A tojás nagyon egészséges és sokoldalú, így sokak számára népszerű étel. Különösen gyakoriak a sütésnél, ahol szinte minden recept igényli őket. De különböző okokból néhányan elkerülik vagy nem ehetnek tojást. Szerencsére rengeteg alternatív lehetőség van, amit lehet helyette használni.
Különböző okai lehetnek annak, hogy miért kell megtalálnia a tojás helyettesítőjét az étrendben. Az allergia és az étrendi preferenciák a két leggyakoribbak.
Tojás allergia
Míg a legtöbb gyermek, aki allergiás a tojásra, idővel kinövi, egyesek egész életükben allergiások maradnak. Másoknál pedig csak felnőttkorban jön elő a toás allergia.
Vegán étrend
Vannak, akik vegán étrendet követnek, és úgy döntenek, hogy nem esznek húst, tejterméket, tojást vagy bármilyen más állati terméket. A vegánok különböző okokból kerülik az állati termékek fogyasztását, beleértve az egészségügyi okokat, a környezetvédelmi aggályokat és az állatok jogaival kapcsolatos etikai okokat.
Mihez használják a tojást a sütésnél?
A tojás több célt szolgál a sütésben.
- Kötés. A tojás segít kombinálni az összetevőket és összetartani őket. Ez biztosítja az élelmiszer szerkezetét és megakadályozza, hogy szétessen
- Nedvesség. A tojásból származó folyadékot felszívja a többi összetevő, ami segít nedvességet adni a készterméknek.
- Íz és megjelenés. A tojás segít hordozni más összetevők ízét, és hőnek kitéve barna színű lesz. Segít javítani a pékáruk ízét és hozzájárul az aranybarna megjelenésükhöz.
- A tojás több célt szolgál a sütésben. Nélkülük a pékáruk szárazak, laposak vagy íztelenek lehetnek. De rengeteg tojás alternatíva létezik.
Íme a legjobb tojás helyettesítő élelmiszerek:
Banánpüré
A banán egy népszerű helyettesítője a tojásnak. A banánnal történő sütés egyetlen hátránya, hogy az elkészült ételnek enyhe banán íze lehet. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó is működnek és nem feltétlenül befolyásolják annyira az ízt.
Bármelyik gyümölcsöt is választja, egy tojást 1/4 csésze (65 gramm) pürével helyettesíthet.
Ez a helyettesítés süteményekben, muffinokban, brownie-ban és gyors kenyerekben működik a legjobban.
Őrölt lenmag vagy chia mag
A lenmag és az chia mag apró magok, amelyek nagyon táplálóak. Magas az omega-3 zsírsavakban és rostokban.
Egy tojás helyettesítéséhez keverjen össze 1 evőkanál (7 gramm) őrölt chiát vagy lenmagot 3 evőkanál (45 gramm) vízzel és várja meg amíg teljesen felszívódik.
Tofu
A tofu sűrített szójatej, amelyet feldolgoznak és szilárd tömbökké préselnek. A tofu textúrája a víztartalmától függően változhat. Minél több vizet préselnek ki, annál szilárdabb lesz a tofu.
1 tojást helyettesítsen 1/4 csésze (kb. 60 gramm) tofuval.
A tofu viszonylag íztelen, de sűrűvé és nehézzé teheti a pékárukat, ezért a legjobb brownie-ban vagy hasonló sütikben használni.
Ecet és szódabikarbóna
1 teáskanál (7 gramm) szódabikarbóna és 1 evőkanál (15 gramm) ecet összekeverése 1 tojást helyettesíthet.
Ha összekeverjük, az ecet és a szódabikarbóna kémiai reakciót indít el, amely szén-dioxidot és vizet termel, ami könnyűvé és szellőssé teszi a pékárukat.
Joghurt vagy író
Mind a joghurt, mind az író jó helyettesítője a tojásnak. A legjobb, ha sima joghurtot használ, mivel az ízesített és édesített fajták megváltoztathatják a kész étel ízét.
Használjon 1/4 csésze (60 gramm) joghurtot vagy írót minden egyes helyettesítendő tojáshoz.
Nyílgyökér por
Az nyílgyökér egy dél-amerikai gumós növény, amely magas keményítőtartalmú. A keményítőt kivonják a növény gyökereiből, és por vagy liszt formájában értékesítik. A kukoricakeményítőhöz hasonlít, és főzéshez, sütéshez használják.
2 evőkanál (kb. 18 gramm) nyílgyökérpor és 3 evőkanál (45 gramm) víz keveréke használható 1 tojás helyettesítésére.
Mogyoróvaj
A dióvajak, például a földimogyoró, a kesudió vagy a mandulavaj, a legtöbb receptben a tojás helyettesítésére is felhasználhatók.
Egy tojás helyettesítéséhez használjon 3 evőkanál (60 gramm) mogyoróvajat.
Szénsavas víz
A szénsavas víz nedvességet adhat a recepthez, de nagyszerű kovászszerként is működik.
Egy tojást 1/4 csésze (60 gramm) szénsavas vízzel helyettesíthet.
Agar-agar vagy zselatin
A zselatin gélképző anyag, amely nagyszerűen helyettesíti a tojásokat. Ez azonban egy állati fehérje, amely jellemzően a sertések és tehenek kollagénjéből származik. Ha elkerüli az állati termékeket, az agar-agar vegán alternatíva, amelyet egyfajta hínárból vagy algákból nyernek.
1 tojás helyettesítésére oldjunk fel 1 evőkanál (kb. 9 gramm) ízesítetlen zselatint 1 evőkanál (15 gramm) hideg vízben. Ezután keverjük össze 2 evőkanál (30 gramm) forró vízben, amíg habos nem lesz.
Alternatív megoldásként 1 evőkanál (9 gramm) agar-agar port használjon 1 evőkanál (15 gramm) vízzel keverve 1 tojás helyettesítésére.
Ezen pótlások egyike sem befolyásolhatja a késztermék ízét, de kissé merevebb textúrát hozhat létre.
Szójalecitin
A szójalecitin a szójaolaj mellékterméke, és a tojáséhoz hasonló kötő tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakran adják hozzá a kereskedelmi forgalomban kapható ételekhez, mert képes összetartani az összetevőket. De nyilvánvalóan ezt ki kell hagyni, ha szójaallergiája van.
1 evőkanál (14 gramm) szójalecitinpor hozzáadása a recepthez 1 tojást helyettesíthet.
Mit használjunk, ha egy recept tojásfehérjét vagy sárgáját igényel?
Az eddig megosztott helyettesítők nagyszerű megoldások az egész tojás helyettesítésére, de egyes receptek csak tojásfehérjét vagy tojássárgáját igényelnek.
Íme a legjobb helyettesítőjük:
- Tojásfehérje: Az aquafaba a legjobb megoldás. Használjon 3 evőkanállal (45 gramm) minden helyettesíteni kívánt tojásfehérjéhez.
- Tojássárgája: A szójalecitin nagyszerű helyettesítője. Minden tojássárgáját 1 evőkanál szójalecitinnel (14 gramm) helyettesíthet.
Egyes tojás alternatívák jobbak a nehéz, sűrű termékekhez, míg mások nagyszerűek a könnyű pékárukhoz. Előfordulhat, hogy különféle tojás alternatívákkal kell kísérleteznie, hogy megkapja a kívánt textúrát és ízt a receptjeiben.