– Túl sokat termeltünk, ez lett belőle – tréfálkozik Zsámberger Szilvia, s körbemutat piaci üzletük kínálatán. A polcokon üvegbe zárt finomságok sorakoznak, dicsérve vendéglátónk alkotókedvét. Az ínycsiklandozó lekvárok mellett főleg a zöldségkészítmények bűvölnek el.
Zsámbergerék szó szerint „gyümölcsöző” vállalkozása azzal kezdődött, hogy 2003-ban vettek egy tanyát Cegléd mellett. Könyvekből és az internetről tanulták meg, hogyan boldoguljanak egy ekkora területtel. A rengeteg termő gyümölcsfa mellé ellenálló, sok permetezést nem igénylő bokrokat is ültettek szép számmal. Szilvia különösen kedveli a bogyósokat – a szedret, a ribizlit, a málnát –, nem csak ízük, de magas vitamintartalmuk miatt is.
– Mindig azon aggódtam, hogy nem lesz elég a termés, ezért mindenből jó sokat ültettem. Az egyhektáros tanya veteményeskertnek ugyan kicsit nagy, de családi összefogással megbirkózunk vele. Egy idő után azon vettük észre magunkat, annyi a feleslegünk, hogy már nem győzzük elajándékozni. Valamit tenni kellett – meséli Zsámbergerné. Végigjárta hát a hivatalokat, beszerezte az engedélyeket, s főállása mellett belevágott a „befőzőcskézésbe”. Idén tavasszal kistermelőként kezdte a lekvárfőzést, s ezzel lerakta egy fejlődőképes családi vállalkozás alapjait. A férje, Márton leszállt a kamionról, és ő is bekapcsolódott az értékesítésbe. S noha ma már nyolcvanféle lekvár és zöldségkészítmény viseli Zsámbergerék emblémáját, Szilvia fantáziája kifogyhatatlan. fáradhatatlanul kísérletezik az új ízekkel. Megesett, hogy az alkotás hevében a férje ötputtonyos tokaji aszúját is lekvárba keverte.
Újító kedvét a zöldségfronton is kiélte, így például csak padlizsánkrémből négyfélét készít. Az egyik receptjében a véletlen is közreműködött: az édesnek vélt paprika helyett csípős került a padlizsán mellé, amitől a krém ellenállhatatlanul tüzes lett. – Nincsenek gépeink, mindent kézzel készítünk, hogy megmentsük a jó magyar tanyasi ízeket – mondja Szilvia.
Zsámbergernétől jó ötleteket csenhetünk akkor is, ha magunk vállalkoznánk befőzésre. Megszokott, hogy elrakjuk a lecsót, de keveseknek jutna eszébe, hogy a cukkinit is üvegbe zárhatjuk. A ceglédi háziasszony ezt is kipróbálta, s nem felejtette ki belőle a fokhagymát és a kaprot sem. Egy pikáns zöldségkrémből pillanatok alatt varázsolhatunk mártást a húsok mellé vagy épp krémlevest, de pirítósra kenve is gyorsan elfogy.
A finnyás gyerekek megnyerésére is kitalált egy jó módszert a ceglédi házaspár. Itt mindenből szívesen adnak kóstolót. S ha a piacon nem utasítja vissza a kicsi, mondjuk, az almás-diós zellerkrémet vagy a narancsos sárgarépalekvárt, akkor biztosan elfogadja otthon is.
Forrás: www.eu-info.hu