Így fagyaszd le az uborkákat - az uborka lefagyasztása, a tartósítás új trükkje

Uborka a fagyasztóból? Az uborka lefagyasztásának egyszerű technikája

VN
Frissítve: 2024.07.30
Frissítette: KZs
hirdetes
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az uborka lefagyasztása lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megőrizd terméseid frissességét. Az uborkák akár hónapokon át is tárolhatók egy fagyasztóban, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted fel őket a „hibernációra”. Íme minden, amit az uborkák lefagyasztásáról tudnod érdemes.

az uborka lefagyasztása

Uborka lefagyasztása egészben? Lehetséges?

Habár senki sem tilthatja meg, hogy egy egész uborkát helyezz a fagyasztóba, a termések textúrája így sokkal puhább és vizenyős lesz, mint a friss uborkáké. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy előtte felszeleteled őket. Így az uborka lefagyasztása során érdemesebb felszeletelni őket.
Ha muszáj egészben lefagyasztani uborkáidat, akkor a felolvasztás után továbbra is kiválóan alkalmasak lesznek turmixokba, különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítva.

Meddig tárolható az uborka lefagyasztása után?

Az uborka fagyasztása után akár 6-9 hónapig is felhasználható marad. Természetesen érdemes minél többet frissen felhasználni belőlük, majd eltenni a maradékot máskorra.

A lefagyasztott uborkák felolvasztásához először a hűtőbe kell áthelyezni őket a fagyasztóból, lehetőleg egy egész éjszakára. Készülj fel rá, hogy a korábban lefagyasztott, majd felolvasztott uborkák valamivel puhábbak lesznek, mint a friss, ropogós termések.

hirdetes

Módszerek az uborka lefagyasztásához

Mint fentebb olvashattad, az uborkákat érdemes felszeletelni, mielőtt lefagyasztanád őket. Az egyik hasznos tipp az uborka lefagyasztása kapcsán, hogy próbálj minél egyenletesebb, 6 mm vastag szeleteket vágni. Így mindegyikük ugyan olyan gyorsan fagy meg, majd olvad fel, amikor szükséged van rájuk.

hirdetes

Vágj tehát 6 mm-es szeleteket uborkáidból, majd helyezd ezeket egy sütőpapírra. Ez után mehetnek a fagyasztóba 3 órára. A 3 óra elteltével vedd ki őket a fagyasztóból, helyezd őket egy légmentesen zárható tárolóba, majd vissza a fagyasztóba.

Ha szeretnéd még hatékonyabban megőrizni az uborkák ropogós textúráját, akkor készíts belőlük szeletelt savanyúuborkát a fagyasztás előtt.

Az uborka fagyasztás következményei a  zöldségre

Függetlenül attól, hogy milyen módszerrel történt az uborka lefgyasztása, felolvasztása után az uborka textúrája valamivel puhább lesz. Ez annak köszönhető, hogy az uborkák sejtjei tele vannak vízzel, amelyek a fagyás során kristályokká alakulnak át, és átszakítják a sejtfalakat.

Ezt a fent leírt módszerekkel lehet némileg ellensúlyozni, de megakadályozni nem.
 

Tippek az uborka lefagyasztása kapcsán

Az uborkát általában nem szokás blansírozni, mivel a hőkezelés rontja a textúráját. Az uborka lefagyasztása után egyébként is puhább lesz, így bátran kombinálható ezzel a módszerrel. Azonban, ha a célunk a hosszabb eltarthatóság, akkor egy rövid, 1-2 perces blansírozás segíthet megőrizni a színét és a tápanyagokat.
Kísérletezzünk különböző ízesítésekkel is! Például lefagyasztás előtt megszórhatjuk a szeleteket egy kevés sóval vagy fűszerekkel, hogy még érdekesebb ízvilágot kapjunk a későbbi felhasználás során.
 

Az uborka fagyasztása után: új dimenziók a felhasználásban

Turmixok és smoothie-k: Az uborka fagyasztása kifejezetten praktikus lehet azok számára akik egészséges italok fogyasztására nyitottak. A fagyasztott uborka kiváló alapanyag turmixokhoz, mivel friss, hűsítő ízt ad hozzá. Keverjük össze más gyümölcsökkel és zöldségekkel egy tápláló italhoz.

Levesek: Az uborka fagyasztása után bátran adható hideg levesekhez. A gazpacho vagy tzatziki leves remek összetevője, a fagyasztott uborka tökéletes alapanyag lehet ezekben az ételekben. Forró levesekhez is adhatjuk, ahol a főzés során megpuhul.

Szószok és mártogatósok: Fagyasztott uborkát használhatunk különböző szószok és mártogatósok, például tzatziki készítéséhez. Aprítva vagy pépesítve könnyen belekeverhető.

Jégkockák helyett: Fagyasztott uborkaszeletek jól használhatók italok hűtésére is, különösen nyáron. Frissítően hatnak vízben, limonádéban vagy akár koktélokban is

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipertermia (hyperthermia)

a szervezet hőmérsékletének nagyfokú felemelkedése a fizikai hőszabályozás csődje miatt.... Tovább

hatóanyag-tartalom

beltartalmi jellemző; azt mutatja, hogy a műtrágyák, talajjavító anyagok (talajjavítás)... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség