A szilveszteri mulatság lehet meghitt, otthon a családdal vagy kettesben a párunkkal, de lehet igazi, hangos házibulis változat is. Bármelyik is lesz számodra idén aktuális, a finom falatok mindig jól jönnek. Csináljunk meg ezekből a receptekből párat, mindegyik nagyon hamar összedobható és eteti magát!
Pizzás csiga – a gyerekek kedvence
- 1 csomag leveles tészta
- 400 gr aprított paradicsom
- 1 tk. oregánó
- 1 tk. bazsalikom
- fél tk. cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. keményítő
- 2 tk. víz
- sajt
A paradicsomkonzervet leszűrjük és a fokhagymával, sóval, cukorral és fűszerekkel leturmixoljuk. A tűzhelyen felforraljuk és a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük és kihűtjük. A levelestésztát megkenjük ezzel a finom pizzakrémmel, ízlés szerint rakhatunk rá feltéteket is, mehet a reszelt sajt és felcsavarjuk. Sütőpapírozott tepsire rakjuk a felszeletelt karikákaakt, tojással lekenjük és 180 fokos sütőben 12-15 percig készre sütjük.
Grissini – a legfinomabb ropogós mártogatóshoz
- 400 gr liszt
- 1 tk só
- 2 dl víz
- 12 gr friss élesztő
- 3 ek. olívaolaj
- 5 darab aszalt paradicsom
- 1 tk. rozmaring
- 1 ek. sajt
Langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Az olajat, paradicsomot, rozmaringot és a sajtot krémes állagúra turmixoljuk. A liszthez hozzáadunk mindent, összeállítjuk a tésztát és 5 percig dagasztjuk. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen kissé kinyújtjuk és késsel feloszlatjuk. Tetszőleges méretű és vastagságú rudakat sodrunk, majd egy tepsire helyezve, egymástól távol 200 fokon 6-8 perc alatt megsütjük. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel, salsa szósszal, humusszal, vagy azzal amit kívánunk mellé.
Sajtos kifli – az örök klasszikus
Tészta:
- 600 gr liszt
- 100 gr vaj
- 1 tojás
- 175 gr tejföl
- 3 tk. só
- 1 kk. cukor
- 1,5 dl tej
- 30 gr élesztő
Rétegezés:
- 100 gr vaj
- 120 gr sajt
Tetejére:
- egész tojás
- sajt
Langyos tejfen felfuttatjuk az élesztőt 1 kk cukorral. Tálba bekészítjük az összes hozzávalót, beletesszük a felfutott élesztőt, és összeállítjuk a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük puha vajjal, reszelt sajttal leszórjuk, és feltekerjük mint egy csigát. Kelesztjük egy óráig így hűtőben, majd elfelezzük, és kinyújtjuk egy vastagabb csíkká a tésztát. Háromszögekre osztjuk, bevágjuk a „talptá” és felcsavarjuk. Sütőpapírozott tepsire rakjuk, ott újrakelesztjük, ami kb. 1 óra alatt megvan. Majd lekenjük egész tojással, megszúrjuk sajttal. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Csináljunk mártogatósokat!
Padlizsánkrém
- 1 db padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- fél fej lilahagyma
- 1 ek. majonéz
- 1 tk. mustár
- só, bors
200 fokos sütőben a felezett padlizsánt „arccal” lefelé fordítva megsütjük, kb. 20 perc alatt. Ha kihűlt, kikaparjuk a belsejét és összeturmixoljuk a többi hozzávalóval.
Sült paprikakrém
- 2db pritamin paprika
- 1 tk sűrített paradicsom
- fél fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 80 gr krémsajt
- só
Megmossuk a paprikát, 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük, ez alatt háromszor megforgatjuk, hogy az összes oldala átsüljön. Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héját, csumázzuk, magozzuk. Hagymákat megpirítjuk kevés olajon, ha kihűltek, mindent összeturmixolunk.