Uborka a fagyasztóból? Az uborka lefagyasztásának egyszerű technikája

Az uborka lefagyasztása lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megőrizd terméseid frissességét. Az uborkák akár hónapokon át is tárolhatók egy fagyasztóban, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted fel őket a „hibernációra”. Íme minden, amit az uborkák lefagyasztásáról tudnod érdemes.

az uborka lefagyasztása

Uborka lefagyasztása egészben? Lehetséges?

Habár senki sem tilthatja meg, hogy egy egész uborkát helyezz a fagyasztóba, a termések textúrája így sokkal puhább és vizenyős lesz, mint a friss uborkáké. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy előtte felszeleteled őket. Így az uborka lefagyasztása során érdemesebb felszeletelni őket.
Ha muszáj egészben lefagyasztani uborkáidat, akkor a felolvasztás után továbbra is kiválóan alkalmasak lesznek turmixokba, különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítva.

 

Meddig tárolható az uborka lefagyasztása után?

Az uborka fagyasztása után akár 6-9 hónapig is felhasználható marad. Természetesen érdemes minél többet frissen felhasználni belőlük, majd eltenni a maradékot máskorra.

 

A lefagyasztott uborkák felolvasztásához először a hűtőbe kell áthelyezni őket a fagyasztóból, lehetőleg egy egész éjszakára. Készülj fel rá, hogy a korábban lefagyasztott, majd felolvasztott uborkák valamivel puhábbak lesznek, mint a friss, ropogós termések.

 

Módszerek az uborka lefagyasztásához

Mint fentebb olvashattad, az uborkákat érdemes felszeletelni, mielőtt lefagyasztanád őket. Az egyik hasznos tipp az uborka lefagyasztása kapcsán, hogy próbálj minél egyenletesebb, 6 mm vastag szeleteket vágni. Így mindegyikük ugyan olyan gyorsan fagy meg, majd olvad fel, amikor szükséged van rájuk.

 

Vágj tehát 6 mm-es szeleteket uborkáidból, majd helyezd ezeket egy sütőpapírra. Ez után mehetnek a fagyasztóba 3 órára. A 3 óra elteltével vedd ki őket a fagyasztóból, helyezd őket egy légmentesen zárható tárolóba, majd vissza a fagyasztóba.

 

Ha szeretnéd még hatékonyabban megőrizni az uborkák ropogós textúráját, akkor készíts belőlük szeletelt savanyúuborkát a fagyasztás előtt.

 

Az uborka fagyasztás következményei a  zöldségre

Függetlenül attól, hogy milyen módszerrel történt az uborka lefgyasztása, felolvasztása után az uborka textúrája valamivel puhább lesz. Ez annak köszönhető, hogy az uborkák sejtjei tele vannak vízzel, amelyek a fagyás során kristályokká alakulnak át, és átszakítják a sejtfalakat.

Ezt a fent leírt módszerekkel lehet némileg ellensúlyozni, de megakadályozni nem.