Így használd fel az extra uborkákat: uborka legjobb felhasználási módja

Így használd fel az extra uborkákat

VN
Frissítve: 2024.07.05
Frissítette: SzT
hirdetes

Előfordulhat, hogy uborkapalántáid gazdagabban teremnek, mint amire számítottál, de az is lehet, hogy szimplán csak több uborkát hoztál haza a zöldségestől, mint amennyire ténylegesen szükséged volt. Szóval mi a teendő, ha nem szeretnéd veszni hagyni ezeket az egészséges, frissítő terméseket? Mielőtt a komposzthatlom irányába fordulnál, vess egy pillantást az alábbi ötletekre!

Uborka felhasználása a konyhában

Uborka felhasználása: Savanyítás

Ha szeretnéd meghosszabbítani uborkáid „szavatosságát”, akkor mindenképpen a savanyítás a legmegfelelőbb módszer erre. A savanyítással továbbá ropogós textúrájukat is megőrizheted. A savanyúuborkák kiválóak különböző fogások mellé, szendvicsekbe, tálakra vagy akár magukban is – mindez csak ízlés kérdése.

Lényegében bármilyen uborkafajtát savanyíthatsz, egyedül arra kell odafigyelned, hogy a hosszabbakat kisebb kell majd vágnod, mielőtt az üvegbe helyeznéd őket. A kisebb méretű uborkákat egészben is felhasználhatod erre a célra.

Uborka felhasználása: Uborkás víz

Az extra uborkák, citromok, lime-ok, bogyók és egyéb gyümölcsök felszeletelve extra ízt és frissítő hatást kölcsönözhetnek egy pohár víznek. Na persze, az íz nem minden, hiszen a vitaminok és tápanyagok egy része is kiázik belőlük.

Néhány uborkaszeletet akár egy nagyobb kancsó vízbe is bedobhatsz, amiből aztán kedvedre öntögethetsz magadnak vagy vendégeidnek. A vizet kiegészítheted továbbá mentalevelekkel, eperszeletekkel, citrommal és egyéb termésekkel is.

Uborka felhasználása: Turmixok

Ha nem tudsz mit kezdeni a megmaradt uborkákkal, akkor add hozzá őket kedvenc turmixaidhoz. Az uborkák könnyed, frissítő ízt kölcsönöznek bármelyik keveréknek, ráadásul sok vitamint és vizet is hordoznak magukban, amikel csak jót teszel szervezetednek.

hirdetes

Bármilyen frissuborkát felhasználhatsz erre a célra, habár a mini és kígyóuborkák a legjobbak turmixokba.

Uborka felhasználása: Alkoholmentes koktélok

Ha vendégeket vársz, legyen szó családtagokról vagy barátokról, néhány alkoholmentes koktélt is készíthetsz nekik egy kevés uborka felhasználásával. Akárcsak a turmixokat, az uborkák a koktélokat is frissítő italokká varázsolják könnyed ízüknek és magas víztartalmuknak köszönhetően.
Szintén ajánlott kígyóuborkát vagy mini uborkákat felhasználni erre a célra.

Uborka felhasználása: Saláták

Nincs is jobb egy friss salátánál a nyári melegben, tele ropogós zöldségekkel, frissítő ízekkel, vitaminokkal és tápanyagokkal. Az uborkák tökéletesek erre a célra, ezért, ha valamivel több maradt a nyakadon, mint amennyire számítottál, add hozzá őket a következő salátádhoz!

Az uborkák semleges, friss ízük miatt lényegében bármilyen más hozzávalót jól kiegészítenek, és ropogós textúrát kölcsönöznek a kész fogásoknak.

Uborka felhasználása: Tzatziki szósz

Néhány uborka, egy kis görög joghurt, kapor, citromlé és fokhagyma felhasználásával egy kellemes tzatziki szószt készíthetsz magadnak, amit aztán le is fagyaszthatsz későbbi felhasználására. Ez a szósz remek friss zöldségekhez, pitákhoz, szendvicseken és fűszeres húsok mellé is, hogy csak néhány példát említsünk.

Mivel a tzatzikihez reszelt uborkákra van szükség, mindenképpen érdemes a nagyobb uborkafajták közül válogatni, amiket könnyebb lereszelni.

Uborka felhasználása: Gazpacho

Ez a zöldségekkel teli hideg leves remek az extra uborkák (illetve paradicsomok és paprikák) felhasználására.  A gazpacho egyszerűen elkészíthető, mégis tele van ízzel és tápanyagokkal. A hagyomány szerint hideg elvesként fogyasztják, de akár hideg tésztaszószként is felhasználható.

Mivel ez a fogás a hozzávalók összeturmixolásával készül el, bármilyen uborkát fel lehet használni hozzá.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-09

Téli borsó vetése: hasznos tippek a gazdag tavaszi szürethez

A téli borsó vetése remek lehetőség arra, hogy már tavasszal friss, zsenge termést takaríts be – megfelelő gondoskodással bőséges szüretben lehet részed!

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-10-18

Ízletes fekete retek receptek: így készíts egészséges finomságokat

Fekete retek receptek segítségével könnyedén készíthetünk egészséges és finom ételeket ebből a tápláló zöldségből. Használjuk ki a fekete retek gyógyhatásait!

2024-10-03

Őszi magaságyás tipp: 2 népszerű spenót, amit még időben elültethetsz

Két népszerű spenót, amelyeket még pont időben elültethetsz az őszi magaságyásba, hogy friss zöldséget szüretelhess az őszi-téli és a tavaszi szezon során.

2024-11-22

Téli sarjadékhagyma termesztés: friss zöldség a leghidegebb hónapokban

A téli sarjadékhagyma termesztése egyszerű és praktikus módja annak, hogy a hideg hónapokban is friss, vitaminokban gazdag zöldség kerüljön az asztalodra.

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

A legszebb orchidea fajták: ezeket add ajándékba idén karácsonykor

Fedezd fel a legszebb orchidea fajtákat, amelyek idén karácsonykor is tökéletes ajándékok lehetnek, és örömet szerezhetsz velük minden növénykedvelőnek!

2024-12-05

Az ásás: a talajforgatás előnyei és hátrányai szakértői szemmel

Az ásás, más néven talajforgatás, egy régóta alkalmazott talajművelési technika, amelynek előnyeit és hátrányait szakértő segítségével vizsgáltuk meg.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

leukopénia (leucopenia)

a fehérvérsejtek megfogyása a vérpályában. Szorítkozhat csak a limfocitákra... Tovább

124/2008. (IX. 19.) FVM rendelet

A termelõi csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Zöldség