Hallottál már a csírázó magvakról? Az ehető növényi magvakat foglalják magukba, melyeket fogyaszthatunk akár reggelire, étkezések mellé, salátában, esetleg előételnek is. Tápanyagokban és vitaminokban gazdagok, e magvak a forradalmi középpontjává váltak a táplálkozásnak, és értendeknek. Habár mostanában lettek híresebbek, tudnunk kell, hogy az ókor óta fogyasztják őket, már a sumérok, kelták, és a kínaiak étrendjébe is beletartozott. Már abban a korban is ismerték jótékony hatásaikat!
A csírázó magvak, mint változatos „tápanyag bombák”
E magvak ezer erény hordozójává válhatnak egészséged érdekében; de nem szabad elfelejteni, hogy frissen kerüljenek tányérodra. Ásványi anyagokban, vitaminokban, proteinben, enzimekben, esszenciális zsír-, és aminosavakban gazdagon, ők azok, akik az első helyre léptek az egészséges táplálkozásban. Titkuk? A csírázási folyamat, amely növeli tápértéküket. Emellett, mivel nyersen fogyasztjuk őket, mindent képesek vagyunk belőlük jobban kinyerni, a vitaminokat, tápanyagokat könnyebben dolgozza fel szervezetünk.
Hogy még hasznosabb legyen, amellett hogy e növények dekoratív jelleget is hordoznak, finom lágyszárú, néha fűszeres ízviláguk tökéletes lesz egy - egy recept javításához. Egyszerűen a mindennapi főzések során kifejezetten jól kiegészítik bármelyik salátát, halételt, szendvicset, omlettet, még a krumpliételeket is.
Hogyan termeszd őket?
Termesztéséhez elsősorban egy melegágyra, vagy egy csíráztatóra lesz szükséged, illetve a csíráztatni kívánt magvakra, annak megfelelő fajtájukra, ami beleilleszthető étrendedbe. Minden fajtának egyedi csíráztatási időtartama van, erre figyelnünk kell.
Egy kis válogatás a legjobb csíráztatható magokból:
- Kínoa: ő az egyike azon növényeknek, melyek a földön a legtápértékdúsabbak, ugyanis proteinben és rostokban gazdag. Csírázva könnyű és ropogós, édes. Csíráztatási időtartama 2 nap.
- Lucerna: a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, jellegzetes íze és könnyedsége miatt a legkedveltebb csíráztatható mag, mindenki szereti. Szintén vitaminokban és ásványi anyagokban, aminosavakban és antioxidánsokban gazdag. Csíráztatási ideje 5 – 6 nap.
- Csicseriborsó: Vasban, B1, B2, B3, C és A vitaminban gazdag. A csicseriborsó csirázott magvait salátában leforrázva, vagy főtételként párolva fogyasztják. Csírázásához 5 nap elegendő.
- Retek: Pikáns ízvilággal, és kifinomult színnel rendelkezik, frissé és fűszeressé téve salátáidat. Csíráztatása 3 – 5 nap.