Vannak dolgok, amik miatt igenis megéri várni az őszt, a színes falevelek, egy kicsit hűvösebb idő beköszöntése mellett a vargánya gomba szezon kezdete is határozottan egy ilyen dolog. Most egy nagyon finom dolgot készítünk belőle, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.
Hozzávalók a vargánya pestohoz
- 10 g szárított vargányagomba
- 30 g mandulafenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 ml hidegen sajtolt olívaolaj
- 50 g frissen reszelt parmezán sajt
- 1 csapott teáskanál zöldségleves
- 1 borsmentaág
- 125 ml forró víz
- só, bors
A vargánya pesto elkészítése
A vargánya pesto elkészítéséhez első lépésként vargányagombát forró vízzel leöntve, 20 percig áztatjuk. Eközben a mandulafenyőmagot zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd a fokhagymát apró kockára vágjuk. Az ázás után a gombát kivesszük a vízből, de a vizet nem öntjük ki, ugyanis a továbbiakban is szükségünk lesz rá a tökéletes eredmény eléréséhez: a vargányagomba áztatóvizét felforraljuk, és a gombát apróra vágjuk. Közben az olívaolajból egy evőkanálnyit felforrósítunk, és megpirítjuk belőle a felaprított fokhagymát, utána pedig hozzáadjuk a gombát és kis ideig pároljuk. Közben a borsmentát is összevágjuk. Majd minden összetevőnekt, azaz a gombát, borsmentalevelet, mandulafenyőmagot, sajtot, olívaolajat és a zöldséglevest keverőtálba tesszük és mixerrel lepépesítjük. Ízesítsük a vargányás pestot ízlés szerint sóval, borssal.
A vargánya pesto felhasználása
A pesztó vagy „pesto alla genovese” a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevője,a mi eredeti recept szerint bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz, amit már az ókori római időkben is előszeretettel fogyasztottak. természetesen azóta már nagyon sokféle verzióban készítik, más-más különböző alapanyagokból, jellemzőek a paradicsomosos ízek is, de láthatjuk, hogy gomba alapú pestot is lehet készíteni. Olaszországban jellemzően különböző tésztaételekhez, esetleg burgonya, vagy zöldségek ízesítésére használatos, de nem ritka a pestoval ízesített húsos fogás sem. Sült húsokat is tökéletesen ki tudja egészíteni. Próbáld ki például, hogy sütőben sült csirkemellre teszed, majd egy kis mozzarellával dobod fel a tökéletes eredmény érdekében. De bátran használhatod a különböző tésztafélékhez is, hússal vagy a nélkül is megállja a helyét. Hidd el, az egész család imádni fogja!