A kertek világában élve imádjuk a nyarat, hiszen telis-tele van minden friss zöldséggel és gyümölccsel. Mind közül mégis az egyik – ha nem a – legjobb az újburgonya, ami rengeteg ínycsiklandozó étel alapját képezheti.
Az újkrumpli egyik legnagyobb előnye az íze mellett, hogy pofonegyszerű megtisztítani, hiszen nem is feltétlenül kell késsel meghámozni: ehetjük akár héjában sülve, vagy akár főzés után kézzel is lehúzhatjuk azt róla. Mostani cikkünkben némi inspirációval szeretnénk szolgálni, így mutatunk 3 olyan krumplis ételt, amit még az újburgonya szezonjában érdemes elkészítenünk.
Petrezselymes burgonya
A petrezselymes krumpli az örök klasszikus étel, amit újburgonyából a legjobb elkészíteni. Akkor tökéletes, ha igazán apró szemű krumplit és friss petrezselymet használunk hozzá. Ehetjük köretként bármilyen húsokhoz, de készíthetünk belőle egytálételt is borsós-szalonnás újkrumpliként.
Héjában sült burgonya baconnel
Ehhez az ételhez bátran használhatjuk mind a kisebb, mind a nagyobb zöldségeket – sőt, még kifejezetten jó is, ha nagyobbak a krumpliszemek.
Egy szivacs és víz segítségéve tisztítsuk meg a burgonyákat!
A megtiszított burgonyákat egyenként vagdossuk be úgy, hogy hosszára fektetjük a burgonyát és 3-5 milliméterenként bevagdossuk úgy, hogy ne essenek szét a karikák!
Tipp: Segíthet, ha egy fakanálba tesszük a krumplikat, ami megakadályozza a peremével, hogy végigvágjuk a zöldséget.
Fűszerezzük a burgonyát sóval, borssal, ízlés szerint szerecsendióval!
A bevagdosott résekbe tegyünk sajtdarabokat, majd szórjuk meg az egészet baconnel és öntsük le fokhagymás tejföllel! Újhagymával, vagy lilahagymával díszíthetjük.
Tegyük a sütőbe körülbelül egy órára, 180 fokon! (Míg a krumpli megpuhul és a tejföl megpirul.)
Krumplistészta
A nyári újburgonyás finomságok listájából nem maradhat ki a számtalan néven és változatban ismert kruplistészta (slambuc, öhöm, …) sem. És, hogy mi kell hozzá? Hagyma, szalonna, tészta és sok-sok burgonya!
Tipp: Krumplistésztát bátran készíthetünk bográcsban, így őrizve a hagyományokat és közben szuper családi programot varázsolva.
+1 Legényfogó omlett
A legényfogó omlett spanyol tortillaként is ismert és nem más, mint egy krumplis rántotta. Nem kell hozzá más, mint krumpli, tojás, némi fűszer és esetlegesen hagyma. Bár pofonegyszerűen hangzik – és az elkészítése is egyszerű – mégis olyan főételt kínál, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját. Ráadásul minden főétkezésen megállja a helyét: úgy is mint reggeli, úgy is, mint vacsora, vagy akár ebéd.