogata a duplájára nő majd, tehát használj egy elég méretes tálat.
7. Melegítsd elő a sütőt 200°-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezd rá a tésztát.
8. Nyújtsd ki négyszögletűre, de hagyj némi hézagot a papír szélén, mert a sütés során a tészta tovább nő majd.
9. Szórd meg a tésztát borssal és tengeri sóval.
10. Fogj néhány rozmaring- és zsályaszárat, majd szurkáld bele a tésztába, nagyjából egyenletesen elterítve. Ez után szórd a tésztára az ehető virágokat is.
11. Önts némi olívaolajat a tésztára, majd helyezd a sütőbe 30-35 percre, míg meg nem barnul.