A tojás nagyon egészséges és sokoldalú, így sokak számára népszerű étel. Különösen gyakoriak a sütésnél, ahol szinte minden recept igényli őket. De különböző okokból néhányan elkerülik vagy nem ehetnek tojást. Szerencsére rengeteg alternatív lehetőség van, amit lehet helyette használni.
Különböző okai lehetnek annak, hogy miért kell megtalálnia a tojás helyettesítőjét az étrendben. Az allergia és az étrendi preferenciák a két leggyakoribbak.
Tojás allergia
Míg a legtöbb gyermek, aki allergiás a tojásra, idővel kinövi, egyesek egész életükben allergiások maradnak. Másoknál pedig csak felnőttkorban jön elő a toás allergia.
Vegán étrend
Vannak, akik vegán étrendet követnek, és úgy döntenek, hogy nem esznek húst, tejterméket, tojást vagy bármilyen más állati terméket. A vegánok különböző okokból kerülik az állati termékek fogyasztását, beleértve az egészségügyi okokat, a környezetvédelmi aggályokat és az állatok jogaival kapcsolatos etikai okokat.
Mihez használják a tojást a sütésnél?
A tojás több célt szolgál a sütésben.
Kötés. A tojás segít kombinálni az összetevőket és összetartani őket. Ez biztosítja az élelmiszer szerkezetét és megakadályozza, hogy szétessen
Nedvesség. A tojásból származó folyadékot felszívja a többi összetevő, ami segít nedvességet adni a készterméknek.
Íz és megjelenés. A tojás segít hordozni más összetevők ízét, és hőnek kitéve barna színű lesz. Segít javítani a pékáruk ízét és hozzájárul az aranybarna megjelenésükhöz.
A tojás több célt szolgál a sütésben. Nélkülük a pékáruk szárazak, laposak vagy íztelenek lehetnek. De rengeteg tojás alternatíva létezik.
Íme a legjobb tojás helyettesítő élelmiszerek:
Banánpüré
A banán egy népszerű helyettesítője a tojásnak. A banánnal történő sütés egyetlen hátránya, hogy az elkészült ételnek enyhe banán íze lehet. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó is működnek és nem feltétlenül befolyásolják annyira az ízt.
Bármelyik gyümölcsöt is választja, egy tojást 1/4 csésze (65 gramm) pürével helyettesíthet.
Ez a helyettesítés süteményekben, muffinokban, brownie-ban és gyors kenyerekben működik a legjobban.
Őrölt lenmag vagy chia mag
A lenmag és az chia mag apró magok, amelyek nagyon táplálóak. Magas az omega-3 zsírsavakban és rostokban.
Egy tojás helyettesítéséhez keverjen össze 1 evőkanál (7 gramm) őrölt chiát vagy lenmagot 3 evőkanál (45 gramm) vízzel és várja meg amíg teljesen felszívódik.
Tofu
A tofu sűrített szójatej, amelyet feldolgoznak és szilárd tömbökké préselnek. A tofu textúrája a víztartalmától függően változhat. Minél több vizet préselnek ki, annál szilárdabb lesz a tofu.
1 tojást helyettesítsen 1/4 csésze (kb. 60 gramm) tofuval.
A tofu viszonylag íztelen, de sűrűvé és nehézzé teheti a pékárukat, ezért a legjobb brownie-ban vagy hasonló sütikben használni.
Ha összekeverjük, az ecet és a szódabikarbóna kémiai reakciót indít el, amely szén-dioxidot és vizet termel, ami könnyűvé és szellőssé teszi a pékárukat.
Joghurt vagy író
Mind a joghurt, mind az író jó helyettesítője a tojásnak. A legjobb, ha sima joghurtot használ, mivel az ízesített és édesített fajták megváltoztathatják a kész étel ízét.
Használjon 1/4 csésze (60 gramm) joghurtot vagy írót minden egyes helyettesítendő tojáshoz.
Nyílgyökér por
Az nyílgyökér egy dél-amerikai gumós növény, amely magas keményítőtartalmú. A keményítőt kivonják a növény gyökereiből, és por vagy liszt formájában értékesítik. A kukoricakeményítőhöz hasonlít, és főzéshez, sütéshez használják.
2 evőkanál (kb. 18 gramm) nyílgyökérpor és 3 evőkanál (45 gramm) víz keveréke használható 1 tojás helyettesítésére.
Mogyoróvaj
A dióvajak, például a földimogyoró, a kesudió vagy a mandulavaj, a legtöbb receptben a tojás helyettesítésére is felhasználhatók.
Egy tojás helyettesítéséhez használjon 3 evőkanál (60 gramm) mogyoróvajat.
Szénsavas víz
A szénsavas víz nedvességet adhat a recepthez, de nagyszerű kovászszerként is működik.
Egy tojást 1/4 csésze (60 gramm) szénsavas vízzel helyettesíthet.
Agar-agar vagy zselatin
A zselatin gélképző anyag, amely nagyszerűen helyettesíti a tojásokat. Ez azonban egy állati fehérje, amely jellemzően a sertések és tehenek kollagénjéből származik. Ha elkerüli az állati termékeket, az agar-agar vegán alternatíva, amelyet egyfajta hínárból vagy algákból nyernek.
1 tojás helyettesítésére oldjunk fel 1 evőkanál (kb. 9 gramm) ízesítetlen zselatint 1 evőkanál (15 gramm) hideg vízben. Ezután keverjük össze 2 evőkanál (30 gramm) forró vízben, amíg habos nem lesz.
Alternatív megoldásként 1 evőkanál (9 gramm) agar-agar port használjon 1 evőkanál (15 gramm) vízzel keverve 1 tojás helyettesítésére.
Ezen pótlások egyike sem befolyásolhatja a késztermék ízét, de kissé merevebb textúrát hozhat létre.
Szójalecitin
A szójalecitin a szójaolaj mellékterméke, és a tojáséhoz hasonló kötő tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran adják hozzá a kereskedelmi forgalomban kapható ételekhez, mert képes összetartani az összetevőket. De nyilvánvalóan ezt ki kell hagyni, ha szójaallergiája van.
Mit használjunk, ha egy recept tojásfehérjét vagy sárgáját igényel?
Az eddig megosztott helyettesítők nagyszerű megoldások az egész tojás helyettesítésére, de egyes receptek csak tojásfehérjét vagy tojássárgáját igényelnek.
Íme a legjobb helyettesítőjük:
Tojásfehérje: Az aquafaba a legjobb megoldás. Használjon 3 evőkanállal (45 gramm) minden helyettesíteni kívánt tojásfehérjéhez.
Tojássárgája: A szójalecitin nagyszerű helyettesítője. Minden tojássárgáját 1 evőkanál szójalecitinnel (14 gramm) helyettesíthet.
Egyes tojás alternatívák jobbak a nehéz, sűrű termékekhez, míg mások nagyszerűek a könnyű pékárukhoz. Előfordulhat, hogy különféle tojás alternatívákkal kell kísérleteznie, hogy megkapja a kívánt textúrát és ízt a receptjeiben.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.