Magyarország 2004. május elsejei Európai Uniós csatlakozása az élet minden területén számos változást jelentett. A szabályozók változása évek óta előre jelzi az átalakulás irányát, de a várható következményekről csak elképzelésekkel rendelkeztünk.
Magyarország 2004. május elsejei Európai Uniós csatlakozása az élet minden területén számos változást jelentett. A szabályozók változása évek óta előre jelzi az átalakulás irányát, de a várható következményekről csak elképzelésekkel rendelkeztünk.
A gazdasági változásokra vonatkozóan is több előrejelzés, becslés készült, hiszen a gazdálkodó szervezetek igyekeztek felkészülni a működésüket befolyásoló hatásokra. Problémát jelentett azonban, hogy a következő években néhány tényező alakulása előre csak hozzávetőlegesen jósolható meg, azaz nagy a környezeti bizonytalanság.
A tejfeldolgozást érintő főbb változások
Az input oldalon a tej, mint alapanyag bír stratégiai jelentőséggel, miután a termékenkénti önköltség mintegy 70-75%-a az alapanyag költsége. Ilyen módon - mezőgazdasági termék feldolgozásáról lévén szó - a tejágazat szereplőinek számolniuk kell az Európai Uniós agrárszabályozás jelentette piaci változásokkal. Miután a tejtermelés mennyisége a kvótaszabályozás által meghatározott, a beszerezhető alapanyag mennyisége némileg korlátozott, így a tejtermeléssel foglalkozó társaságok - főként a nagyüzemi gazdaságok - az elmúlt évek során a nagy feldolgozók stratégiai partnereivé váltak. Az ő gazdálkodásuk, eredményességük alakulása így a feldolgozók működését is közvetlenül befolyásolja. Ezen a kiszolgáltatottságon kedvezően változtatott az EU csatlakozás nyújtotta beszerzési források bővülése.
Ez a tendencia más oldalról a tejtermelők kiszolgáltatottságát is tovább növelte mivel megjelent a hazai piacon mélyen a hazai önköltség alatti áron beszállított tej és tejtermékek széles választéka.
A feldolgozás folyamatát érintő főbb változásokat elsősorban az a tény indukálta, hogy a tej, mint alapvető élelmiszer, nagy társadalmi, és szociális jelentőséggel bír, ennek következtében a minőségi és élelmiszerbiztonsági paraméterek igen szigorúak. Egyre nagyobb a hangsúly a környezetvédelmi kérdéseken is, az ilyen jellegű szabályozók változása jelenti a másik nagy kérdéskört. A magyar és az EU-s követelmények az élelmiszer-feldolgozás, a termékminőség paramétereit illetően az elmúlt években folyamatosan közeledtek egymáshoz, számos esetben a bevezetésre szolgáló türelmi idő végeként a csatlakozás időpontját adva meg.
Harmadrészt a kereslet, az értékesítés területén várható változások azok, amelyek alapvetően befolyásolják majd a termékszerkezetet, és az eredményességet. Az export területén jelentős változást hoz majd az Európai Uniós piacszabályozás, és ennek részeként az intervenciós, valamint az export-támogatási rendszer bevezetése. A belkereskedelem területén nem elsősorban a szabályozók megváltozása miatt kell majd a környezethez alkalmazkodni, hanem a határok megnyílásával párhuzamosan jelentkező veszélyekkel kell szembenézni. Reálisan számolni kell az importtermékek térhódításával, valamint a kínálat növekedésével párhuzamosan az árak csökkenésével.
A tejfeldolgozókat az előzetes jelzések ellenére sokkszerűen érte az EU-ból érkező termékek áradata és főleg azok a hazai árviszonyoktól esetenként lényegesen eltérő ára.
A hazai fogyasztók hajlamosak, hogy a beltartalom helyett sok esetben csak a termék ára, csomagolása alapján vásároljanak.
A kialakult helyzetben a piac új szegmenseinek kihasználása és a költségtakarékos - esetenként melléktermékekre alapozott termékelőállítás - jelenthet a feldolgozók részére új értékesítési lehetőségeket.
kb. 4%-ban tartalmaz rikottát, ami magas nedvességtartalmú lágy sajtként definiálható.
A hagyományos techológiák a rikottát szakaszos üzemben a savó, vagy a savó és tej kombi
nációjának hevítésével állítják elő. A 92 oC-100 oC-ra hevített savót tejsav, vagy citromsav (esetleg más savak) hozzáadásával koagulálják, majd a koaguált savótúrót kinyerik és ezt követően további feldolgozásra, vagy értékesítésre kerül.
20.000 liter napi sajtsavóból 7-800 kg rikotta állítható elő, ami jelenlegi piaci áron számolva 250-300 eFt extra árbevételt eredményezhet a feldolgozást végző üzemnek.
Az Agrometál folyamatos rikottagyártási technológiája (ARS system)
Az Agrometál által kifejlesztett RG-5 és RG-10 5.000 l/h, illetve 10.000 l/h teljesítményű rikotta gyártó berendezés kialakításánál messzemenően figyelembe vettük a folyamatos temelés, a takarékos energiagazdálkodás és a gyártás automatizálása követelményeit. A gyártás folyamatát az ábra szemlélteti.
A gyártásra előkészített savót 4 oC-on silóban tároljuk, ahonnan rekuperációs hőcserélőn keresztül 80-85 oC-ra előmelegítjük, majd forró vizes utómelegítővel 92-100 oC-ra hevítjük, ezt követően 12-15 percig hőntartjuk. A hőntartóból a savó tejsavval történő pH beállítását követően az ARS típusú rikotta generátorba kerül, ahol valamennyi elemi részecske a 15 perces hőntartási idő alatt koagulálódik. A kicsapatott rikottát mechanikus úton forgódobos szűrőbe juttatjuk, majd a szárazanyag beállítását követően csomagoljuk, illetve továbbfeldolgozásra előkészítjük. A továbbfeldolgozás speciális technológiákkal alkalmas pl. sajttermékek gazdaságosabb előállítására, vagy túróhelyettesítő termékként túródesszert, túrókrém, stb. gyártására.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.