Az egyik legismertebb magyar édesség, most pár érdekességet megtudhatsz róla.

Meglepő tények a Túró Rudiról

AN
hirdetes
Érdekességek a Túró Rudiról

A tröszti idők

A Budapesti Tejipari Vállalat 1968-ban kezdte gyártani. Az eredetileg szovjet édesség (a Szovjetunióban egy túró-vaj-cukor keverékkel töltött, vanília ízesítésű, csokoládébevonatú őse már létezett „glazirovannij szirok” néven) ötlete egy KGST-országok közti tanulmányút során került Magyarországra (feltehetően Deák Antal által) és kezdetben nem aratott nagy sikert, ezért előbb a Szabolcstej mátészalkai tejüzemében gyártották, majd a nagybánhegyesi Zalkatej tejüzemben is megkezdték a gyártást, később párhuzamosan több tröszti vállalat és tsz tejüzem gyártott ezen a néven terméket, eltérő csomagolásban. Egyetlen TÚRÓ RUDI védjegy volt, a Tejipari Vállalatok Trösztje javára lajstromozva.

A privatizáció óta

A tröszt megszűnése után a gyártó vállalatokat privatizálták. A rendszerváltáskor privatizált üzemek megvásárlásával a jogokat a Friesland-Campina és a Danone szerezte meg. A Danone Túró Rudija 1995 óta viseli hivatalosan a nevet. A Danone 2002 óta 2005-ig Lengyelországban is forgalmazta „Danio Batonik” néven, a Friesland-Campina pedig Romániában és Szlovákiában „Dots” névvel.

hirdetes
 

Érdekességek a Túró Rudiól és a gyártási folyamatáról, íme!

  • Mindössze két gyártó használhatja a Túró Rudi elnevezést: a Sole-Mizo Zrt. és a FrieslandCampina Hungária Zrt. (utóbbi gyártja a Pöttyöst)
  • A Túró Rudi hungarikum.
  • Elődjét az ötvenes években mázas sajtrudacskának hívták a Szovjetúnióban.
  • Ha az összes Túró Rudi fogyasztást nézzük, az akkora mennyiség, mintha minden egyes magyar 33 darabot fogyasztana évente.
  • Évente 22 milliárd forintot költünk Túró Rudira.
  • Annyi rudi készül évente a gyárban, amiket ha egymás mögé helyezzük, elérünk Budapestről az Északi-sarkra.
  • Túró Rudi gyártásra annyi tejet használnak fel évente ebben az üzemben, ami megtöltene két 50 méteres olimpiai úszómedencét.
  • A marcali üzemben csaknem harminc különféle rudi készül, többségük kakaómassza bevonóval. Van azonban egy különlegesség is, valódi csokoládé (ez kakaóvajból, míg az előbbi növényi zsírból készül) bevonattal.
  • Itt az üzemi dolgozók annyi rudit ehetnek, amennyit csak szeretnének - árulta el Mezriczkyné Talpas Ottília, minőségbiztosítási vezető.
  • A friss tejtől a dobozokig - Így készül
  • Miután a friss tej megérkezett az üzembe, maximum 36 órán belül feldolgozzák. A tejet homogenizálják (azért, hogy a zsír ne ússzon fel a tej felszínére), pasztörizálják (azaz hőkezelik), majd a túrókészítő tankba töltik. Itt megalvasztják, és elkészítik belőle a túrót.
  • Ezután ízesítik cukorral, citrommal, szőlőcukorral és keményítővel.
  • Az ízesített túró a formázó gépbe kerül, ebből pedig futószalagon jönnek ki a rudacskák.
  • A szalag áthalad egy csokibevonó függöny alatt. Az aprólyukú rácsnak köszönhetően alul is majdnem teljesen egyenletes lesz a bevonat.
  • A rudik mennek a hűtőalagútba, ahol rájuk dermed a bevonat.
  • A csomagológépek percenként 500 darabot csomagolnak, másodpercenként majdnem nyolc rudit.
  • Minden darabnak 17 gramm túrót kell tartalmaznia, ez másfél deci felhasznált tejet jelent. 30 gramm a súlya, a csoki pedig minimum 40 százalék lehet.
  • Emellett minden fázisban állandó minőségbiztonsági ellenőrzések folynak, és a kész rudikat is gyártási adagonként folyamatosan ellenőrzik, hogy minden előírásnak megfelelnek-e.

FORRÁS

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Biotop (SZD 1766)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

bolhák (Siphonaptera [Aphaniptera])

a rovarok osztályának egyik rendje, valamennyi faj élősködő (bolhásság). Teljes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek