A legjobb szobanövények a konyhába
Az alábbi növények nem csak hangulatosabbá teszik a konyhát, de a fent felsorolt módokon javítják a levegő minőségét és túl sok karbantartást sem követelnek meg tulajdonosaiktól.
Közönséges borostyán
A közönséges borostyán az egyik kitüntetett bajnok a szoba levegőjének tisztán tartásában. Nem kíméli a baktériumokat, a penészt, a formaldehidet, a benzolt illetve más kártevőket és vegyi anyagokat sem. A közönséges borostyán remekül elvan egy felakasztott virágkosárban a mosdókagyló felett vagy egy napos ablakban – a lényeg, hogy minden nap kapjon néhány óra közvetlen napfényt az egészséges fejlődéshez. Vigyázz, mert egy súlyosan mérgező növényről van szó, ezért ne engedd, hogy a gyerekek és a házi állatok hozzáférjenek!
Sokvirágú jázmin
A sokvirágú jázmin kecses, fehér virágai bármely konyha kiemelt díszei lehetnek. Szépségük mellett illatuk is népszerű szobanövényekké teszi őket, Csak ügyelj rá, hogy mindig nyirkos (de nem eláztatott) talajban álljon, és csak szűrt napfény érje.
Aloé
Az aloé az egyik legszívósabb és legsokoldalúbb gyógynövény, amivel az emberiség valaha találkozott. Az „örök élet virágaként” is emlegetett növény egyrészt csinos díszéül szolgálhat konyhádnak, másrészt hihetetlen mennyiségű egészséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek számtalan bőrproblémát képesek orvosolni, vagy legalább enyhíteni az égési sebektől kezdve a csípéseken át egészen a pattanásokig.
Elég csak levágni egy levelüket, és bekenni a nedvükkel a problémás bőrfelületet - de vigyázz, mert az aloé nyers nedve csak külsőleg alkalmazható, elfogyasztva mérgező! Az aloét nem szabad túlöntözni – nyugodtan várd meg, míg a talaj kiszártad alatta, mielőtt újra vizet adnál neki. Télen akár három hétig is kibírják öntözés nélkül, ilyenkor a legtöbb növényt egyébként is ritkábban kell locsolni.