Lehet karácsonyfadísz a fára, függődísz az ajtóra, dekoráció a karácsonyi csomagolásra, vagy akár készíthetsz belőle szélcsengőt. Sokoldalúan felhasználható, és mindenki észre fogja venni, hogy nem egy szokványos só-liszt-gyurma. Hidd el, semmi köze hozzá, ez sokkal jobb!
A díszek elkészítése annak köszönhető, hogy nekünk pár éve hófehér karácsonyfánk van, viszont a díszek beszerzése hosszú évek munkája volt. Ha hiszed, ha nem, nagyon nehéz szép és IGAZÁN FEHÉR díszeket venni. Márpedig ez tényleg hófehér lesz és gyönyörű szépen csillogó. Nézd csak!
Mindent imádok, ami karácsony és tényleg nem lehet időben kezdeni, úgyhogy nem is kérdés, hogy ez a tipp mindenki számára jól fog jönni! Elkészítése nem igényel semmilyen előképzettséget és az eredmény dicséret mágnesként működik, mindenki imádni fogja és aki csak megnézi, azt fogja kérdezni, hogy csináltad.
Hozzávalók: 2 egység* szódabikarbóna, 1 egység (kukorica)keményítő**, 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység).
*Az egység az lehet egy pohár, egy bögre vagy akár egy dióhéj is - az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek. A vizet akkor a legegyszerűbb mérni, ha egy mérőpoharat alkalmazunk és mondjuk a 2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek. Így a víz mérésekor a 250 ml-ig öntjük a vizet. Remélem, így tiszta és világos.
**A sima, mezei keményítő névre hallgató fehér por is általában kukoricakeményítő és azt bármelyik sima közértben is kapsz. Kukkants bele, mert van, amelyik picit sárgás, Neked a minél fehérebb kell.
(Nálam az egy egység kb. 2 dl volt. Ebből rengeteg (kb. 50 kisebb méretű biztosan) dísz kihozható, úgyhogy első körben szerintem ezzel dolgozz Te is. (Elég lesz kinyújtani meg kiszurkálni). A következő oldalon elmondom, hogyan készül!
Önmagában is gyönyörű szép a hófehér csillogásával, de ha mégis fel akarod dobni kicsit a sima felületet, még kiszaggatás előtt nyomj a masszába egy csipkedarabot vagy akár egy hajkefét, vagy fenyőágat, de egy toboz végiggörgetésével is különleges hatást érhetsz el. Száradás után festheted és tovább díszítheted, ha szeretnéd. Ismerősök visszajelzései alapján csillámport is bátran keverhetsz a masszába, illetve illóolajat is rakhatsz bele, hogy illatos díszeid legyenek, de ezeket már a kihűlt masszába gyúrd, ne főzés közben, mert akkor megrepedezhet vagy széteshet.
Miért olyan tökéletes?
Gyönyörűen festhető, nincs benne semmi káros anyag, olcsó, gyors, igazi porcelánra hasonlít, könnyű vele dolgozni, nem reped.
Elkészítése
A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni. Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy nyugi. Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az alkaredzés is.
Amikor már totál krumplipüré kinézete van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra és takard le AZONNAL. Betekerheted alufóliába vagy beteheted egy zacskóba, vagy akár dobozba, a lényeg, hogy ne hagyd kiszáradni.
Fontos! Rögtön takard le vagy zárd el, hogy ne száradjon ki (erre 5 perc alatt simán képes)! Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szanaszét fog repedni. Ha mégis megszáradna a külső réteg - ahogy nekem -, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával. Ne dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós lesz. Ettől viccesen néz ki, de precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.
Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni Neked! Ugye milyen tökéletes? Ha nem használod fel azonnal kihűlés után, akkor tedd a hideg masszát rögtön hűtőbe, egy jól záródó zacskóban vagy dobozban.
Forrás: sporolok.blog.hu