A karácsony története, amit neked is el kell olvasnod
2023/12/04Karácsony a kereszténység jelentős ünnepe, Jézus születésnapja. Napjainkra családi vonatkozása felerősödött, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe lett.
Az, hogy mik kerülnek a szilveszteri asztalra, nagymértékben a szokások és a babona határozza meg. Nem minta nem ehetnénk így is finomakat, viszont minden étel mögött megbújik a hagyomány szerinti magyarázat, hogy miért vagy éppen miért nem érdemes azt az óév utolsó napján vagy az újévben fogyasztani. Lássuk, melyek ezek az ételek!
Ezt az ételt nem szabad kihagynunk, hiszen az Újévi szerencse egyik fő szimbóluma. Úgy tartják ugyanis, hogy az orrával kitúrja nekünk a szerencsét. Semmiképpen ne hagyjuk ki a menünkből. Elkészíteni pedig mindenképpen egészben sütve érdemes. Jellemzően egy almával a szájában sütik meg.
A görögök hagyomány szerint Újév eljöttével, éjfélkor egy gránátalmát a földhöz kell vágni, hogy szétcsattanva előbújjanak belőle a magokkal teli szemek. Ez a bőséget és a gyarapodás jelképezi. Természetesen neked nem kell összekenned vele mindent, épp elég, ha felbontva egy tálban az asztalra teszed, amiből szabadon lehet csipegetni.
A rétes mivel jól nyújtott tésztáról van szó, azt jelképezi, hogy a jövőben a szerencsénk is ilyen hosszúra nyúlik majd. A fánk ugyanakkor kör alakjával a teljességet, az egységet szimbolizálja.
A halnál nagyon kell figyelni arra, hogy mikor fogyasztjuk, mert egyszerre okozhat szerencsét és balszerencsét is. Ha még az óéveben esszük, az jót jelent, hiszen vele együtt elúsznak a szerencsétlenségek és a mögöttünk hagyott év sikertelenségei. Viszont ha az Újév első napján falatozunk belőle, a jövőben ránk váró szerencsénket hagyjuk elúszni a hallal.
A zöld leveles zöldségek mind a papírpénzt szimbolizálják, így lehetőleg minél többet érdemes belőle fogyasztani az újév első napján. Anyagi biztonságot és bőséget hozhat. Érdemes ilyenkor spenótot, káposztaféléket, madársalátát és egyéb kedvelt zöldeket fogyasztani.
Szilveszter éjjelén a spanyolok és a portugálok megesznek 12 darab szőlőszemet, hogy a következő évük termékeny legyen, és minden hónapra kijusson a szerencséből.
Ahogyan a halra is igaz, ezeknél a húsoknál is figyelnünk kell, hogy mikor fogyasztjuk, mert óévben még elkaparják és elszaladnak a rossz szerencsével, viszont újév első napján elviszik a szerencsénket.
Az örök szilveszteri eledel, ami sok apró szemével a gazdagság és a bőség szimbóluma. Minél többet eszünk belőle, annál nagyobb gazdagság vár ránk az újesztendőben. Erre a célra jók az egyéb hüvelyesek is.