A lyukas fogak akkor keletkeznek, amikor a fogkő savassá válik. Amikor cukros ételeket és italokat fogyasztunk, a bakteriális fogkő savakká alakítja a cukrokat a szánkban, amelyek lebontják a fogzománcot, csökkentve ezzel ásványianyag-tartalmát. Amikor a fogzománc ily módon sérül, kalciumot és foszfátot enged ki a nyálba. A kalcium és a foszfát segít semlegesíteni a savakat, hogy a fog ásványianyag-tartalma helyreállhasson.
Ez a természetes folyamat a fogszuvasodás elleni védelem része. De amikor túl sok cukor kerül a szájba túl gyakran, akkor ez a folyamat képtelen lépést tartani a szájban képződő savakkal. A tojáshéjak kalciumtartalmuknak köszönhetően segíthetnek a fogak ásványianyag-tartalmának visszaállításában, amit egy 2015-ben kiadott tanulmány eredményei is megerősítenek.
A tojáshéjak enyhítik az ízületi fájdalmat és gyulladást
A tojáshéjak és a tojásfehérje közötti hártya a tojáshéj membránja. Ez keratinból, kollagénből, glükózaminból és számos más vegyületből áll össze, és bizonyítottan képes enyhíteni az ízületi problémákkal járó fájdalmakat.
Habár tojáshéjból készült kalcium kapszulák üzletekben is kaphatók, a héjakban található kalciumot és vegyületeket házilag termelt tojásaidból is kinyerheted, ráadásul ingyen. Először is alaposan öblítsd le a széttört, üres tojáshéjakat, majd hagyd, hogy teljesen megszáradjanak. Amikor már szárazak és törékenyek, egy mozsárban, kávédarálóban vagy más eszközzel törd őket apró darabokra, míg egészen porszerűvé nem válnak.
A nagyobb darabkákat egy sűrű szűrővel elválaszthatod a portól. A kész port egy zárható tárolóban tartsd. A membrán eltávolítása nagyon egyszerű – elég csak simán kihúzni azt a tojásból, mielőtt apró darabokra zúznád.
Hogyan érdemes fogyasztani a tojáshéjakat?
Ha szeretnéd tojáshéjakkal kiegészíteni étrendedet, akkor csak adj hozzá fél teáskanálnyi tojáshéjport ételeidhez (vagy ahhoz, amit éppen iszol). Ezzel nagyjából 500 mg kalciumot viszel majd a szervezetedbe. Ne feledd, hogy emellé egy jó D-vitaminforrást is el kell fogyasztanod (tej, tojásfehérje, stb.) hogy biztosítsd a megfelelő felszívódást. Jó hír, hogy a tojáshéjaknak nincs ízük, ezért nem fogod elrontani velük kedvenc ételeidet. Lényegében szinte mindenhez hozzáadhatók (a különböző tészták készítésénél különösen hatékony), és bár az ízre nincs hatással a tojáshéjpor, az étel textúráját képes megváltoztatni, amire érdemes odafigyelni.