Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus találkozása garantáltan izgalmasabbá teszi a steakeket és más hússpecialitásokat. Nemcsak ízletes, de tele van vitaminnal és természetes összetevőkkel, így egészséges kiegészítője lehet az étkezéseknek. Ráadásul egyszerűen elkészíthető, és akár egy évig eláll a kamrában!

gyümölcsös savanyúság recept

Pikáns gyümölcsös savanyúság húsételekhez

Az ecetes gyümölcsök ideálisak steakekhez és különféle hússpecialitásokhoz, izgalmas ízvilágukkal feldobják az ételeket. Habár a recept elsősorban gyümölcsökre épül, a zeller és a sárgarépa sem maradhat ki a keverékből. A savanyúságok elkészítése után mindössze két hetet kell várni, hogy megérjenek, és tartósítószer hiányában is egy évig eltarthatók. Emésztést segítő hatásuk és magas vitamintartalmuk miatt cukorbetegeknek is ajánlottak.

Egyszerűen elkészíthető savanyúság és ínycsiklandó különlegesség

A recepthez nincs szükség különleges alapanyagokra – csak só, cukor, mustármag és bors szükséges ahhoz, hogy a gyümölcsök megőrizzék jellegzetes édes-savanyú ízüket.

A gyümölcsös savanyúság hozzávalók:

•    1 kg kisebb, kemény zöld alma
•    1 kg kisebb, kemény piros alma
•    1 kg birsalma
•    1 kg apró, kemény piros körte
•    1 kg apró, kemény zöld körte
•    1 kg fehér szőlő
•    1 kg vörös szőlő
•    3-4 sárgarépa
•    1 közepes zellergyökér levelekkel együtt
•    12-15 teáskanál mustármag (attól függően, hány üveg készül)
•    12-15 teáskanál egész bors
•    12-15 teáskanál durva só
•    1 citrom
•    12-15 evőkanál porcukor
•    Minden liter vízhez 250 ml 10%-os ecet