Az újhagyma egyszerűen minden mellé passzol a konyhában, akár a reggelihez fogyasztanánk, de ugyanúgy passzol az ázsiai ételek ízesítéséhez, mint a magyar fogások legfinomabb falataihoz. Próbáld ki ezeket a trükköket a konyhában, mert nem csak levest készíthetünk a finom újhagymából, de rengeteg más dologra is használhatjuk!
Így termessz gyorsan újhagymát!
Újhagymát egész évben könnyedén termeszthetünk, mivel a hagyma növekedésének korai szakaszában kell leszednünk, és máris fogyaszthatjuk nyersen vagy akár főzve is. Van otthon pár szál újhagymád? Egyszerűen csinálhatsz belőle többet, csak egy kis vízre és egy üvegre lesz szükséged hozzá. Vágd fel az újhagymát úgy, hogy a hagymarészt leválasztod a zöld részektől, majd a gyökerező részt tedd bele a befőttesüvegbe, amibe öntöttél egy kis vizet. A gyökér maradjon a víz alatt, de a hagyma fehér része legyen a víz felett! Ha fényre teszed és hetente cseréled a vizét, akkor gyorsan növekedésnek indulnak majd a friss új zöld szálak! Amikor az újhagyma már 10-13 centi, akkor ki is ültethetjük a kertbe vagy egy nagyobb cserépbe, így garantált marad egész évre a hagyma utánpótlásod!
Újhagyma savanyítása
Ha levágod a hagymák gyökereit és a már teljesen zöld szárrészeket, akkor könnyedén csinálhatsz belőle savanyúságot is. Forralj fel fél liter vizet, amit két teáskanál sóval kell ízesítened, majd adj hozzá egy evőkanál cukrot, 2 deciliter almaecetet vagy 10 %-os ecetet. Helyezd a hagymákat a befőttesüvegbe és a még forró ecetes vízzel öntsd őket nyakon. Légmentesen zárd le az üvegeket és hagyd kihűlni. Hosszú hetekig eláll majd a spejzpolcon, így érdemes belőle beraktározni!
Újhagyma a WOK-ban
A wok használata egyszerű és minél többet használjuk, annál finomabbak lesznek benne az elkészített ételek. A wok megfelelő tisztítása után, de még a főzés megkezdése előtt megkezdhetjük a fűszerezést! Ehhez könnyedén vágj fel egy csokor újhagymát úgy, hogy a szeletek néhány centiméter hosszúak legyenek és forrosítsd fel az edényt nagyon forróra! Adj néhány evőkanál olajat a serpenyőbe, mehet bele a hagyma, és az igazi ízhatásért mehet még bele fél csésze hámozatlan gyömbér is!
A tökéletes hőfokot megállapítani nem nehéz, ha az olaj nagyon füstöl, akkor a wok túl forró, ha pedig nem sistereg miután beledobtad a hagymát és a gyömbért, akkor még nem melegedett fel megfelelően.
A legjobb ízeket úgy kölcsönözheted a wok számára, ha 15-20 percig sütöd benne a hagymát, és szépen a wok teljes belső felületére belenyomkodod, hogy az ízek megtapadjanak, majd hagyjuk kihűlni a serpenyőt. Ezután szabaduljunk meg a gyömbér és a hagyma maradványaitól, majd öblítsük át a fűszerezett serpenyőt és már készíthetjük is a legfinomabb ázsiai falatokat!
Újhagyma a megfázásra!
Sosem jó érzés, ha folyik az orrunk, fáj a torkunk, és fáradtak az ízületeink, lehet akár télimegfázás, vagy nyári meghűlés. Klasszikusan általában citrommal és mézzel ízesítjük a forró italunkat, amely segít csillapítani a tüneteinket, de gondoltál már ebben az esetben az újhagymára? Nem? Pedig kellett volna, hiszen tökéletesen enyhíti a tüneteket. A hagyományos kínai orvoslásban előszeretettel alkalmazzák az újhagymát, mint gyógyító csodaeszközt, amelyhez a zöldhagyma fehér részét használják fel. A gyógyító teához vágjunk apróra egy kis gyömbért, és a hagymát, majd forraljuk fel egy kis vízzel és még egy kis mézet is adhatunk hozzá! A hatása elmaradhatatlan, szinte azonnal elmúlnak a megfázással járó gondok!
Az újhagyma elrakása
Könnyen elrakhatjuk a hűvösebb hónapokra a zöldhagymát, csupán öblítsük le alaposan, majd egy papírtörlővel vagy egy szöszmentes konyharuhával töröljük szárazra, és daraboljuk fel. Csomagoljuk el légmentesen, akár dobozba vagy zacskóba és már mehet is a fagyasztóba! Ha így csomagolod el az újhagymát, akkor akár 3-4 hónap múlva is felhasználhatod!