Az év első nyolc hónapjában finanszírozási gondok miatt 114 húsipari vállalkozásnál kezdődött felszámolás, 67-et pedig végelszámolással meg is szüntettek – derül ki egy összesítésből. Az ágazat szakmai vezetői a piac további szűküléséről számoltak be a Magyar Hírlapnak.
Az év első nyolc hónapjában finanszírozási gondok miatt 114 húsipari vállalkozásnál kezdődött felszámolás, 67-et pedig végelszámolással meg is szüntettek – derül ki egy összesítésből. Az ágazat szakmai vezetői a piac további szűkülé-séről számoltak be a Magyar Hírlapnak, amit a gazdasági visszaesés mellett az általános forgalmiadó-emelés, az elburjánzó feketegazdaság, a fogyasztás csökkenése, illetve a hitelfelvételi lehetőségek megkurtítása okoz.
Az áfaemelés, a csökkenő fogyasztás, a növekvő költségek és a feketekereskedelem tönkreteszik a tisztességes vállalkozásokat. „Válságban van a magyar élelmiszeripar, egyedül a húsiparban több történelmi szereplő a túlélésért küzd, vagy már el is veszítette a harcot” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a minőségi magyar termékek védelme érdekében múlt héten már negyedik alkalommal megrendezett Coop-ralit Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. A Pick-Délhús-csoport tulajdonosaként, a magyar húsiparban is „fajsúlyos” szereplő Csányi a rendezvényen kijelentette, hogy a magyar sertésből készült szalámi vagy kolbász jobb, mint a más országból érkezők. A kukoricának ugyanis nálunk még mindig nagy szerepe van a takarmányozásban, így a húsnak „íze is van, nemcsak színe”. Az OTP-elnök neve évről évre felmerül a Herz Szalámigyár Rt. lehetséges új tulajdonosaként. A százhúsz éves vállalat azért került ismét a hírek középpontjába, mert májusban nem tudta kifizetni dolgozói előző havi bérét, és mivel más tartozásai is felhalmozódtak, a hónap végén felszámolás indult ellene. A ferencvárosi központú Herz ezzel a húsipari szereplők közül kiérdemelte az utóbbi év legnagyobb tönkrement vállalkozásának nem túl büszke címét. A tavaly 7,15 milliárd forint árbevételt jegyző társaság 327 dolgozója azóta két lépcsőben az utcára került, a felszámolást végző Mátraholding felszámolóbiztosa szerint azonban a napokban elkészül a Herz értékesítési pályázata. Az Opten Informatikai Kft. összesítéséből kiderül, hogy a Herzcel együtt augusztus végéig 114 húsipari (állattenyésztéssel, húsfeldolgozással és húskereskedelemmel foglalkozó) vállalatot számoltak fel, míg 67 ellen végelszámolás indult. A két szám 2008-ban ugrott meg igazán: 2007-hez viszonyítva 24 százalékkal több végelszámolt és 17 százalékkal több felszámolt cég került akkor a statisztikába. Az ágazatban működő több mint négyezer-kilencszáz vállalathoz képest elenyésző ugyan ez a mennyiség, de éppen a Herz példája mutatja, hogy már nemcsak kis cégek, hanem nagyobb, tőkeerős vállalkozások is veszélybe juthatnak. „A válság tavaly októberi kitörése óta egyre nagyobb cégek kerülnek felszámolás alá. Ezzel együtt egyre többen veszítik el az állásukat, és egyre több alvállalkozó nem kapja meg a pénzét” – mondta a Magyar Hírlapnak Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte ebben az ágazatban egy mindenre kiterjedő rombolás az átlagosnál is súlyosabb gondokat okozhat, mivel az esetleges visszaépítés hosszú éveket venne igénybe. Ahogy a gazdaság más ágazataiban, úgy a húsiparban is érezteti negatív hatásait a gazdasági visszaesés: a vállalkozások költségcsökkentésre kényszerülnek, a lakossági fogyasztás tovább mérséklődik. „A fő nehézség az, hogy egy amúgy is évek óta recesszióban lévő ágazatot ért el a válság” – vélekedett Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Emlékeztetett rá, hogy a húsipar összességében évek óta veszteséget termel, a „bankok menekülnek”, így kevesebb hitellehetőség áll a vállalkozások segítségére. „Megfigyelhető, hogy az áfa emelésével a feketekereskedelem részaránya ismét nőtt, a legális fogyasztás pedig tovább esett – folytatta Éder Tamás. – Reggel még röfög, délben már megettem, szoktuk kis túlzással mondani” – utalt a Hússzövetség elnöke arra, hogy az illegális húspiac a tőkehúsok és a friss húsok területén a legjellemzőbb, hiszen a gyors forgalom miatt a lebukás veszélye itt igen alacsony. „Azzal, hogy a feketekereskedelem erősödik, a legálisan működő vállalkozásokat pedig egyre több teher sújtja, a saját piacokon is teret veszítünk” – vélekedett. Szerinte nálunk is az uniós, de legalábbis a környező országok átlagához kellene igazítani az áfa és az egyéb járulékok és adók mértékét. A feketén dolgozó húsos cégek szerepét kárhoztatja Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és hús Terméktanács (VHT) titkára is. Szerinte gazdasági válság idején természetes, hogy kevesebb élelmiszer fogy, ám az elmúlt időszak intézkedései szintén erősen rontottak az ágazat helyzetén. „Míg a környező országokban átlagosan tíz százalék körüli az élelmiszereket terhelő áfa mértéke, addig nálunk már a húsz is kiugróan magas volt, nem beszélve a mostani 25 százalékról” – mondta a VHT titkára. Hozzátette: hiába tiltakoztak a kormánynál és személyesen Bajnai Gordon miniszterelnöknél a Hússzövetséggel és a Húscéhvel közösen az élelmiszerek forgalmi adójának emelése ellen, a kabinet minden ilyen jellegű indítványt lesöpört az asztalról. Éppen úgy, ahogy a kormánynak a jogszabályi környezetet sem sikerült rendeznie, és ahogy hosszú egyeztetéseket követően az élelmiszer termékpálya kódexet sem léptette életbe. A szakmai szervezet becslése alapján egyébként a hústermékek csaknem harmada kerül feketén a belföldi forgalomba. „Nemcsak a hús-, de a vele szorosan összefüggő takarmányágazattal is gondok vannak. A felvásárlási árak csökkennek, csak az árrést lehet kisebbíteni – mondta Dúl Udó Endre, a Húscéh elnöke. – Az emberek jellemzően az olcsóbb, úgynevezett húshelyettesítő termékeket keresik, a kereskedők viszont a fogyaszthatóság határán lavírozó árukkal leverik az árakat” – tette hozzá. Az 1980-as évek végéhez képest jelentősen visszaesett a húsfogyasztás hazánkban, és még 2007-hez, a recesszió előtti utolsó teljes évhez viszonyítva is sokat romlott a helyzet.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.