Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

A permetezés egy kertészek és kertkedvelők számára ismert tevékenység, hiszen a bőséges terméshez szükség van a kertevők vagy a betegségek elleni védekezésre. A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására. Az utóbbi időben egyre többen fordulnak a tejes, jódos permetezés felé, mint lehetséges csodaszerhez. De vajon valóban megmentheti-e a kertünket ez a módszer, vagy inkább csak egy újabb kertészeti mítoszról van szó? Nézzük meg a tényeket.

Permetezés tejjel és jóddal

Mi az a tejes, jódos permetezés?


A tejes, jódos permetezés alapja, hogy a tej és a jód külön-külön is rendelkezik bizonyos antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal. A tej, különösen a nyers tej, tartalmaz olyan enzimeket és fehérjéket, amelyek gombaölő hatásúak lehetnek. A jód, amelyet gyakran használnak fertőtlenítőszerként, szintén hatásos lehet bizonyos kórokozók ellen.

Hogyan működik a tejes, jódos permetezés?


A tejes permetezés elkészítéséhez általában 1 rész tejet kevernek 9 rész vízzel, majd ezt a keveréket adják a növényekre. A jódos permetezéshez néhány csepp jódot adnak a tejes-vizes keverékhez. Az így kapott oldatot permetezővel viszik fel a növények leveleire és száraira.