Ma két olyan egyszerű recepttel kedveskedünk az olvasóknak, hogy jobbnak láttuk egyetlen cikkben összefoglalni a hozzávalóikat és elkészítésüket is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, amit kedvedre szeletelhetsz magadnak. A második egy krémes, narancsszínű paradicsomos nacho sajt, ami tökéletes különféle szöldségek mártogatására, illetve szószként is felhasználhatod, ha különleges sajtostésztára vágysz. Kezdjük is!
A cukkinisajt hozzávalói
• 4 közepes méretű cukkini, hámozva
• 2+2 bögre víz
• 1/2 bögre almaborecet
• 1 bögre kendermag
• 1 bögre tökmag, 2-8 óra áztatás után
• 2 teáskanál só
• 1 teáskanál fokhagymapor
• 1/2 teáskanál kurkuma
• 1/2 bögre élesztő
• 4 evőkanál agar por
• némi kókuszzsír
A cukkinisajt elkészítése
1. Kenj ki egy 4 bögrés tárolót kókuszzsírral.
2. Öblítsd át a magokat, majd helyezd őket egy turmixgépbe 2 bögre vízzel és a zöldségekkel együtt.
3. Keverd őket puha állagúra.
4. Add hozzá a maradék hozzávalókat, és keverd tovább, amíg az egész keverék puha állagúvá nem válik.
6. Vedd vissza a lángot minimum hőfokra és kevergesd így további 2 percig a lábas tartalmát, amíg a víz állaga be nem sűrűsödik. Ez után vedd le a lángról.
7. Öntsd a sűrű vizet a turmixba és keverd addig, amíg jól el nem elegyedik annak tartalmával.
8. Öntsd ki a kész sajtot a kikent tárolóba és helyezd a hűtőbe 2 órára.
9. Fordítsd ki a sajtot a formából, majd tálald szeletelve.
A paradicsomsajt hozzávalói
• 1 bögre napraforgómag
• 1 bögre brazildió
• 1 bögre mandula
• 1 paradicsom
• 1 bögre pirospaprika, feldarabolva
• 1/4 bögre őrölt lenmag
• 1 csipet kömény
• 2 teáskanál só
A napraforgómagokat, a brazildiót és a mandulákat áztasd be 4 órára a recept elkészítése előtt!
A paradicsomsajt elkészítése
1. Öntsd az összes hozzávalót egy turmixgépbe, majd keverd őket tetszőleges állagúra.
Ennyi! Nincs több lépés!
A kész paradicsomsajtot zöldségekkel, sós kekszekkel érdemes fogyasztani, de akár ki is száríthatod egy élelmiszerszárítóban (10 órán át). 6 óra elteltével vágd őket tetszőleges méretűre.