Az uborka lefagyasztása lehetővé teszi, hogy hosszú ideig megőrizd terméseid frissességét. Az uborkák akár hónapokon át is tárolhatók egy fagyasztóban, viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted fel őket a „hibernációra”. Íme minden, amit az uborkák lefagyasztásáról tudnod érdemes.
Uborka lefagyasztása egészben? Lehetséges?
Habár senki sem tilthatja meg, hogy egy egész uborkát helyezz a fagyasztóba, a termések textúrája így sokkal puhább és vizenyős lesz, mint a friss uborkáké. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy előtte felszeleteled őket. Így az uborka lefagyasztása során érdemesebb felszeletelni őket.
Ha muszáj egészben lefagyasztani uborkáidat, akkor a felolvasztás után továbbra is kiválóan alkalmasak lesznek turmixokba, különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel párosítva.
Meddig tárolható az uborka lefagyasztása után?
Az uborka fagyasztása után akár 6-9 hónapig is felhasználható marad. Természetesen érdemes minél többet frissen felhasználni belőlük, majd eltenni a maradékot máskorra.
A lefagyasztott uborkák felolvasztásához először a hűtőbe kell áthelyezni őket a fagyasztóból, lehetőleg egy egész éjszakára. Készülj fel rá, hogy a korábban lefagyasztott, majd felolvasztott uborkák valamivel puhábbak lesznek, mint a friss, ropogós termések.
Módszerek az uborka lefagyasztásához
Mint fentebb olvashattad, az uborkákat érdemes felszeletelni, mielőtt lefagyasztanád őket. Az egyik hasznos tipp az uborka lefagyasztása kapcsán, hogy próbálj minél egyenletesebb, 6 mm vastag szeleteket vágni. Így mindegyikük ugyan olyan gyorsan fagy meg, majd olvad fel, amikor szükséged van rájuk.
Vágj tehát 6 mm-es szeleteket uborkáidból, majd helyezd ezeket egy sütőpapírra. Ez után mehetnek a fagyasztóba 3 órára. A 3 óra elteltével vedd ki őket a fagyasztóból, helyezd őket egy légmentesen zárható tárolóba, majd vissza a fagyasztóba.
Ha szeretnéd még hatékonyabban megőrizni az uborkák ropogós textúráját, akkor készíts belőlük szeletelt savanyúuborkát a fagyasztás előtt.
Az uborka fagyasztás következményei a zöldségre
Függetlenül attól, hogy milyen módszerrel történt az uborka lefgyasztása, felolvasztása után az uborka textúrája valamivel puhább lesz. Ez annak köszönhető, hogy az uborkák sejtjei tele vannak vízzel, amelyek a fagyás során kristályokká alakulnak át, és átszakítják a sejtfalakat.
Ezt a fent leírt módszerekkel lehet némileg ellensúlyozni, de megakadályozni nem.