A tarlórépa isteni finom, sokoldalúan felhasználható növény, ami tele van vitaminokkal, valamint fontos ásványianyagokkal, a legtöbb ember mégsem tud róla semmit. Éppen ezért hoztam el nektek írásomat, most mindent elmondok nektek a tarlórépáról, a tarlórépa termesztéséről!
A tarlórépa termesztése – A tarlórépa bemutatása
A tarlórépa (Brassica rapa subsp. rapa) egy Európában őshonos gyökérzöldség a káposztafélék családjából. Főleg étkezési célokból termesztik, és már legalább az ókor óta része az emberiség étrendjének (először Rómában és Görögországban terjedt el). A tarlórépa a burgonyákhoz képest édeskésebb, enyhén csípős, ízt kínál, ami leginkább a retekéhez hasonlítható.
Ez a zöldség tele van étkezési rostokkal, káliummal és C-vitaminnal is. Levelei még a gumójánál is több tápanyagot tartalmaznak, és frissen, illetve többféleképpen elkészítve is fel lehet használni őket (hasonlóképpen a spenóthoz vagy a leveles kelhez). A levelekben sok ásványi anyagot, úgymint rezet, vasat, mangánt és kalciumot találunk, de tartalmaznak B6-, A-, C-, E- és K-vitamint is. Ha szeretnéd kipróbálni ezt az édeskés, és nagyon tápláló zöldséget, akkor ideje, hogy te is termessz belőle kertedben. A következő útmutató ebben segít majd!
A tarlórépa termesztése – Általános tudnivalók a tarlórépáról
A tarlórépát egészen egyszerű megtermeszteni. Jól tűri a hideget, és 2-9 USDA zónákban hidegtűrő. Ennek ellenére évelőként termesztik őket: tavaszi ültetés esetén nyáron, nyári ültetés esetén pedig ősszel takaríthatók be. A tarlórépa levelei enyhén szőrösek, és mélyzöld színűek, amelyek vastag száraikkal együtt 30-45 cm magasra is megnőhetnek. Gyökerei fehérek vagy sárgák, teteje viszont (amit a nap is ér) zöld vagy lila színű lehet.
A tarlórépa termesztése – A tarlórépa fajtái
A tarlórépának több száz fajtáját ismerjük, amelyekből legalább 30-at a kertészek is beszerezhetnek maguknak. Az ókori Rómában és Görögországban lapos fenekű vagy gömbölyded tarlórépákat termesztettek, azonban a több évszázadnyi kertészkedés során temérdek más változatuk is kialakult. Léteznek például megnyúlt, sárgarépákra hasonlító fajták, míg mások különböző színeket vettek fel.
Vannak igazi, fehérszínű tarlórépák, és olyanok is, amelyek lila felső résszel rendelkeznek. Egyesek húsa fehér, míg másoké citromsárga, narancssárga, aranyszínű, vagy halványsárga, vörös erekkel. Léteznek enyhén vagy csípősebb tarlórépák is, amelyek íze és roppanása inkább a retekéhez hasonlít, míg mások textúrája puhább, és inkább az almákét idézi. A legelterjedtebbek a lila tetejű tarlórépák.
A lila tetejű fajtáknak többnyire fehér héjuk van, tetejük pedig értelemszerűen lilás színű. Ezeknek enyhe, kissé édeskés ízt kínálnak, és mind leveleik, mind pedig gyökereik íze enyhébbé válik, amikor megfőzik őket. A teljesen lila („Scarlet”) tarlórépák ritkábbak, és nehezebb hozzájuk jutni (még boltokban sem sűrűn kaphatók). Ezek igazából úgy néznek ki, mintha nagyobb méretű retkek lennének. Húsuk általában fehér, de előfordulhatnak bennük piros-lila foltok is. Ízük édes, lédúsak és roppanósak.
Léteznek továbbá bébi tarlórépák is. Ezek általában fehér, lila, arany, vagy rózsaszín tetejűek. Nagyjából 2,5 cm átmérőjűek, és legtöbbjüket egészben (levelekkel együtt) meg lehet enni. A bébi tarlórépákat betakarítás után rögtön fel kell használni, mert nem lehet őket jól tartósítani. A következő oldalon vár néhány tarlórépa fajta, amiket érdemes kipróbálnod kertedben!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.