A tehén szárazonállás alatti takarmányozása alapvetően fontos. Miért?
A tehén elapasztása, szárazonállás alatti takarmányozása
A tehén szárazonállás alatti takarmányozása alapvetően fontos. Miért?
Főként azért, mert a tehenet mind az ellésre, mind a következő tejtermelési időszakra ekkor kell felkészíteni. Mondhatnánk azt is, hogy a szárazonállás alatti takarmányozás alapvetően befolyásolja az ellés milyenségét (könnyű, nehéz), azt, hogy életerős borjút hoz-e világra, azt, hogy a borjú sorsát meghatározó, elegendő mennyiségű és minőségű föcstejet termel-e, azt, hogy a tehén közvetlenül ellés után, a termelésbe lendülés idején milyen étvágyú lesz, képes lesz-e felvenni a nagy tejtermelés hirtelen megnőtt tápanyagigényének megfelelő takarmánymennyiséget. Nagyrészt ekkor dől el az is, hogy az ellés-körüli és ellés-utáni anyagforgalmi zavarokat, betegségeket meg tudjuk-e előzni? Egyébként a magzatépítés is ekkor van a legkritikusabb szakaszában, hiszen a magzat ebben a szakaszban átlagosan 25-30 kg-ot nö
vekszik.
A szárazonállási időszak a várható ellés előtt 60 nappal végzett elapasztástól az ellésig tart. Ebből a 60 napból az első 40 nap a pihentetés, 20 nap pedig inkább a következő laktációra való felkészítés ideje.
Melyik elapasztási módszer javasolható, a gyors vagy a fokozatos?
A vemhesség 8. hónapjának elejéig sok tehén magától elapaszt, de a nagy tejtermelésű egyedek szárazra-állítása esetenként elég nehéz, hiszen az apasztás, mint a laktáció mesterséges úton történő befejezése stresszként hat.
Vann
ak olyan tehenek, melyek napi tejtermelése még a vemhesség 7. hónapjában is meghaladja a 15 litert is. Ezen „felbuzdulva” vannak gazdák, akik tehenüket „átfejik”, vagyis nem állítják szárazra és csodálkoznak, hogy az újszülött borjú kis testtömegű, nemegyszer „éretlen”, a betegségekkel szemben fogékony, a föcstej kevés és híg, a következő laktációban (tejtermelési időszakban) pedig jóval kevesebb tejet ad.
Általánosságban az javasolható, hogy a gyors, radikális, drasztikus elapasztást 15-literes napi tejter
melésnél kisebb hozamú teheneknél és a gyakrabban tőgy-gyulladásos (különösen a fertőző tőgy-gyulladásos) teheneknél, míg a fokozatos, hagyományos apasztást napi 15 liternél több tejet adó teheneknél alkalmazzuk addig, amíg napi termelésük 15 liter alá csökken, ezt követően ezeknél is előnyösebb a gyors apasztás (a fokozatos apasztás tehát csak átmeneti).
Gyors apasztáskor a fejést hirtelen szüntetik meg, az elapasztásra kijelölt nap reggelén még megfejik a tehenet, aztán már nem. Több napig elvonják a taka
rmányt és az ivóvizet. Igen fontos a tőgy állapotának figyelése, különösen akkor, ha a laktáció alatt valamelyik negyed gyulladásos volt, vagy 2-3 héttel az elapasztás előtt végzett vizsgálat pozitív eredményt adott: ezeket a tőgynegyedeket a baktériumérzékenységnek megfelelő hosszú-hatású készítménnyel „le kell zárni”! Jó módszer, ha a tőgy utófertőződésének megelőzése céljából az elapasztás után két héten át hetente 2-3-szor lefertőtlenítjük a tőgybimbókat, majd ezt a műveletet az ellés előtti héten is elvégezzük.
Hagyományos vagy kímélő apasztáskor fokozatosan csökkentik a fejések számát és a kifejt tej mennyiségét, ezzel párhuzamosan a napi takarmányadagot is.
Elhagyják az esti vagy a reggeli fejést, majd csak kétnaponta egyszer fejnek, végül teljesen megszüntetik a fejést. Az elapasztás kezdetén az abrakot megvonják, a tejtermelést fenntartó takarmányokat (zöldet, szilázst, gyökgumósokat) csökkentik. Szükség esetén korlátozzák a vízfogyasztást is, de teljes koplaltatást és szomjaztatást nem alkalmaznak. (A fejést fokozatosan, akár egy hét alatt szüntetik meg úgy, hogy naponta vagy két
naponként bizonyos mennyiségű tejet, egy-egy tőgynegyedből 0,5-1 litert kifejnek, miközben a takarmány- és vízfogyasztást is csökkentik.)
Fontos, hogy a fokozatos elapasztás legfeljebb két hétig tartson.
Gyors apasztásnál mesterségesen okozunk anyagforgalm
A fokozatos apasztás az állat számára kedvezőbb ugyan, mégis azt kell mondanunk, hogy nagy tejtermelésné
i zavart, ezért törekednünk kell arra, hogy 3-4 napnál tovább ne tartson, a tejtermelés megszűntével kezdjük meg a szárazonállás alatti takarmányozást.l (napi 15-20 liter ekkor) a gyors apasztás eredményesebb.
Néha szükség lehet a vemhesség idejétől függetlenül soron kívüli elapasztásra is: ha a tehénen csontlágyulás tünetei mutatkoznak (igen sokat fekszik, nehezen kel fel, állása bizonytalan) és bőven a
d tejet, vagy amikor hosszabb ideig nem eszik, tejtermelése mégis alig csökken.
Lényeges, hogy az előkészítést mindenképpen az a gazda végezze, akinél a tehén elleni fog. Ezt azért hangsúlyozom, mert nemegyszer a vemhesség utolsó időszakában helyeznek ki vagy vásárolnak állatot, amely az ellésig nem tud az új helyéhez alkalmazkodni, nem tudja „megtermelni” az új környezetben levő kórokozókkal szembeni ellenanyagait, következésképpen azok a föcstejében sem lehetnek benne, gyakoribb a borjak megbetegedése. Ezért legkésőbb a vemhesség 6. hónapjának végéig vásároljunk vemhes üszőt vagy tehenet!
Milyen legyen a tehén takarmányozása a szárazonállás alatt?
A szárazon állás idején a tehén „szabadságon van”, fehérje- és energiaszükséglete alacsony, ezeket elsősorban tömegtakarmányokkal elégítjük ki (gyeptermékek, lehetőleg jó minőségű réti széna, kisebb mennyiségű kukorica szilázs stb.). Ebben a szakaszban az állat korábban „lezsarolt” szervezetét vitaminokkal, ásványi-anyagokkal feltöltjük, kondícióját csak szükség s
zerint javítjuk, mert az elhízásnak komoly káros következményei lehetnek.
Ha a szárazra állítás elején a tehén jó kondícióban van, az ellésig hátralévő két hónapban úgy kell etetni, hogy testtömege ne gyarapodjék többet, mint a születendő borjú tömege, de legföljebb 50 kg-ot. Ha kondíciója a kívánatosnál némileg gyengébb volt, akkor se gyarapodjon többet, mint tömegének 8-10%-a. A takarmányozást jó minőségű tömegtakarmányokra kell alapozni, a tápanyagtartalmat úgy kell beállítani, hogy az életfenntartó szükségleten felül 2-3 liter tej termelésének megfelelő „többletet” tartalmazzon, ez biztosítja a vehem fejlődését és a tenyészkondíció fenntartását. Fontos ebben a szakaszban a strukturális rost mennyisége (lehetőleg jó minőségű réti széna) és az ásványi-anya
Olyan takarmányokat etessünk, melyek karotinban (A-vitamin) és a D-vitaminokban gazdagok. A takarmányok jó étrendi hatásúak legyenek, kerüljük a puffasztó, dugító, hashajtó, hideg, fagyos, romlott takarmányokat (pl. fagyos répa, penészes széna, rosszul erjedt szilázs).
A szárazon állás első 40 napjában a fő takarmány a széna legyen, abrakból csak annyit adjunk, amennyi a szükséges vitamin-, ásványpremix megetetéséhez szükséges, ez általában 1 kg naponta. Ha jó minőségű a szilázsunk, ebből akkor se adjunk napi 8-10 kg-nál többet!
A szárazonállás végén, ellés előtt 2-3 héttel meg kell kezdeni az előkészítést, hogy az emésztőrendszert, ezen belül a bendőflórát hozzászoktassuk a laktáció alatti takarmányozásho
z!
Milyenek legyenek az ellés-előtti abrakadagok? Az a helyes, ha az abraketetést a szárazon állás első 40 napjában mellőzzük. Különbséget teszünk az egyoldalúan tejtermelő és a kettős-hasznosítású fajták között, ezen belül is figyelembe vesszük az előző tejtermelés mértékét és a tehén kondícióját. Az előhasi üszők előkészítése eltér a tehenekétől.
A többször ellett, nagy termelésű tehenek abraketetését a várható ellés előtt 2-3 héttel 1-1,5 kg-os napi adagokkal kezdve az ellésig fokozatosan 5-6 kg-ra kel
l emelni.
A vemhes üszők abraketetését korábban, ellés előtt 4-6 héttel kezdjük 0,5-1 kg-os napi adagokkal, ez ellésig eléri a 3,5-4 kg-ot.
Fontos, hogy a szárazon állás alatti mozgatásról lehetőség szerint gondoskodjunk!
Nagyobb telepeken a szárazon álló
Szárazon álló férőhelyeket a teljes tehénállomány kb. 20%-ára célszerű kialakítani. Nyári időszakban a szárazon álló tehenek legelőn tartása előnyös.
teheneket külön istállóban tartják, melynek belső elrendezése ugyanolyan, mint a kötetlen rendszerű termelő tehénistállóké.
Fontos, hogy az állatok a szárazon állás ideje alatt ivóvízhez bármikor hozzájuthassanak!
A tehén takarmányozása a laktáció első szakaszában (elléstől a 12. hétig):
Az állat a szárazon állás idején képezett tartalékait mobilizálja a tej
termelés érdekében. Az ellés után 2-3 napig jó minőségű, könnyen emészthető takarmányt adjunk. Jó, ha az abrakkeveréket az ellés utáni első héten vízzel keverve, vagyis ivósként adjuk. Ízletesebb az abrakkeverék, ha 20% korpát és 10-15% napraforgódarát is tartalmaz, széna mindig legyen ilyenkor az állat előtt. Ha nincs önitató, naponta többször itassunk! Ellés után a napi abrakmennyiséget fokozatosan emeljük 1-1 kilogrammal, ez azt jelenti, hogy a 7. napon eléri a napi 6-10 kilogrammot. A tejtermelés napról-napra fokozódik. A tehenek ellés után a 3.-5., az üszők pár héttel később, tehát ebben a szakaszban érik el a tejtermelési csúcsot és ilyen szinten tartják. Mivel a tehén a tejjel több energiát és táplálóanyagot veszít, mint amennyit a takarmánnyal fel tud venni, testtömege jelentősen csökken. Arra kell ügyelni, hogy ez a csökkenés ne haladja meg a napi 1,5 kg-ot, az összes veszteség pedig az ellés utáni 3 hónapban ne legyen több 50-70 kg-nál. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a tehén testtömegének 3-4%-át kitevő tömegtakarmány (jó minőségű széna, kukoricaszilázs, zöldlucerna) mellett az etetett takarmány szárazanyagának 5055%-át kitevő abrakot adunk, a nyersfehérje-tartalom pedig a szárazanyag 1618%-a. A takarmányadagokat a termelés függvényében kell összeállítani, a havi próbafejések eredményeit (frissfejősöknél a genetikailag elvárható termelést) vesszük figyelembe. Nagy termelésű teheneket a laktáció első 6 hetében napi 35-40 kg tej termelésének megfelelően, ezt követően a tényleges napi termelésnek megfelelően takarmányozunk. Frissfejősök (üszők) esetében a laktáció első 8 hetében 26-28 kg napi termelést veszünk figyelembe, majd később ezeknél is a tényleges termelést. Látható tehát, hogy ebben a szakaszban mintegy „ráetetést” alkalmazunk, több tápanyagot igyekszünk biztosítani, mint amennyit az állat termelése igényelne. A minél több takarmányfelvételre való ösztönzést az etetések számának növelésével is próbáljuk elérni, naponta négyszer-ötször etetünk. Figyelem! A nagyobb mennyiségű abrak bendőacidózist okozhat, ezért rostot, tehenenként napi 5-7 kg szénát is adjunk, ha erre nincs lehetőségünk, az abrakhoz 2-4% bendőpuffert keverjünk (nátrium-hidrogén-karbonát = Ruminogén).
A tehén takarmányozása a laktáció középső szakaszában (laktáció 12. hetétől a 24. h
etéig):
A napi tejtermelés a perzisztenciának megfelelően egy ideig állandó szinten marad, de rendszerint csökken, a tehén testtömege „beáll”, vagyis már nem csökken, a táplálóanyag-fogyasztás (bevitel) és felhasználás (ürülés) egyensúlyba kerülnek. A tejtermelés gyorsabban csökken, ha az állat az ellést követő 60 napon belül ivarzik és vemhesült. Mivel kisebb mind az energia-, mind a fehérjeigény, az abrakadagokat csökkenthetjük, az olcsóbb tömegtakarmányok kerülhetnek túlsúlyba. A tömegtakarmány-abrak arány 55:45 lehet, a nyersfehérje mennyisége 13%-ra mérséklődhet.
A tehén takarmányozása a laktáció befejező szakaszában (laktáció 24. hetétől az elapasztásig):
A tejtermelés folyamatosan
csökken. Tovább csökkenthető a takarmány fehérje- és energiatartalma. Ügyeljünk azonban arra, hogy a szakasz végére, vagyis a szárazonállás kezdetére közepes tenyészkondícióban legyen, olyan állapotban, mely az elléskor kívánatos. El ne hízzon, mert ez különböző anyagforgalmi betegségekhez vezethet! Az abrakadag a szárazanyag legfeljebb 35%-a, az emészthető nyersfehérje pedig 12%-a legyen!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.