A fenésedés, vagy más néven antraknózis egy rendkívül gyakori növénybetegség, ami számos növényfajtát, köztük a szőlőket is megtámadhatja. Ez a gombás betegség feltehetőben Európában alakult ki, ahonnan az 1800-as évek során terjedt szét a bolygón. Habár szerencsére az esetek többségében csupán egy felületi, esztétikai betegség, a fenésedés nagyban csökkentheti a gyümölcsök és zöldségek eladási értékét. Szerencsére a megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhető.
Tudnivalók a szőlőfenésedésről
A szőlők fenésedésének egyik árulkodó jele lehet a szőlőtőke, a levelek és a hajtások foltosodása. A betegség esztétikai elváltozásokat, és gyengébb termékenységet eredményez. A legtöbb kereskedelmi szántóföldi és dísznövény hajlamos elkapni ezt a betegséget, főleg meleg, nyirkos körülmények között. Hasonlóképpen más gombás fertőzésekhez, a fenésedés gyorsan és hatékonyan képes terjedni az egymáshoz közel termő növények között.
A szemmel láthatóan barna „heges” levelek és szárak az antraknózis első árulkodó jelei közé tartoznak. A betegség tünetei hasonlóak, mint a jégeső által hagyott sebek, és elhaló, szabálytalan foltok formájában jelennek meg, amelyeket sötét körvonalak szegélyeznek. A fertőzött részek elgyengülnek, szárazzá válnak és sérülékennyé teszik a szőlő leveleit és szárait is. Idővel a „hegek” összeérnek, és nagyobb foltokat alkotnak, vörösesbarna, megemelt szélekkel.
Ezek a megemelt szélek egyértelműen azt jelentik, hogy gombás betegségről van szó, nem pedig jégesőről. A növény bármely részén megjelenhetnek. A termések közepe szürkévé válik, ezt a részt pedig vastag, sötét szegély veszi körül. Ennek köszönhetően néha „madárszemnek” is nevezik a jelenséget. Az antraknózist az Elsinoë ampelina gomba okozza. Ez a gomba képes áttelelni a növényi hulladékok között és a talajban, és amint a hőmérséklet 2°C fölé kúszik, és a körülmények kellően nyirkossá válnak, újra aktívvá válik. A gomba spórái az esőcseppek által szétcsapott vízzel, illetve a széllel terjednek, így nagyon könnyedén megfertőzhetnek egy egész kertet is. A betegség jelei a fertőzés után 13 nappal láthatóvá válnak.
A fenésedés kezelése
A legjobb védekezés a megelőzés. Igyekezz hiteles, jó hírnevű, megbízható termelőktől beszerezni szőlőidet. Ezek jó eséllyel egészségesek, és sokukat úgy tenyésztettek ki, hogy ellenálljanak bizonyos gombás fertőzéseknek. A már kiépített ültetvényeken fontosak a rendszeres higiéniai eljárások a betegségek megfékezésére. A növényi hulladékot mindig szedd össze, a fertőzött részeket pedig metszd ki és égesd el.
Kora tavasszal, a rügyfakadás előtt nem sokkal használj mészkénlevet. A permet elpusztítja a gombaspórákat és megakadályozza a betegség továbbfejlődését. Ha a betegséget a tenyészidőszak alatt fedezed fel, akkor kénytelen leszel gombaölő szerekhez folyamodni – a mészkénleves megelőzés azonban a leghatékonyabb módszer.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.