Vályogkemence építésése házilag

Pizza- és kenyérsütésre alkalmas vályogkemence olcsón, házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
hirdetes

Egy saját készítésű vályogkemence nem kell, hogy drága álom legyen. Némi vályog, kézügyesség és sok türelem segítségével akár saját kemencét is készíthetsz magadnak házilag, amiben aztán megsütheted álmaid kenyerét vagy pizzáját is. Az alábbiakban egy ilyen kemence elkészítésének folyamatát mutatjuk be.

Építsünk vályogkemencét

Ennek a kemencének nagy előnye, hogy kizárólag megújuló tüzelőanyaggal működik, és elkészítéséhez egyszerű, természetes anyagokra van csupán szükség. A házilag sütött kenyérnek és pizzának pedig nincs párja.

Az alapzat

Némi agyag, homok, fűrészpor, néhány tégla, sörösüveg, és egy pár salakblokk alkotja majd kemencédet. Ha mindent sikerült összeszedned, akkor az első lépés az alapzat elkészítése a salakblokkokból és néhány nagyobb kődarabból. Egy jó alap szükséges ahhoz, hogy a kemence megfelelő magasságban helyezkedjen el a föld felett. Egy nagyjából 1 méter magas.

Megjegyzés: a szükséges alapanyagok mennyisége attól függően változik, hogy mekkora kemencét szeretnél készíteni. Ez alapján a példában feltüntetett mennyiségek eltérhetnek azoktól, amikre szükséged lesz az építkezés során. A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el.

Építsünk vályogkemencét

Az alapzatra egy szigetelőréteg kerül, ami sörösüvegekből és az azok közötti hézag kitöltésére használt fűrészpor/agyag habarcsból áll. Ezt a réteget egy vályogból készült gyűrű veszi körül. Ezt egy vályogtégla réteg követi, ami 17 téglából áll, és ez alkotja a tűztér alapját is, ahol a kenyerek és pizzák sülnek majd. A vályogtéglákat fektesd egy vékony homokágyra, hogy szorosan egymás mellé helyezve egy tökéletesen sík felületet alkossanak.

hirdetes

A vályogkemence méretei

A példában egy 57 cm átmérőjű kemencét készítünk el, ami a legtöbbek számára elegendő méretű lesz. Ez három közepes méretű kenyér, vagy egy-két személyes méretű pizza elkészítésére alkalmas egy időben. Egy ekkora méretű kemence 2 óra alatt jó minőségű fa felhasználásával nagyjából 370 °C-ra melegíthető fel.

Mielőtt hozzákezdenél a kupola kialakításához, készítsd el előre az ajtóként funkcionáló boltívet vályogtéglák és homok/agyag habarcs felhasználásával. Érdemes egy akkora nyílást kialakítani, ami valamivel szélesebb 30 cm-nél, különben nehezebb lesz behelyezni és kivenni a sütnivalókat.

A vályog kupola 3 rész homokból és 1 rész agyagból készül. hogy egy szabályos kupolát építhess, készíts egy modellt homokból, és fedd azt le némi enyhén nedves papírral. Erre formázd meg aztán a vályog kupolát, majd miután a vályog megszáradt, kikaparhatod a homokot és a papírt a belsejéből. A vályog kupola a példában 40 cm magas.

 

Fontos megjegyzés az ajtóval kapcsolatban: az ajtó minden esetben a kupola magasságának 63%-a kell legyen (a példában ez 25 cm-t jelent, mert a kupola 40 cm magas). Ez azért rendkívül fontos, mert így biztosítható a megfelelő légjárás a tűztérben. Az ajtó alsó felében áramlik be a hideg levegő, míg a forró levegő a boltív felső részén távozik. A nagyobb kemencékre általában egy kémény kerül, de akár egy külön nyílást is kialakíthatsz, ami segíti a légcserét.

Egy 5-10 cm vastag szigetelőrétegre lesz szükséged, a kupola körül, ami fűrészporból és agyagból készül. Ez a réteg segít megtartani a hőt, így a kemence tovább használható a megfelelő hőmérsékleten. A kizárólag pizzasütés céljából készített kemencéknek nincs szükségük erre a rétegre, akik azonban komolyabban szeretnének foglalkozni a kenyérsütéssel, azoknak ennek a rétegnek a vastagságnak a duplája ajánlott, mert több kenyér sütését teszi lehetővé. A kész kemencére végül egy réteg vályogvakolat kerül, ami az egész szerkezet védelmét szolgálja.

 

Ezzel nagyjából kész is a sütőnk! Egyszerű, igaz? Mi tavaly készítettük el a sajátunkat ezzel a módszerrel, azóta sokszor használtunk, és nem csalódtunk benne, ajánlom mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-11-23

Citromfa betegségek és kártevők: ezekre figyelj beltéren

A citromfa betegségek és kártevők nemcsak a növény egészségét, hanem a gyümölcstermést is veszélyeztethetik. Fedezd fel, hogyan védd meg kedvenc citrusodat.

2024-11-26

Toboz díszek házilag: karácsonyfadísz, koszorú és angyalka egyszerűen

A toboz díszek házilag készítve nemcsak gyönyörűek és egyediek, hanem az alkotás örömét is hordozzák – hozz létre természetes és varázslatos dekorációkat.

2024-11-21

Karácsonyi kaktusz szaporítása: így bővítsd a gyűjteményedet

A karácsonyi kaktusz szaporítása remek lehetőség arra, hogy bővítsd növénygyűjteményedet, vagy különleges, saját nevelésű ajándékkal lepd meg szeretteidet.

2024-11-25

Hibiszkusz teleltetése: ezek a leggyakoribb hibák, amiket kerülj el

A hibiszkusz teleltetése kulcsfontosságú a növény egészségének megőrzéséhez, különösen a trópusi fajták esetében. Nézzük meg mely hibákat érdemes lekerülni a teleltetés alatt.

2024-11-25

Az ezüstfenyő legszebb fajtái: klasszikus kedvencek és különlegességek

Az ezüstfenyő gyönyörű, kékes-ezüstös színével, szabályos formájával és változatos fajtáival is hódít. Ismerjük meg közelebbről ezt a csodaszép örökzöldet.

2024-11-23

A pálma teleltetése közben: Mire figyeljünk a tél folyamán?

A pálma teleltetése a hideg hónapok túléléséről szól. Fedezd fel a legfontosabb téli teendőket a pálmák kapcsán! Nézzük át mire érdemes figyelni a tél folyamán.

2024-11-22

Balkon növények teleltetése: tippek a sikeres téli gondozáshoz

A balkon növények teleltetése egy egyszerű, mégis kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy növényeid átvészeljék a hideg hónapokat. Nézzük meg hogyan!

2024-11-23

A földlabdás fenyőfa és kreatív, környezetbarát karácsonyfa megoldások

A földlabdás fenyőfa gyönyörű és ünnepi dísze lehet otthonodnak. Ismerj meg környezetbarát, fenntartható karácsonyfa ötleteket is, mint az alternatív fenyő.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

napraforgó (tutyela, szotyola, Helianthus annuus L.)

a —>fészkesek családjához tartozó, egyéves, 120—350 cm magas olajnövény.... Tovább

zigóta

a megtermékenyített (->megtermékenyítés) ->petesejből kialakuló diploid (->diploid sejt)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert