Hallottál már a csírázó magvakról? Az ehető növényi magvakat foglalják magukba, melyeket fogyaszthatunk akár reggelire, étkezések mellé, salátában, esetleg előételnek is. Tápanyagokban és vitaminokban gazdagok, e magvak a forradalmi középpontjává váltak a táplálkozásnak, és értendeknek. Habár mostanában lettek híresebbek, tudnunk kell, hogy az ókor óta fogyasztják őket, már a sumérok, kelták, és a kínaiak étrendjébe is beletartozott. Már abban a korban is ismerték jótékony hatásaikat!
A csírázó magvak, mint változatos „tápanyag bombák”
E magvak ezer erény hordozójává válhatnak egészséged érdekében; de nem szabad elfelejteni, hogy frissen kerüljenek tányérodra. Ásványi anyagokban, vitaminokban, proteinben, enzimekben, esszenciális zsír-, és aminosavakban gazdagon, ők azok, akik az első helyre léptek az egészséges táplálkozásban. Titkuk? A csírázási folyamat, amely növeli tápértéküket. Emellett, mivel nyersen fogyasztjuk őket, mindent képesek vagyunk belőlük jobban kinyerni, a vitaminokat, tápanyagokat könnyebben dolgozza fel szervezetünk.
Hogy még hasznosabb legyen, amellett hogy e növények dekoratív jelleget is hordoznak, finom lágyszárú, néha fűszeres ízviláguk tökéletes lesz egy - egy recept javításához. Egyszerűen a mindennapi főzések során kifejezetten jól kiegészítik bármelyik salátát, halételt, szendvicset, omlettet, még a krumpliételeket is.
Hogyan termeszd őket?
Termesztéséhez elsősorban egy melegágyra, vagy egy csíráztatóra lesz szükséged, illetve a csíráztatni kívánt magvakra, annak megfelelő fajtájukra, ami beleilleszthető étrendedbe. Minden fajtának egyedi csíráztatási időtartama van, erre figyelnünk kell.
Egy kis válogatás a legjobb csíráztatható magokból:
- Kínoa: ő az egyike azon növényeknek, melyek a földön a legtápértékdúsabbak, ugyanis proteinben és rostokban gazdag. Csírázva könnyű és ropogós, édes. Csíráztatási időtartama 2 nap.
- Lucerna: a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, jellegzetes íze és könnyedsége miatt a legkedveltebb csíráztatható mag, mindenki szereti. Szintén vitaminokban és ásványi anyagokban, aminosavakban és antioxidánsokban gazdag. Csíráztatási ideje 5 – 6 nap.
- Csicseriborsó: Vasban, B1, B2, B3, C és A vitaminban gazdag. A csicseriborsó csirázott magvait salátában leforrázva, vagy főtételként párolva fogyasztják. Csírázásához 5 nap elegendő.
- Retek: Pikáns ízvilággal, és kifinomult színnel rendelkezik, frissé és fűszeressé téve salátáidat. Csíráztatása 3 – 5 nap.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.