A nyáron virágzó hagymás növények ültetése egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy virágágyásainkat könnyed szépséggel ruházzuk fel.
Az ültetést követően a legtöbb nyári faj kevés figyelmet vagy különös gondoskodást igényel a termelőktől. Bár egyes típusok évelőként viselkednek, sokan közülük kevésbé szívósak, így az időjárás változása könnyedén kárt tehet bennük. Ez az oka annak, hogy néhány növény esetében érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy a virágzás őszi abbamaradását követően a virághagymákat felássuk, majd azokat megfelelően tároljuk. Az alábbiakban megvizsgáljuk a nyári virághagymák néhány leggyakoribb típusának utógondozási eljárásait.
Mikor kell felásni dáliahagymákat?
A dáliákat technikailag gumókból termesztik. Ezek a gumók gyorsan nőnek, és minden évszakban hatalmas növényeket hoznak létre. Azok számára, akik a dália őshonos zónáján kívül élnek, kulcsfontosságú, hogy tudják, mikor kell kiásni és tárolni a gumókat, hogy megmentsék őket a következő szezonra.
A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy az első fagy beköszöntével hagyjuk a növényeket természetes módon elpusztulni. Miután a növények megbarnultak, a kertészek gyakran hagynak egy-két hetet a gumók kiásása előtt. Ez lehetővé teszi, hogy minden gumón „szemek” alakuljanak ki, amelyekből a következő szezon hajtása alakul majd ki.
Ásás után hagyjuk a gumókat néhány napig száradni, mielőtt hűvös, sötét helyen kezdjük tárolni őket! A gumókat olyan tárolóközegbe kell csomagolni, amely jól szabályozza a nedvességet: például faforgácsba vagy vermikulitba. A gumók ne legyenek se túl nedvesek, se túl szárazak!
Mikor kell felásni a kannavirág hagymáit?
A dáliákhoz hasonlóan a kannavirág esetében is érdemes megvárnunk, míg a fagy elpusztítja az eleven növényt.
Óvatosan távolítsuk el az elhalt növényi anyagot úgy, hogy a talaj szintjére vágjuk azt!
Ezután egy lapáttal óvatosan kiemelhetjük a hagymákat a talajból.
Mivel a kanna növényeket technikailag rizómákból termesztik, a termelők a nagy csomók eltávolítását találhatják a legegyszerűbbnek. Ezek a csomók mindegyike szétválasztható és szennyeződésmentesre öblíthető tárolás előtt. Miután megszáradtak, a kanna-rizómákat hűvös, sötét helyen kell tárolni, ahol nem éri őket a fagy.
Mikor kell felásni a kardvirághagymákat?
Amelyeket a gumóról termesztettek, azok az első őszi fagy beköszöntével kiáshatóak a kertből. Ezalatt a lombozat természetesen elkezd visszahalni.
A többi nyáron virágzó évelőhöz hasonlóan a kardvirágot is hagyni kell megszáradni, mielőtt raktárba kerül. Bár nem kötelező, sok kertész úgy találja, hogy a gombaölő szerek és egyéb kezelések alkalmazása jótékony hatással van a különböző betegségek és kártevők áttelelésére.
Mikor kell felásni a liliomhagymákat?
Bár a liliomhagymák gyakran szívósak, több okból is érdemes inkább felásnunk őket. Ezek közzé tartozik a szaporítás vagy egyszerűen az új helyre való áthelyezés. A többi nyári virághagymához hasonlóan a díszkertészeknek is meg kell várniuk az első fagy beköszöntét. A lombozat természetes elpusztítása elengedhetetlen a növények egészségének és erélyének megőrzéséhez az elkövetkező évszakokban.
A növények kiásása után minden hagymát alaposan mossunk meg, és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e rajtuk sérülés vagy rothadás jelei!
Hagyjuk megszáradni, és a hagymákat télen át hűvös, sötét helyen tároljuk!
Mikor kell kiásni az elefántfülhagymákat?
A technikailag gumóból termesztett elefántfülhagymákat az első őszi fagy beköszönte után el kell távolítani a kertből. Ekkor a termelőknek gondosan körül kell ásniuk az egyes növényeket, ügyelve arra, hogy ne károsítsák a gumót. Miután megtisztítottuk a talajtól, minden gumó számára előnyös, ha meleg helyen hagyjuk megszáradni. A legtöbb kertész azt javasolja, hogy csomagoljuk be a gumókat papírba, mielőtt hűvös, sötét helyre visszük őket.
Forrás: gardeningknowhow.com