Természetes ellenszer a betegségek elleni védekezésben. Mutatunk egy természetes permetszert, amit bátran alkalmazhatsz.

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

KZs
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A permetezés egy kertészek és kertkedvelők számára ismert tevékenység, hiszen a bőséges terméshez szükség van a kertevők vagy a betegségek elleni védekezésre. A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására. Az utóbbi időben egyre többen fordulnak a tejes, jódos permetezés felé, mint lehetséges csodaszerhez. De vajon valóban megmentheti-e a kertünket ez a módszer, vagy inkább csak egy újabb kertészeti mítoszról van szó? Nézzük meg a tényeket.

Permetezés tejjel és jóddal

Mi az a tejes, jódos permetezés?


A tejes, jódos permetezés alapja, hogy a tej és a jód külön-külön is rendelkezik bizonyos antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal. A tej, különösen a nyers tej, tartalmaz olyan enzimeket és fehérjéket, amelyek gombaölő hatásúak lehetnek. A jód, amelyet gyakran használnak fertőtlenítőszerként, szintén hatásos lehet bizonyos kórokozók ellen.

Hogyan működik a tejes, jódos permetezés?


A tejes permetezés elkészítéséhez általában 1 rész tejet kevernek 9 rész vízzel, majd ezt a keveréket adják a növényekre. A jódos permetezéshez néhány csepp jódot adnak a tejes-vizes keverékhez. Az így kapott oldatot permetezővel viszik fel a növények leveleire és száraira.
 

A tejes, jódos permetezés előnyei


Előnyei közé tartozik a tejes, jódos permetezésnek, hogy ez egy természetes módszer, amely nem terheli a környezetet vegyszerekkel. Illetve, a tej és a jód könnyen beszerezhető, és viszonylag olcsó megoldás. Egyes kutatások és gyakorlati tapasztalatok szerint a tejes permetezés valóban segíthet a növényi betegségek, például a lisztharmat elleni védekezésben.


A tejes, jódos permetezés hátrányai


Hátrányai között szerepel, hogy nem minden növényi betegség és kártevő ellen hatásos. Például a tej és jód nem biztos, hogy megoldást jelent a bakteriális fertőzések vagy bizonyos rovarok ellen. Továbbá, a tejjel történő permetezés során kellemetlen szag alakulhat ki, különösen, ha a permetezett növények nedvesek maradnak. Sajnos, a tejes permetezést gyakrabban kell alkalmazni, mint a hagyományos vegyi permetezéseket, hogy eredményes maradjon.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény végrehajtásának szabályairól

Az itt közzétett, szám és kihirdetési idõpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba,... Tovább

zonáció

egy-egy termőhelyen a környezeti tényezőknek megfelelő növénytársulások övezeteket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem